Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 67

Wątek: Fuji S5 Pro

rocco
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez osiołek Zobacz posta
    rocco,
    a nie jest aby tak, że ta druga matryca, umownie nazwijmy ją "ukrytą", rejestruje światło silne, które przepala piksele na matrycy standardowej? cuda z szumami to raczej domena sensorów SCCD HR, a nie SCCD SR.
    Dokładnie
    Cytat Zamieszczone przez fotopolis.pl
    Aż 6 milionów mniej czułych na światło pikseli, może zebrać informacje o ilości światła w momencie, kiedy pojemność normalnych pikseli jest już zapełniona i następowało by prześwietlenie zdjęcia. Po połączeniu danych z dwóch rodzajów pikseli otrzymujemy realny pomiar ilości światła, który w przypadku zwykłej matrycy, byłby punktem prześwietlonym.
    I faktycznie tak jest, więcej da się wyciagnąc ze swiateł niz z cieni, z cieni wychodzi szum tak, jak ze 'zwykłej" matrycy CCD.

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    rocco:

powiedz lepiej do jakiego ISO działają te mniejsze piksele matrycy... ponoć tylko do jakiejś wartości a potem zima. mógłbyś przydziabać ten sam kontrastowy kadr na różnych czułościach i sprawdzić do jakiej wartości matryca pracuje na maxa przy dynamice 400%?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Płock, Poland, Poland
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    rocco

Powiedz jak dziala autofocus?
    AF duzo wolniejszy niz E-3? Na jakim poziomie ?
    Czy z reka na sercu mozesz powiedziec ze jestes zadowolony ze zmiany?

rocco
    Gość
    Jestem zadowolony ze zmiany.
    Autofokus działa pewnie i szybko. Faktem jest, nawet gdzieś o tym pisali, że czasem potrafi się "zawiesić" i jeżdzi od końca do końca. Trzeba wtedy wyłączyć i włączyć aparat. Spotkało mnie to ze trzy razy i nie mam pojęcia, dlaczego tak sie dzieje.
    Nie polecam go natomiast do sportu, ptaszków i w ogole fotek w ruchu.
    Za wolny, 3kl/s a po włączeniu podwyższonej rozpiętości nawet niewiele ponad 1kl/s.
    Za to ma inne zalety, kolorystykę, rozpiętość tonalną i niskie szumy.
    Zainteresowanych proszę o zapoznanie się z wątkiem na forum Fuji:
    http://fujiklub.pl/viewtopic.php?t=2...b4474bf4736f87
    Jak zrobię trochę wakacyjnych fotek to sobie powstawiam do wątku czy galerii.
    Nie chce mi się robić testów...

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Chętnie obejrzymy, bo to bardzo ciekawy aparat... zwłaszcza ta legendarna rozpiętość... ciekawe z tego zrobić HDR'a co by wyszło
    /*...................*/
    /* ...........................*/

| OlyJedi
    Mieszka w
    Płock, Poland, Poland
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Rocco

jakie szkla kupiles do tego fujica? Czy szklarnia porownywalna do zuico jest duzo drozsza?

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    ksb:

U żółtych - pod cropa - nie ma "szklarni porównywalnej do ZD". Większość stałek to stare śrubokręty a jasne zoomy mają mniejszy zakres i są kosmicznie drogie. Czasem oznaczają też loterię. Jedyna pewniejsza droga to nowe obiektywy Nikona (pogromcy stałek...) robione pod FF, ale po cropie to jak lizanie loda przez szybę. Część ludzi łudzi się że Fuji kiedyś tam zaszaleje z matrycą FF, reszta przejdzie na potomków D3 jeśli Fuji faktycznie wymięknie.

Bagnet F to moim zdaniem jedna ze słabszych stron S5.

rocco
    Gość
    Jak napisał poprzednik, stare "śubokręty". Ale nie tylko.
    Z nowych, pod DX mam superspacerzooma 18-200 i fiszaja 10.5mm.
    Ze starych, na FF, mam naprawdę świetne optycznie Nikkory: 20-35/2.8D, 35-70/2.8D i 70-210/4-5.6D. No i oczywiście Micro 60/2.8D. I tyle...
    Jakoś niespecjalnie liczę na FF od Fuji. Patrząc w przyszlość myślę raczej o Nikonie. Chociaż, kto wie?
    Na razie zastanawiam się, jaka puszka zastąpi D80?

PS
    Kaarool, co miałeś na myśli z tą loterią

No i dlaczego niby Fuji miałoby nie mieć bagnetu F? Rozumiem, że Twoim zdaniem powinno miec bagnet Canona? Nikon tez ma całą masę świetnych szkieł a jeśli ktoś twierdzi, że Fuji powinno być produkowane z bagnetem Canona to pewnie sam używa tego systemu i chciałby mieć w nim taką puszkę.
    Dyskusja na ten temat nie ma sensu, wyjdzie zwykła, systemowa przepychanka
    Ostatnio edytowane przez rocco ; 16.06.08 o 18:19

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    rocco:

zbyt emocjonalnie do tego podchodzisz... z optyką piłem konkretnie do 17-55 o którym chodzą mieszane opinie a kosztuje tyle co kilka 14-54...

odnośnie S5 to szkoda, że matrycy tego typu nie ma w czymś z bagnetem 4/3. nie powiesz, że nie chciałbyś CCD SR i lepszego AF w body E-1 a do tego obiektywów ZD...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    cały test Fuji S5Pro jest na Optycznych.pl, włącznie z dokładnym opisem jak działa matryca i jak się zachowuje. Pochwalę się, że namówiłem kumpla na ten aparat. Chciał E3, ale nie wyrobiłby z kasą, a na S5Pro go spokojnie stać. Myślę, że żałował nie będzie, foci praktycznie tylko w studio i czasem jakiś kotlet, więc białych sukienek niepoprzepala