Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 67

Wątek: Fuji S5 Pro

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    rocoo weź wrzuć to na raw.fotosite.pl
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lcf Zobacz posta
    Jak komuś się udało z rapida ściągnąć, to prosiłbym o forward na jakiś normalny mirror (filefront albo cokolwiek, byle nie megaupload).
    No to pobralem i masz tu na filefroncie,prawie cala minute pobierali to.

http://files.filefront.com/DSCF0148R.../fileinfo.html

rocco
    Gość
    Więcej fotek SławkaR.
    http://fujiklub.pl/viewtopic.php?p=87800#87800

PS
    Dzięki Lucca, ja mam radiołącze 512/128 i wysyłałem to ponad pół godziny...
    Ostatnio edytowane przez rocco ; 9.06.08 o 07:27

| OlyJedi Awatar lcf
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Hmm, ciekawa sprawa, wygląda na to, jakby te RAWy z S5 były zbudowane z kilku pod-plików. Przy standardowych ustawieniach dcraw łykał tylko te ten pierwszy, a drugi (na oko wygląda jakby robiony przy -3 EV) pomijał. Po dołożeniu "-s all" wypluwa rezultat przetworzenia obu pod-plików i można dalej się bawić. Jak wieczorkiem znajdę chwilę (czyt. jak żona nie zacznie rodzić :]) to zobaczę, co da się z tego wycisnąć .
    OM-1, mZD 12-40 F/2.8, mZD 60 F/2.8, Nocticron 42.5 F/1.2
    flickr: lcf80

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    S5 to bardzo ciekawa maszynka... Szkoda że kupując toto człowiek jest skazany na optykę Nikona. Pojawiają się też dyskucje czy aby FUJI nie odpuściło rynku DSLR z racji tego że nie nadąża technologicznie.

Szkoda by było, bo takie szybsze S5 z "większą" matrycą wiele osób chętnie by przytuliło.
    Ostatnio edytowane przez KaarooL ; 9.06.08 o 08:28

rocco
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez lcf Zobacz posta
    Hmm, ciekawa sprawa, wygląda na to, jakby te RAWy z S5 były zbudowane z kilku pod-plików. Przy standardowych ustawieniach dcraw łykał tylko te ten pierwszy, a drugi (na oko wygląda jakby robiony przy -3 EV) pomijał. Po dołożeniu "-s all" wypluwa rezultat przetworzenia obu pod-plików i można dalej się bawić. Jak wieczorkiem znajdę chwilę (czyt. jak żona nie zacznie rodzić :]) to zobaczę, co da się z tego wycisnąć .
    Bo tak jest.
    Matryca Fuji składa się jakby z dwóch matryc po 6MP, jedna dla normalnego światła i druga złozona z mniejszych komórek, dla światła tak słabego, ze pierwsza go nie rejestruje lub rejestruje tuż powyzej szumów.
    Przy normalnych ustawieniach pracuje tylko ta "normalna", po rozszerzeniu rozpiętości, do rejestracji obrazu włączają się małe piksele.
    Fajna rzecz

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rocco Zobacz posta
    Dzięki Lucca, ja mam radiołącze 512/128 i wysyłałem to ponad pół godziny...
    No problemo.Ja mam 40 do mnie, 20 ode mnie(czyli jeszcze mniej).Pewnie to jakis modem,ale kabel prosto polozony,to i szybko idzie.

Chyba kupie zonie na urodziny tego aparata.

rocco
    Gość
    Ma kobita szczęście do ludzi

Marcin510
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    co za paskudztwo wyszło na 3 zdjęcie?

Poświaty jak od ostrego obrabiania :/

bo to efekt camera raw, nie da sie tego zlikwidowac,

to dziala jak najzwyklejszy hdr z radiusem na 1 pixel, dlatego jest ostre przejscie miedzy cieniami i jasnosciami, stad ta poswiata

jak dla mnie ta opcja to ciekawostka a nie realne narzedzie wlasnie przez to ostre niekontrolowalne przejscie
    brakuje opcji radiusa

mozna zrobic to w jakims programie do hdra lub w psie w opcji hdr, skladajac 2,3 fotki z roznymi ustawieniami ev i wtedy mozna ustawiac radius na pare pixeli i bedzie gladko
    Ostatnio edytowane przez Marcin510 ; 14.06.08 o 11:31

| OlyJedi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rocco Zobacz posta
    Bo tak jest.
    Matryca Fuji składa się jakby z dwóch matryc po 6MP, jedna dla normalnego światła i druga złozona z mniejszych komórek, dla światła tak słabego, ze pierwsza go nie rejestruje lub rejestruje tuż powyzej szumów.
    Przy normalnych ustawieniach pracuje tylko ta "normalna", po rozszerzeniu rozpiętości, do rejestracji obrazu włączają się małe piksele.
    Fajna rzecz
    rocco,
    a nie jest aby tak, że ta druga matryca, umownie nazwijmy ją "ukrytą", rejestruje światło silne, które przepala piksele na matrycy standardowej? cuda z szumami to raczej domena sensorów SCCD HR, a nie SCCD SR.