Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 90

Wątek: Format plików z wycieczek RAW czy JPG

| OlyJedi Awatar Pi0trazy
    Mieszka w
    Łochowo
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Ehhh. To, że obecnie nie mamy problemu z przestrzenią do zapisu RAW+JPG to już zostało wyjaśnione.
    Nie mam problemu z pamięciami więc nie o to chodziło.

Bardziej chodziło mi o to, że:
    - można się nastawić na JPG z prostego założenia, że większej ilości zdjęć z wycieczek nie edytuje, nie dopieszczam. Ewentualne przekadrowanie co wyjdzie to wyjdzie i już.
    - można nastawić się na JPG+RAW aby w razie czego poprawić to co nie wyszło.
    - można robić tylko RAW bo można przetwarzać każdy plik. Nie ufać silnikowi JPG w aparacie.

i chciałem podpytać jak to robicie by efekt pracy był możliwie szybko gotowy do publikacji. Czy to w formie analogowych zdjęć. Czy plików do przeglądania itd.

Ja robię z nich filmy z podkładem muzycznym w ProShow więc trochę mi schodzi.
    Chciałem to usprawnić.
    Jest: Białkowy, amatorski system wyzwalania migawki OM-D E-M10 mark II + E-PM2 + mZD 14-42 IIR + mZD 17 f/1.8, mZD 45 f/1.8 + Marumi CPL DHG
    Potrzeby: mZD 25 f/1.8, mZD 12 f/2.0, mZD 14-150 f/4.0-5.6 wszystko w srebrze
    Marzenie: mZD 12-200 f/3.5-6.3 tylko szkoda, że czarnuch.

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Pi0trazy Zobacz posta
    - można się nastawić na JPG z prostego założenia, że większej ilości zdjęć z wycieczek nie edytuje, nie dopieszczam. Ewentualne przekadrowanie co wyjdzie to wyjdzie i już.
    - można robić tylko RAW bo można przetwarzać każdy plik. Nie ufać silnikowi JPG w aparacie.
    Nie wiem jak inni ale ja materiał z karty przeglądam w Zonerze, w którym też edytuję, wywołuję i zapisuję w wybranym katalogu. Jeżeli raw nie budzi moich zastrzeżeń, mogę go od razu zapisać jako jpga. Gdyby to był jpg, który nie budziłby moich zastrzeżeń i tak musiałbym go zapisać (przenieść/skopiować) do wybranego katalogu. Nie wiem, czy to znacząca różnica czasowa.
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

Awatar m_a_g
    Mieszka w
    To tu to tam :)
    Siła reputacji
    90
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Pi0trazy Zobacz posta
    Ehhh. To, że obecnie nie mamy problemu z przestrzenią do zapisu RAW+JPG to już zostało wyjaśnione.
    Nie mam problemu z pamięciami więc nie o to chodziło.

i chciałem podpytać jak to robicie by efekt pracy był możliwie szybko gotowy do publikacji. Czy to w formie analogowych zdjęć. Czy plików do przeglądania itd.

Ja robię z nich filmy z podkładem muzycznym w ProShow więc trochę mi schodzi.
    Chciałem to usprawnić.
    Od zawsze kiedy kupiłem pierwszą lustrzankę cyfrową fotografuję tylko i wyłącznie w RAW. Tym bardziej na wycieczkach gdzie warunki do fotografii są raczej trudne, np. mocne słońce w samo południe zamiast złotej godziny, i nie ma się na nie wpływu, bo jesteśmy na wycieczce a nie na planie zdjęciowym.
    Tu nie chodzi o dopieszczanie zdjęć, tylko o zwykłą zabawę suwakami typu korekta ekspozycji, przepałów i cieni, ewentualnie poprawa balansu bieli.
    Czy wymaga to trochę pracy? Pewnie. No, ale nic się samo nie robi.

| OlyJedi Awatar bogdi
    Mieszka w
    dolny śląsk - Kiełczów
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta

Ale pytanie było o wycieczki a tu warunki oświetlenia nie są stałe, o cym już pisałem.
    proszę czytać całość i nie cytować tylko wybranych fragmentów, pisałem też o fotkach wyjazdowo rodzinnych itp, tu robię 99% jpeg, przywożąc małą ilość fotek, w zasadzie każde jest robione w bardzo różnych warunkach
    wielosystemowy

Zwycięzca popRAWki Awatar paparapa
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez bogdi Zobacz posta
    proszę czytać całość i nie cytować tylko wybranych fragmentów, pisałem też o fotkach wyjazdowo rodzinnych itp, tu robię 99% jpeg, przywożąc małą ilość fotek, w zasadzie każde jest robione w bardzo różnych warunkach
    Faktycznie zrobił się bezsen6sowny tasiemiec. Sprawa jest oczywista dla wszystkich, poza zadającym pytanie.
    Skoro ktoś nie widzi różnicy i zalet focenia w RAWie, po co ma nosić puszkę z obiektywami.
    Przecież tu wystarczy fon, i na pewno zdjęcia będą lepiej trafione jeśli chodzi o WB i kolory.

Jeśli nawet jesteś w mniejszości, prawda zawsze pozostanie prawdą.

Awatar koza
    Mieszka w
    Polska
    Siła reputacji
    60
    Moja galeria
    Po 1. Fajny przekrój- od 100% RAW, przez oba, aż do JPGów.

paparapa - ciekawy, choć moim zdaniem nietrafiony, komentarz. Ja np. rozumiem zalety robienia w RAW, widzę różnicę, a ciągle robię ile się da w JPG.. Mam też telefon (podobno nawet z tych lepszych) i nie wiem czy kolory i WB są lepsze niż te z moich JPGów…(no dobra, wiem, nie są).

Zwycięzca popRAWki Awatar paparapa
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez koza Zobacz posta
    Po 1. Fajny przekrój- od 100% RAW, przez oba, aż do JPGów.

paparapa - ciekawy, choć moim zdaniem nietrafiony, komentarz. Ja np. rozumiem zalety robienia w RAW, widzę różnicę, a ciągle robię ile się da w JPG.. Mam też telefon (podobno nawet z tych lepszych) i nie wiem czy kolory i WB są lepsze niż te z moich JPGów…(no dobra, wiem, nie są).
    Kolory jakie wychodzą z puszki, zależą od aparatu. O ile Olympus, Panasonik czy Fuji mają w miarę fajne kolory w JPGach, choć wcale nie idealne.
    O tyle Nikon czy Sony raczej niekoniecznie.
    Pominę kwestię trafiania puszki w dobry WB. Bo często jest tak że można zrobić parę fotek jednej sceny i każda będzie miała inne kolory.
    Jeśli zdjęcia są robione w trudnym oświetleniu. Poranki, wieczory nie da się za dobrze wyprowadzić JPGa jak WB pójdzie w krzaki.
    Oczywiście to kwestia indywidualnej akceptacji. Jednemu się może podobać in6n6emu nie.

Ustawiam w fonie WB i ekspozycję manualnie, i nie mam problemu z kolorami. Są u mnie lepsze jak z puszkowego JPGa

Jeśli nawet jesteś w mniejszości, prawda zawsze pozostanie prawdą.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    @paparapa - a co masz ustawione w telefonie ? Bo ja dzisiaj przestawiłem na RAW + JPG. 4 lata używania telefonu, i dopiero dziś odkryłem, że ma i to i to
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Awatar Roberto73
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    182
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    @paparapa - a co masz ustawione w telefonie ? Bo ja dzisiaj przestawiłem na RAW + JPG. 4 lata używania telefonu, i dopiero dziś odkryłem, że ma i to i to
    Powiem, że mam tak samo od pół roku. Ale jaka frajda robienia w RAW, i wyciągania ostatnich soków z takiego "aparatu"

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez paparapa Zobacz posta
    Ustawiam w fonie WB i ekspozycję manualnie, i nie mam problemu z kolorami. Są u mnie lepsze jak z puszkowego JPGa
    Mogłoby być ciekawe porównanie jakiejś "kolorowej" (tej samej sceny) i czy rzeczywiście te jpegi z fona są lepsze.
    Może to subiektywne odczucie, bo zbyt przekolorowane nie znaczy lepsze. Choć tu w sumie ciężko o rzetelne porównanie, zbyt dużo różnych czynników mających wpływ, od modelu fona począwszy.
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg