Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: e-1 zacinająca się migawka

  1. #1
    | OlyJedi
    Dołączył
    Mar 2005
    Mieszka w
    Grodzisk
    Posty
    188
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria

    e-1 zacinająca się migawka

    Od pewnego czasu w mojej E1 zaczęła się co jakiś czas jakby zacinać migawka (z moich szacunków wynika, że aparatem zrobiłem ok. 58 tys zdjęć). Objawia się to następująco: po wciśnięciu spustu migawki wizjer pozostaje zaciemniony (tak jakby lustro nie wracało do pozycji wyjściowej, dodam, że czas naświetlania powinien być ułamkiem sekundy), aparat zawiesza się przestając reagować na klawisze, jeśli w buforze znajdują się niezapisane zdjęcia to zostają utracone a dioda zapisu na kartę nieprzerwania miga, aparat jednak nie opróżnia bufora i nie zapisuje zdjęć na karcie. Na ekranie wyświetla się komunikat "D:3C81". Wyłącznik nie działa ale pomaga chwilowe wyjęcie baterii. Ważne, jak sądzę, z punktu widzenia tego tematu i tych którzy są zainteresowani zakupem uzywanego sprzętu jest to, że po opisanym powyżej zawieszeniu się aparatu następuje wyzerowanie się liczników menu serwisowego (R, S, U; M- nie wiem bo miałem i mam zero). Np. R teraz mam 1790 a kiedy ostatnio spisywałem było to 23411

    Wskazówką, która pozwala domniemywać, że nastąpiło wyzerowanie liczników jest komunikat (prawdopodobnie kod błędu z autodiagnostyki aparatu) "D:3C81", który również jest zapamiętany i wyświetlany w menu serwisowym (tam, gdzie inni forumowicze opisywali, że na ekranie mają tylko literkę D: u mnie wyświetlany jest w kolejnej linii napis 3C81).

    Na marginesie dodam, że napisałem do serwisu Olympusa z opisem objawów, kodem błędu i prośbą o wskazówki. Bardzo szybko otrzymałem odpowiedź, w której zalecono mi zresetowanie aparatu poprzez wyjęcie baterii na minimum 24h (czego jeszcze nie zrobiłem) a jeśli to nie pomoże zasugerowano wysłanie aparatu do serwisu.

  2. #2
    | OlyJedi Awatar zibi1303
    Dołączył
    Aug 2006
    Mieszka w
    Gdynia
    Posty
    2.870
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Ech, Jarek czy ostatnio Ci nie upadł ?? na glebę ? aparat
    Albo czy z wodą miał ostatnio do czynienia ?
    /*...................*/
    /* ...........................*/

  3. #3
    | OlyJedi
    Dołączył
    Mar 2005
    Mieszka w
    Grodzisk
    Posty
    188
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zibi1303 Zobacz posta
    Ech, Jarek czy ostatnio Ci nie upadł ?? na glebę ? aparat
    Albo czy z wodą miał ostatnio do czynienia ?
    Nie stało się to po upadku.
    Nie został również zalany.
    Natomiast przy moich zainteresowaniach fotograficznych uniknięcie narażenia sprzętu na wilgotność powietrza i problemy związane z kondensacją, wydaje mi się niemożliwe. Dlatego min. potrzebuję uszczelnionego sprzętu o zwiększonej odporności na kurz i wodę i nie fotografuję np. C5D. Dla przykładu, kiedy fotografujesz o świcie lub zmierzchu (a to czas największej aktywności wielu zwierząt) nieustannie wyglądając przez wizjer to często zawarta w wydychanym powietrzu para wodna skrapla się na powierzchni chłodniejszego od ludzkiego ciała aparatu. Podobnie jest w czasie parnej burzowej atmosfery. Niedawno fotografowałem na bagnach. Kiedy nadeszła burza schowałem się wraz ze sprzętem w namiocie, więc deszczówka go nie zalała, ale wilgoci w powietrzu było tak dużo, że mimo że chronione przed deszczem wszystko wewnątrz namiotu było zawilgocone. A że mój grzbiet ma ograniczoną ładowność nie jestem w stanie targać hermetycznego kufra z higroskopijnym żelem, którym mógłby zapewnić sprzętowi całkowite bezpieczeństwo.

    Awarię E1, którą opisałem łączyłem ze zużyciem migawki dlatego, że zaczęła się pojawiać po kilkunastu dniach bardzo intensywnego fotografowania, kiedy to robiłem w trybie seryjnym przynajmniej tysiąc zdjęć dziennie. Czy mam rację nie wiem, być może ktoś potrafi rozszyfrować kod tego błędu.
    Ostatnio edytowane przez jvad ; 7.06.08 o 18:28

  4. #4
      | OlyJedi Awatar grizz
    Dołączył
    Jun 2005
    Mieszka w
    Kraków
    Posty
    12.661
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria
    Zaraz... ale problem nadal występuje?

  5. #5
    | OlyJedi
    Dołączył
    Mar 2005
    Mieszka w
    Grodzisk
    Posty
    188
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    Zaraz... ale problem nadal występuje?
    Nie ma reguły na zacięcie migawki które opisałem. Zdarzyło mi się kilka razy (jak widać po liczniku ostatni raz prawie 1800 zdjęć temu, zdjęcia z bufora przepadły, straciłem zaufanie do tego korpusu, poszedł w odstawkę (tzn. robię nim mniej ważne zdjęcia, które łatwiej powtórzyć).
    Ostatnio edytowane przez jvad ; 7.06.08 o 21:34

  6. #6
      | OlyJedi Awatar grizz
    Dołączył
    Jun 2005
    Mieszka w
    Kraków
    Posty
    12.661
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria
    Prześlij do serwisu...

  7. #7
    | OlyJedi
    Dołączył
    Mar 2005
    Mieszka w
    Grodzisk
    Posty
    188
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    Prześlij do serwisu...
    Oczywiście być może to zrobię. Ale nie o tym zamierzałem pisać. Chodziło mi o zasygnalizowanie możliwości awaryjnego wyzerowania liczników z menu serwisowego co może wprowadzić w błąd potencjalnego nabywcę używanego sprzętu.

  8. #8
    ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Dołączył
    Jul 2005
    Posty
    2.975
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jvad Zobacz posta
    Nie ma reguły na zacięcie migawki które opisałem. Zdarzyło mi się kilka razy (jak widać po liczniku ostatni raz prawie 1800 zdjęć temu, zdjęcia z bufora przepadły, straciłem zaufanie do tego korpusu, poszedł w odstawkę (tzn. robię nim mniej ważne zdjęcia, które łatwiej powtórzyć).
    a czym teraz fotografujesz ?
    było sobie życie

  9. #9
    | OlyJedi
    Dołączył
    Mar 2005
    Mieszka w
    Grodzisk
    Posty
    188
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fotomic Zobacz posta
    a czym teraz fotografujesz ?
    Moim podstawowym korpusem jest teraz E3

  10. #10
    | OlyJedi Awatar jarekzon
    Dołączył
    May 2008
    Mieszka w
    Kraków
    Posty
    46
    Siła reputacji
    12
    Moja galeria
    Ja myślę, że nie ma co tracić zaufania do E-1, po prostu miałeś pecha. Wiem że to wkurza, ale to się może zdarzyć z każdym aparatem. Czytałem opisy wypraw, gdzie podobno tylko E-1 wytrzymywały trudy extremalnych warunków pogodowych, a inne korpusy padały.

Podobne wątki

  1. Migawka czy obiektywy ?
    By jerryg3 in forum E-System
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 7.06.11, 08:32
  2. E-300 migawka
    By 1987 in forum Korpusy 4/3
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 6.06.10, 19:06
  3. Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 10.09.08, 12:33
  4. Migawka w C-150
    By qamaro in forum Aparaty kompaktowe
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 1.05.05, 21:24
  5. C-310 Za wolna migawka
    By fw66 in forum Aparaty kompaktowe
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 9.04.05, 21:21

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
 
Właściciel: FOMAG Sp. z o.o., Gdansk, 80-137 ul. Starodworska 1, KRS 0000341593, www.fomag.pl

Serwis wykorzystuje pliki cookies w celach reklamowych, statystycznych i do personalizacji stron. Możesz wyłączyć używanie plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej jednak może to utrudnić korzystanie z serwisu! Więcej informacji w Polityce prywatności.