Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Glowica do monopodu - jaka, jak to sie je? ;)

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Glowica do monopodu - jaka, jak to sie je? ;)

Mam monopod Manfrotto 676B i chcialabym do niego glowice... Tylko problem, ze nie wiem, z czym to sie je...

Chcialabym..:

1... iżby byla w miare mala, lekka, kompaktowa! - monopod chce miec czesto ze soba, na wieksze okazje mam stabilny statyw, czyli glowica w miare mala, nie taka z wystajacymi torbkami... [ah ten moj fachowy jezyk, ale czytajcie dalej... ;]]

2... iżby byla tania... ile - jak najmniej, nie bede podawala kwoty, bo wyjdzie jej gorna granica jak zawsze;p

3... sie dowiedziec, jaka? tzn kulowa, 3d, etc? nie rozrozniam... monopodu uzywam do sportu i zdjec pamiatkowych [robi za zwykla podporke pod 50-200 i E-330 i tylez ma wytrzymac], wiec powinna miec dosc szeroki zakres ruchow, ale nie wiem, na ktore patrzec... +/- 90stopni, tu jakies 360... - wtf?

4... sie dowiedziec, czy bedzie pasowala do Velbona Sherpy 600r?

5... szybkozlaczke... byloby fajnie miec, ale jezeli nie, to trudno, dam sobie rade bez, aczkolwiek preferuje plytki

Pomozcie prosze

Przejrzalam pokrewne tematy, ale w sumie nic mi to nie dalo, bo i tak nie wiem, czemu ta a nie inna... Wymienionych jest pol tuzina modeli i w sumie tyle...
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

rocco
    Gość
    Do monopodu (jeśli już) potrzebujesz tylko głowicę pozwalającą szybko podpiąć sprzęt i zmieniać pion/poziom. Resztę ruchów zapewnia sam monopod. Oczywiście, jeśli podpinasz głowicę do mocowania statywowego obiektywu to obrót pion/poziom zrobisz na nim, np w 50-200.
    Taką głowicę produkuje Manfrotto i ma symbol 234 RC.
    https://ssl.allegro.pl/item369490222...klep_w_wa.html
    Jest też wersja bez płytki szybkiego mocowania ale to bez sensu. Przykręcać za każdym razem można i bezpośrednio do statywu.

PS
    Mam ten sam statyw i tę głowicę właśnie. Wystarczy w zupełności. Do Sherpy (też mam 600R) nie próbowałem przykręcać bo i po co? Sherpa ma swoją. Monopod z tą głowica elegancko miesci się w pokrowcu z Sherpą. Tzn razem się mieszczą.
    A żadne głowice kulowe czy z rączkami przy monopodzie się nie sprawdzają bo tylko przeszkadzają zamiast pomagać.
    Ostatnio edytowane przez rocco ; 8.06.08 o 01:10

| OlyJedi Awatar Morlok
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Głowizna to jak buty, musisz przymierzyć. Ja sobie wybrałem też po przymiarce. Nazwy Ci nie podam, bo nie pamietam. Głowica jeszcze w sklepie, a ja zbieram dudki. Nie była to żadna znana marka. Zdecydowałem sie na nią po pomacaniu. Cena - 89PLN. Jak zobaczyłbym w internacie to bym sobie odpuścił. Tak więc bede sie upierał, że tylko przymiarka.
    W 3mieście macie przecież siedzibe Cyfrowe.pl, może u nich coś znajdziesz.
    Automaty liczą, liczą, liczą .....na człowieka.

rocco
    Gość
    PS
    Mam Manfrotto 679B a nie 676B, cyferki mi się pokręciły
    Ale to nie ma znaczenia, zasada jest ta sama.

obie wersje:
    http://www.e-cyfrowe.pl/akcesoria-fo...ow-p-5991.html
    http://www.e-cyfrowe.pl/akcesoria-fo...ow-p-5990.html
    Ostatnio edytowane przez rocco ; 8.06.08 o 01:19

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    opolskie
    Siła reputacji
    150
    Moja galeria
    przy monopodzie wydaje mi się, że rację bytu mają tylko kulowe bądź tzw pistoletowe z tym, że bardziej trwałe i stabilne ze wskazaniem na kulowe.
    pozdrawiam Wiejo

rocco
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Wiejo Zobacz posta
    przy monopodzie wydaje mi się, że rację bytu mają tylko kulowe bądź tzw pistoletowe z tym, że bardziej trwałe i stabilne ze wskazaniem na kulowe.
    Wydaje Ci się...
    Rozumiem, że nie próbowałeś? Ja tak.
    Manfrotto celowo produkuje 234 głowiczki z dedykacją "do monopodu" bo zna się na rzeczy. Wszystkie pochyły, obroty itp robi się całym monopodem. Głowica ma służyc szybkiemu mocowaniu aparatu i ewentualnie, obrotowi do pionowego kadru, jeśli mocujemy do głowicy aparat a nie obiektyw.
    I tyle.
    Próbowalem bawic się z głowicą kulową Slik na swoim na monopodzie i tylko mi przeszkadzała. Po poluzowaniu śruby aparat z cięższym obiektywem mial tendencje do "uciekania" z rąk pod własnym ciężarem. Raz nawet stuknął mi porządnie oprawą obiektywu o monopod.

Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Dzieki Troce mi juz rozjasniliscie
    Cytat Zamieszczone przez rocco Zobacz posta
    Do monopodu (jeśli już) potrzebujesz tylko głowicę pozwalającą szybko podpiąć sprzęt i zmieniać pion/poziom. Resztę ruchów zapewnia sam monopod.
    Uuuh. Kurcze, myslalam, ze to dziala jak w statywie, a nawet lepiej Tzn. ze dzieki niej bede miala wieksza plynnosc ruchu... Hm, czyli musze ten zakup przemyslec. Niewygodne jest ruszanie monopodem, gdy ma mi robic za podporke, w dynamicznych kadrach. Hmm da sie ustawic tak monopod, zeby te +/-90stopni do kadru pionowego/poziomegu uzywac do pochylen gora/dol? Szybkiego podpinania nie potrzebuje - szybkozlaczka tak, ale nie cala glowica Hmm, niefajnie... nie potrzebuje glowicy do pionowego kadru, tylko do kadrow wszelakich - obiekty na niebie, na trawie, w ruchu... :/

Mam ten sam statyw i tę głowicę właśnie. Wystarczy w zupełności. Do Sherpy (też mam 600R) nie próbowałem przykręcać bo i po co? Sherpa ma swoją.
    A tak z ciekawosci pytam, bo nie wiem

A żadne głowice kulowe czy z rączkami przy monopodzie się nie sprawdzają bo tylko przeszkadzają zamiast pomagać.
    Z raczkami odpadaja, a kulowe... Gdybym ja je rozrozniala, to z pewnoscia byl potwierdzila/zaprzeczyla

Cytat Zamieszczone przez Pi-er17 Zobacz posta
    Głowizna to jak buty, musisz przymierzyć. [...]
    W 3mieście macie przecież siedzibe Cyfrowe.pl, może u nich coś znajdziesz.
    Jasne, wiadomo, ze najlepiej wybrac samemu, ale hmm nie powiem im: "chce kupic glowice, pokazcie mi wszystkie, jakie macie" Nie no, wole wiedziec, co kupuje, choc troszke. Potem sie okaże, ze np. kupilam do kompaktu albo za t cene mialabym lepsza czy cos

PS
    Mam Manfrotto 679B a nie 676B, cyferki mi się pokręciły
    Ale to nie ma znaczenia, zasada jest ta sama.
    Dokladnie, oba podobne e-cyfrowe mi cos nie dzialaja, error sie sypie :/

Cytat Zamieszczone przez Wiejo Zobacz posta
    Yyy tak, a tak po polsku?
    - 3D to jest ta z 3 raczkami/torbkami/etc albo taka z 1 torbka, jak ja mam [PH-157Q], tak?
    - uchylna - tak sie nazywa to, co proponuje Rocco, yes? tu jest tylko pion/poziom? da sie ją wykorzystac nie na boki tylko przod-tyl? tzn zebym do kadru powyzej/ponizej mnie nie musiala latac calym monopodem tylko glowica?
    - kulowa to uchylna + obrot poziomy? czyli troche bez sensu do monpodu, bo robi sie z niej po prostu uchylna, tak?
    - pistoletowa - ciekawie wyglada, ale nie wiem, jaki ona ma zakres ruchow?
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

rocco
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez dog_master Zobacz posta
    Dzieki Troce mi juz rozjasniliscie
    Uuuh. Kurcze, myslalam, ze to dziala jak w statywie, a nawet lepiej Tzn. ze dzieki niej bede miala wieksza plynnosc ruchu... Hm, czyli musze ten zakup przemyslec. Niewygodne jest ruszanie monopodem, gdy ma mi robic za podporke, w dynamicznych kadrach. Hmm da sie ustawic tak monopod, zeby te +/-90stopni do kadru pionowego/poziomegu uzywac do pochylen gora/dol? Szybkiego podpinania nie potrzebuje - szybkozlaczka tak, ale nie cala glowica Hmm, niefajnie... nie potrzebuje glowicy do pionowego kadru, tylko do kadrow wszelakich - obiekty na niebie, na trawie, w ruchu... :/
    No tak ale przeciez pochylic do przodu czy do tyłu można caly monopd.
    Przynajmniej mnie tak jest wygodniej i szybciej niz odblokować głowice, przestawic, zablokować... jak nie zablokujesz to lata luźno i przeszkadza a także wprowadza dodatkowe luzy i drgania.
    Owszem, mozesz ustawić aparat w takiej pozycji, ze zamiast na bok będzie odchylał się do góry. Przepinając szybkozłączke w innej pozycji. Albo pochylał się na dół ale nie i tak i tak jednocześnie.
    Wiesz co Dogmasterko, widzę, że koniecznie chcesz żeby monopod stał sztywno jak statyw a ruchy ma wykonywać głowica. Jeśli tak, to kup sobie tę kulową. Albo pistelotową. Ta ostatnia jest faktycznie ulepszoną głowicą kulową, wyposażoną mechanizm odblokowywania przyciskiem (spustem) zamiast śruby co jest szybsze i wygodniejsze. Trzymasz rękę na głowicy, naciskasz lekko spust i wykonujesz dowolny ruch, obrot czy przechył. Reszta funkcjonalności taka, jak w kulowej.
    Tylko po co?
    Ostatnio edytowane przez rocco ; 8.06.08 o 12:28

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    A ja do monopodu przykręcam głowicę kulową, bo nie sprawdziło mi się to co pisze Rocco. Czasem pochylenie aparatu na monopodzie bez głowicy to niezła sztuczka cyrkowa. Zwłaszcza ptaki, czy cokolwiek, co wymaga zadarcia aparatu ku górze. Kulowa głowica daje możliwość szybkiego przekadrowania zwalniając blokadę jedną ręką.
    Używam tej: http://www.funsports.pl/p,pl,311,glowica+6892.html

Jest jeszcze mniejsza: http://www.funsports.pl/p,pl,231,glowica+001h.html
    ale jej nigdy do ręki nie wziąłem, więc nie będę się o niej wypowiadać.

Pewnie jak napiszesz do nich, że polecił ci zakup Radek Przybył, dostaniesz jakiś upust.

Pozdrawiam
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez dog_master Zobacz posta
    Yyy tak, a tak po polsku?
    - 3D to jest ta z 3 raczkami/torbkami/etc albo taka z 1 torbka, jak ja mam [PH-157Q], tak?
    - uchylna - tak sie nazywa to, co proponuje Rocco, yes? tu jest tylko pion/poziom? da sie ją wykorzystac nie na boki tylko przod-tyl? tzn zebym do kadru powyzej/ponizej mnie nie musiala latac calym monopodem tylko glowica?
    - kulowa to uchylna + obrot poziomy? czyli troche bez sensu do monpodu, bo robi sie z niej po prostu uchylna, tak?
    - pistoletowa - ciekawie wyglada, ale nie wiem, jaki ona ma zakres ruchow?
    3d - 3 rączki, 3 osie obrotu.
    uchylna - pion i poziom.
    kulowa - 3d z jedną blokadą, możesz osiągnąć to samo, co w 3d jeżeli chodzi o zmiany położenia aparatu. Wada - mniejsza dokładność ustawiania od 3d, zalety, jedna blokada, szybka operacja.
    pistoletowa - zazwyczaj kulowa, z blokadą w kolbie głowicy, tam gdzie trzymasz np. monopod. Kula znajduje się pod rączką zintegrowaną z głowicą. Pistoletowa do monopodu była by najlepsza, ale też pewnie najdroższa.

Pozdrawiam
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Aha, pistoletowa często słabo daje się obracać pion/poziom.
    Ostatnio edytowane przez RadioErewan ; 8.06.08 o 12:56 Powód: Automatyczne scalenie postów
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    No tak ale przeciez pochylic do przodu czy do tyłu można caly monopd.
    Przynajmniej mnie tak jest wygodniej i szybciej niz odblokować głowice, przestawic, zablokować... jak nie zablokujesz to lata luźno i przeszkadza a także wprowadza dodatkowe luzy i drgania.
    Owszem, mozesz ustawić aparat w takiej pozycji, ze zamiast na bok będzie odchylał się do góry. Przepinając szybkozłączke w innej pozycji. Albo pochylał się na dół ale nie i tak i tak jednocześnie.
    Wiesz co Dogmasterko, widzę, że koniecznie chcesz żeby monopod stał sztywno jak statyw a ruchy ma wykonywać głowica. Jeśli tak, to kup sobie tę kulową. Albo pistelotową. Ta ostatnia jest faktycznie ulepszoną głowicą kulową, wyposażoną mechanizm odblokowywania przyciskiem (spustem) zamiast śruby co jest szybsze i wygodniejsze. Trzymasz rękę na głowicy, naciskasz lekko spust i wykonujesz dowolny ruch, obrot czy przechył. Reszta funkcjonalności taka, jak w kulowej.
    Tylko po co?
    Moze nie tyle, zeby stal stabilnie, co zebym wiekszosc ruchow wykonywala glowica. Bo przechylic monopod o kilka stopni to nie problem, o wiecej - gorzej, trzeba zmienic jego wysokosc i utrzymanie go jest trudniejsze [przynajmniej dla mnie]. Da sie, ale nie jest to imho zbyt wygodne, probowalam

Cytat Zamieszczone przez RadioErewan Zobacz posta
    3d - 3 rączki, 3 osie obrotu.
    uchylna - pion i poziom.
    kulowa - 3d z jedną blokadą, możesz osiągnąć to samo, co w 3d jeżeli chodzi o zmiany położenia aparatu. Wada - mniejsza dokładność ustawiania od 3d, zalety, jedna blokada, szybka operacja.
    pistoletowa - zazwyczaj kulowa, z blokadą w kolbie głowicy, tam gdzie trzymasz np. monopod. Kula znajduje się pod rączką zintegrowaną z głowicą. Pistoletowa do monopodu była by najlepsza, ale też pewnie najdroższa.

Pozdrawiam

Aha, pistoletowa często słabo daje się obracać pion/poziom.
    O, dzieki I teraz wszytko wiem

Cytat Zamieszczone przez RadioErewan Zobacz posta
    A ja do monopodu przykręcam głowicę kulową, bo nie sprawdziło mi się to co pisze Rocco. Czasem pochylenie aparatu na monopodzie bez głowicy to niezła sztuczka cyrkowa. Zwłaszcza ptaki, czy cokolwiek, co wymaga zadarcia aparatu ku górze. Kulowa głowica daje możliwość szybkiego przekadrowania zwalniając blokadę jedną ręką.
    Używam tej: http://www.funsports.pl/p,pl,311,glowica+6892.html

Jest jeszcze mniejsza: http://www.funsports.pl/p,pl,231,glowica+001h.html
    ale jej nigdy do ręki nie wziąłem, więc nie będę się o niej wypowiadać.

Pewnie jak napiszesz do nich, że polecił ci zakup Radek Przybył, dostaniesz jakiś upust.

Pozdrawiam
    Super Czyli juz wiem, ze kulka albo pistolet, ale pewnie kulka, bo mniejsza i wiekszy wybor A ktora to sobie jeszcze przejrze, chcialabym najmniejsze i najlzejsze jak tylko sie da, zeby E330+50-200 utrzymalo.