Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Róznica skuteczności AF w zależności od jasności szkła

Mieszka w
    Jelenia góra
    Siła reputacji
    6
    Moja galeria

Róznica skuteczności AF w zależności od jasności szkła

To forum chyba już umarło bo nikt nie odpisuje na proste pytania,ale spróbuje z tym. Czy jasne obiektywy jak f 1,8 ustawiają, w trudnych warunkach oświetleniowych , skuteczniej ostrość od szkieł f 2,8 i ciemniejszych ?

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    388
    Moja galeria
    Proste pytanie - prosta odpowiedź: tak.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez folab Zobacz posta
    To forum chyba już umarło bo nikt nie odpisuje na proste pytania,ale spróbuje z tym. Czy jasne obiektywy jak f 1,8 ustawiają, w trudnych warunkach oświetleniowych , skuteczniej ostrość od szkieł f 2,8 i ciemniejszych ?
    Tak o ile fotografujesz na przyslonie f.1.8
    Jednak w praktyce f.1.8 to mala GO i niekoniecznie to bedzie dobre przy fotografowaniu paru czy kilkunastu osob.
    Ten problem narasta wraz z powierzchnia sensora.

W wielu przypadkach i tak trzeba przyslonic szklo aby ktos albo cos nie wylecialo Ci z GO.
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria
    Niezależnie od tego, na jakiej przysłonie fotografujesz, i tak otworzy się ona do pełnej dziury na czas ustawiania ostrości, jeśli aparat będzie tego potrzebował. Co do szybkości pracy AF w jaśniejszym obiektywie to już nie jest takie proste. Teoretycznie aparat widzi więcej na mniejszej przysłonie, ma lepszej jakości obraz do analizy kontrastu, ale w grę wchodzi jeszcze sprawność samych silników AF, waga soczewek, głębia ostrości. Ja bym nie zaryzykował stwierdzenia, że jaśniejszy obiektyw szybciej ustawi ostrość po ciemku
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Mieszka w
    Jelenia góra
    Siła reputacji
    6
    Moja galeria
    Myśle że masz racje ,gdzieś kiedyś czytałęm że przy jaśniejszym szkle więcej światła wpada na matrycę co zwiększa skuteczność systemu AF .

- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

F 1,8 przy micro 4/3 to jak f 2,8 na pełnej klatce ,głębia na tyle duża że wszystko lecę na otwartej ,no chyba że grupowe zdjęcie to przymykam

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    388
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Ja bym nie zaryzykował stwierdzenia, że jaśniejszy obiektyw szybciej ustawi ostrość po ciemku
    Czy szybciej - gwarancji nie ma, ale zwykle te jaśniejsze obiektywy mają też mocniejsze silniki AF. Natomiast na pewno przy jaśniejszym obiektywie rzadziej będą się zdarzały przypadki gdy ze względu na niedostatek światła aparat odmówi ustawienia ostrości.
    Pozdrawiam!

Mieszka w
    Pod Przehybą
    Siła reputacji
    5
    Moja galeria
    Chyba trzeba widzieć kilka czynników
    a) siła światła, w tym graniczne +1EB ... -3 EV zależnie od zabawki, kiedy odmawia. Wiadomo, i Salomon na pochyłe drzewo nie naleje. Wypracowanie decyzji AF to ma formę przód/tył i na poziomie szumu nie będzie to działało.
    b) średnica krążka rozproszenia, w jasnym obiektywie ew nieostrość jest silniejsza, są bardziej wyraziste dane do algorytmu. Wg mojej DAWNEJ wiedzy zawsze to było na pełnej dziurze, potem do zdjęcia ew. przysłonięcie.
    c) kontrastowy system AF nie ma twardej granicy działania, fazowy tak, tradycyjnie to było 5.6, takie to były w instrukcjach zastrzeżenia od działu prawnego za czasów lustrzanek
    GX7 , EM5 II, O12-45/4, P20/1.7, P25/1.7, P35-100/4-5.6, P14-42 , Canony i inne pie...ły

| OlyJedi Awatar bogdi
    Mieszka w
    dolny śląsk - Kiełczów
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria
    nie zawsze, w tych samych warunkach panasonic 42.5 f1,7 ustawia mi pewniej af niż sigma 56 f1,4, która potrafi błądzić lub w ogóle nie ustawić, to w specyficznych warunkach
    wielosystemowy

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    388
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez bogdi Zobacz posta
    nie zawsze, w tych samych warunkach panasonic 42.5 f1,7 ustawia mi pewniej af niż sigma 56 f1,4, która potrafi błądzić lub w ogóle nie ustawić, to w specyficznych warunkach
    Jeżeli sprawdzałeś to na korpusie Panasonica to jedną z przyczyn takiego zachowania mógł być stosowana przez Panasonica do ustawiania ostrości technologia Depth on Defocus - algorytm wylicza wymagane przesunięcie ostrości na podstawie wyglądu nieostrości - wymaga to posiadania w aparacie informacji o sposobie rysowania nieostrości przez obiektyw. Korpusy Panasonica maja zaszytą w swoim firmware stosowna bazę danych dla obiektywów Panasonica, podpięcie obiektywów innych firm powoduje że z technologii Depth on Defocus aparat nie może korzystać gdyż brakuje mu odpowiednich informacji. Panasonic twierdzi że Depth on Defocus przyspiesza znacząco ustawianie ostrości metodą kontrastową, być może ma to też wpływ na pewność ustawiania ostrości.
    Pozdrawiam!

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    293
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez bogdi Zobacz posta
    Sigma 56/1.4 ostrzyła bardzo dobrze z E-M1 Mark III i z OM-1 też
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra