Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Foldery zdjęć w aparacie

Mieszka w
    Jelenia góra
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Foldery zdjęć w aparacie

Witam ,czy aparaty Olympus tworzą foldery zdjęć ? Mam Pen ep 7 i wszystkie zdjęcia ładują się do jednego folderu ,jak otwieram folder to musi się załadować setki zdjęć a z czasem zrobi się tysiące,to długo trwa ,nie widzę mozliwiści tworzenia folderów.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    290
    Moja galeria
    nie, nie tworzą.
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: E-M1 + 12-100/f4 + 8-25/f4+100-400/5.6-6.3+ 12/2 + 45/1.8 . Czasem S 23Ultra

Mieszka w
    Jelenia góra
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Kiepsko

Mieszka w
    Elbląg
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez folab Zobacz posta
    ...jak otwieram folder to musi się załadować setki zdjęć a z czasem zrobi się tysiące,to długo trwa...
    Zastosuj filtr na datę przy otwieraniu folderu, powinno być szybciej.

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    52
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez folab Zobacz posta
    Witam ,czy aparaty Olympus tworzą foldery zdjęć ? Mam Pen ep 7 i wszystkie zdjęcia ładują się do jednego folderu ,jak otwieram folder to musi się załadować setki zdjęć a z czasem zrobi się tysiące,to długo trwa ,nie widzę mozliwiści tworzenia folderów.
    Po sesji zdjeciowej przegrywam foty na dyski a na karcie zwalniam miejsce.
    W ten sposob mam porzadek na karcie w aparacie
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    97
    Moja galeria
    Robię tak samo - jak zgram zdjęcia z karty na dysk - do folderów - to czyszczę kartę - albo w czasie zgrywania albo ją po zgraniu formatując.

Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    215
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Darekw1967 Zobacz posta
    Po sesji zdjeciowej przegrywam foty na dyski a na karcie zwalniam miejsce.
    Cytat Zamieszczone przez August68 Zobacz posta
    Robię tak samo - jak zgram zdjęcia z karty na dysk - do folderów - to czyszczę kartę - albo w czasie zgrywania albo ją po zgraniu formatując.
    To chyba standardowa procedura, w przypadku większości użytkowników.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    473
    Moja galeria
    Ja tam nie wiem jakie macie komputery, ale jak zgram to nie kasuję. Jak się zapełni jedna karta to jedziemy na drugiej. Kasuję na koniec roku.
    Nawet w grudniu folder DCIM w aparacie otwiera mi się błyskawicznie. I to nawet na słabym sprzęcie z 16 GB pamięci i prockiem i3 4 rdzeniowym - 800 mHz na rdzeń.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

| OlyJedi
    Siła reputacji
    191
    Moja galeria
    Jak wynika z dyskusji na różnych forach, zalecenia w stosunku do postępowania z kartami pamięci są nieraz dziwne i różnorodne, często sprzeczne ze sobą.
    Jedni przestrzegają przed kasowaniem w aparacie zdjęć, inni zalecają np. ściąganie zdjęć na komputer z karty umieszczonej w aparacie, a nie w czytniku, bo aparat jest rzekomo specjalnie zaprojektowany do takiego postępowania, inni nie zalecają częstego formatowania karty ani kasowania zdjęć na karcie umieszczonej w aparacie, itd.
    Z mojej praktykl wynika, że niebezpieczeństwo uszkodzenia karty (lub folderów na karcie) jest większe, gdy stosuje się intensywnie przeglądanie, kasowanie, odwracanie i edycję zdjęć w aparacie oraz gdy akumulator aparatu jest niemal wyczerpany i ledwo zipie oraz wtedy, gdy to się robi bardzo szybko i gwałtowne, chociaż ta ostatnia reguła dotyczy chyba starszych aparatów, jeszcze z epoki kompaktów
    Zaprzestałem takiego postępowania - szybkiego i nieraz ze względu na napięcie twórcze i pośpiech postepowania bezmyślnego. Jeśli już to powolny, rozmyślny przegląd zarejestrowanych zdjęć, gdy jest ku temu pilna potrzeba.
    W mojej praktyce dobrych parę lat temu miałem dwa zdarzenia z kartami. Jedna się zawiesiła w aparacie i nie działa w kompie, druga zaprzestała reagować w aparacie, aparat jej nie widzi, ale komputer widzi i może ją zapisywać czymkolwiek, tekst, obrazy, muzyka, itd.
    Nie formatuję i nie kasuję karty dopóty karta nie ulegnie (w przybliżeniu) zapełnieniu, chociaż podobno dzisiaj wszystkie karty maja system levellingu w kontrolerze karty, który powoduje zapisywanie karty po kolei (do pełnej pojemności) niezależnie od tego, czy jakiś segment został uprzednio skasowany, czy nie.
    Formatuję kartę wyłącznie w tym aparacie, w którym jest używana.
    TJ
    Ostatnio edytowane przez Tadeusz Jankowski ; 25.08.23 o 21:12

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    52
    Moja galeria
    Dodam jeszcze, ze w moim przypadku zgrywanie z karty na dyski i czyszczenie nosnika wynika z paru spraw.

1. Nie ufam karcie pamieci w sensie archiwizacji. Zdarzylo mi sie, ze mialem uszkodzenie pliku RAW na karcie ale na szczescie mialem JPG-a do zgrania. Zapisuje (RAW+JPG)
    2. Obecnie doszlo nagrywanie w 4K wiec nie moge stale dopelniac karty zdjeciami bo moze mi zabraknac miejsca na przyszle filmy.
    3. Kiedys robilem tak, ze mialem pare kart pamieci i przekladalem je w gniezdzie kart pamieci i taka praktyka doprowadzila w koncu do fizycznego uszkodzenia gniazd w 2 aparatach.
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak