Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
zabawki: E-M1 + 12-100/f4 + 8-25/f4+100-400/5.6-6.3+ 12/2 + 45/1.8 . Czasem S 23Ultra
Zapowiada się wspaniały wątek Gratuluję udanej wycieczki i czekam niecierpliwie na dalszy ciąg relacji.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
Na drugim zdjęciu to czaszka guźca ?
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||
Nie udało nam się dojść jakie to było zwierzę. Widzieliśmy szczegółowo jak wygląda kolejność dziobania padliny gdy Pan Gepard zaspokoił głód.
Zastanawiałem się czy skupić się "rodzajowo" na gatunkach zwierząt czy też spróbować przeprowadzić chronologiczna relację. Zrobię chyba to drugie ale pewne odstępstwa będą.
Po morderczej podróży z 11 godzinnym oczekiwaniem na przesiadkę w Dubaju, dotarliśmy do Nairobi.
Obcowanie ze zwierzętami rozpoczęliśmy w .. dwóch ośrodkach dla zwierząt osieroconych.
Karmiliśmy żyrafy, przyglądaliśmy się karmieniu małych i większych słoni- słonie do 4. roku zycia sa w dużej mierze uzależnione od pokarmu matki a podpijają do .. 10 roku zycia.
Absolutnym szokiem był malutki nosorożec, odratowany przez pracowników parku narodowego. inne zwierzęta już np odgryzły mu ogon..
Jesteśmy na równiku, ale i na wysokości ca 1800 m. npm -długi rękaw jak najbardziej się przydaje.
Byliśmy w domu Karen Blixen- to było marzenie mojej żony i w fabryce ceramiki.
Oraz na lunchu w lokalnej knajpie "na dzielni" naszych przewodników, gdzie jedliśmy świetną kozinę z rusztu i grilla , pyszną sałatkę z awokado , pomidorów i ogórków -na ostro
Jedliśmy rękami ze wspólnych misek a kości beztrosko zrucaliśmy na stół.
Na zdjęciu- krajobraz po uczcie.
Nie mieliśmy przez cały pobyt żadnych problemów gastrycznych. Pewnie jest w tym jakaś zasługa Jacka Danielsa Limited Edition "bold & spicy" kupionego w Dubaju o mocy 53,5 %- którym po łyku dezynfekowaliśmy się przez większośc pobytu.
Następnego dnia skoro świt ruszyliśmy do Parku Narodowego Samburu-jednego z tych mniej eksplorowanych.
zabawki: E-M1 + 12-100/f4 + 8-25/f4+100-400/5.6-6.3+ 12/2 + 45/1.8 . Czasem S 23Ultra
Oj będzie fajna relacja - jeśli można "głosować" to ja poproszę chronologicznie
A.... i następnym razem krajobraz przed ucztą też
Park Narodowy Samburu to najdalej na północ wysunięty punkt naszej podróży i jednocześnie pierwszy dzień prawdziwego safari. Wszystko było nowe, ekscytujące i na wyciągnięcie ręki- człowiek pstrykał wszystko co zobaczył.
Pierwszy dzień zdominowały żyrafy. W Kenii występują wszystkie 3 odmiany- Siatkowane -chyba najładniejsze, Rotschilda i Masajskie.
Te dostojne diplodoki poruszają się z gracją, kopnięciem moga powalić nieostrożnego lwa. a i przyspieszyć potrafią.
Dikdik- z antylopowatych. Powszechne, często widziane i urocze.
Ten ptak chyba nazywa się błyszczyk
Jeszcze więcej żyraf
Pani słonica z małym -po raz pierwszy. Te zwierzęta budzą ogromy respekt.
Któreś antylopy
Wielkie koty po raz pierwszy
Gerenuk obgryzający drzewo,
Takie safari to piękna przygoda. I bogaty zbiór ciekawych zdjęć przywiozłeś.
Pozdrawiam!
Post specjalny poświęcony rodzinie gepardów.
Powiem tak.. robiąc te zdjęcia jarałem się jak flota Stannisa Baratheona na Czarnym Nurcie.
Ostatnie dwa zdjęcia zrobione na 100 mm. Trzeba było założyć 12-100... koniec końców gepardy przeszły przez drogę za naszym autem.
Afrykańskie zwierzątka zawsze mile widziane. Gratuluję wyprawy
Piękne kadry tych gepardów - szczególnie przy wodopoju. Zastanawia mnie trochę kolorystyka - wydaje mi się że na na drugim i ostatnim zdjęciu widzę jakiś fioletowy zafarb.
Pozdrawiam!