Tak jak za nowy G90 4000....itd
Tak jak za nowy G90 4000....itd
Za 3 lata utrata wartości takiego zestawu
może być zbliżona do dzisiejszej ceny używanego.
[szczególnie jak ludzie zaczną sprzątać w szafach wystawiając nieużywane od lat aparaty]
Podejrzewam, że już dziś ciężko je sprzedać na olx za 2000.
To model sprzed 7 lat https://www.optyczne.pl/porownaj.php...2107&add1=2246
Ostatnio edytowane przez dcs ; 31.07.23 o 15:40
Czyli twierdzisz że kupno jakiegokolwiek nowego aparatu nie ma sensu i jest ekonomicznie nieopłacalne...
Kwestia za ile ten nowy.
G80 jest już tyle czasu na rynku, że ludzie dają oferty jak ta: 1700 -do negocjacji [z przebiegiem 5698 zdjęć]
Czy jeśli robisz zdjęcia rodzinie. Osobom które kochasz, albo nie są Ci obojętne. To nie są to zdjęcia oparte na sentymencie? Czy inaczej oparte na emocji.
Takie obrazki dla ciebie będą warte górę złota. Ale dla innych już nie koniecznie. Chcesz to sprawdzić?
Zamieść te zdjęcia tu na forum i zobaczymy z jakim odbiorem się spotkają. Czy będą zachwyty achy i ochy. Czy raczej zostaną przemilczane.
Jak najbardziej są zdjęcia o podtekście emocjonalnym.
To że komuś coś się podoba to nic nie mówi o wartości tego czegoś. Zwłaszcza jak się jest uwiecznionym na jakimś obrazku. Jak ma się nie podobać?
Twoje lubienie aparatu którym robisz fotki nie ma nic wspólnego z tym czy zdjęcia są dobre czy nie. Pod jakim względem dobre ? Technicznym czy merytorycznym. To całkiem inny temat.
A może jednak te zdjęcia mogłyby wyglądać lepiej? Jak myślisz? Przecież napisałeś że nie edytujesz fotek.
Moja opinia na temat polarów wynika z obserwacji i praktyki. A nie z czytania internetów. Jeśli nie widzisz że psują zdjęcia, to możesz być spokojny i zadowolony.
I na dodatek ile procentowo robisz zdjęć nad wodą w kontrze?
Przy matrycy z lepszymi parametrami i 14 bitowym zapisem danych można zrobić w takich warunkach dobrą, jak nie lepszą fotę bez polara.
I co wynika z tego ze wywołałeś RAWa w aparacie? A na czym oceniłeś jakość tego zdjęcia? Na tym wyświetlaczu wielkości znaczka z przekłamanymi kolorami i Gammą?
Na nim też oceniłeś kontrast, cienie i światła? Widzę że robi się to powoli tradycją ludową.
I 5300 to nie 3000.
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Masz rację że można robić fajne zdjęcia aparatem z matrycą wielkości połowy, całego czy ośmiu paznokci. Problemem jest tylko łatwość tego procesu
i efekt końcowy.
Skoro robisz zdjęcia w JPGu to różnice "wagi" takich plików w puszkach z matrycami do 24 mpx są podobne. I to nie jest trafiony argument przeciw lepszej puszce.
Nowsze puszki mają matryce 14 bitowe. I to jest ważne. To ułatwia robić i edytować zdjęcia w deficycie świetlnym.
Mniej więcej w czasie kiedy tu dołączyłeś. Były straszne żale , że w rogach zdjęć, w ciemnych ujęciach, pojawiają się paskudne magentowe artefakty.
I to właśnie w g80 jest taka matryca.
Nowe matryce pozwalają na wyciąganie cieni o 4 EV. To też ważne, przy zdjęciach wieczorno nocnych. Czy makro. Przecież wiesz o tym.
Nie piszę też że MFT nie wystarcza. Ale bez słońca i światła obrazek jest mdły i nieklarowny z powodu niskiego DRu.
Mz za lepszą matrycę warto dopłacić. Ja proszę tani aparat z najlepszą matrycą i z manualnymi ustawieniami ekspozycji. To mi do krajobrazu wystarczy.
OMD-EM10/IV z "kitami" 14-42 i 40-150. Miałem dziesiątkę w wersji III z tymi szkłami. Szkła szczególnie to długie nie spodobałoy mi się.
Porównaj je do szkieł Pentakxa.
Kolega chce tanie pstrykadełko. A tu pojawiają się propozycje szkieł pro itd...
OK jego wola. Trzeba ją uszanować . Czy fotki okażą się lepsze od tych fona? Trudno powiedzieć, bo nie wiem jakim smarkirm się posługuje.
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
A wiesz jak długo była smażona matryca przy filmowaniu?![]()
Jeśli nawet jesteś w mniejszości, prawda zawsze pozostanie prawdą.
Dzięki wszystkim forumowiczom udzielającym się w tym wątku za pomoc. Wybór padł na G80, myślę że na początek czegoś poważniejszego niż smartfon czy kompakt wystarczy a i budżetu nie zrujnuje.
Teraz tylko czekać na przesyłkę.
W miarę upływu czasu będę się dzielić spostrzeżeniami z użytkowania tej puszki...może komuś się przyda.
Pozdrawiam
Wrzucaj, ja chętnie zobaczę co i jak.
Ostatnio edytowane przez koza ; 31.07.23 o 21:08
No i bardzo fajnie - najlepszy jest ten aparat, który akurat mamy...
Jak Ci się spodoba i zaczniesz kombinować to z czasem poszukasz czegoś lepszego.
Sam tak miałem - początki były skromne, ale czasu już się nie wróci. A zdjęcia - nawet jeśli ciut gorsze zostaną.
Pochwal się czasem tym co udało Ci się sfotografować.