Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 38

Wątek: Lumix G80 czy G90?

Zwycięzca popRAWki Awatar paparapa
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    176
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez koza Zobacz posta
    Panasonica nie znam, ale w podobnym budżecie kupiłem swój pierwszy aparat (który już znałem) - M10.2. Po dwóch latach sprzedałem i kupiłem wyższy model M1.2 - już dokładnie wiedziałem, czego mi brakuje, nowy aparat to był szok w kwestii na przykład autofocusa. Ale w M10.2 też był kapitalny, lekki, świetna jakość zdjęć - choć do dzikiej przyrody musiałem często "doostrzać" ręcznie.

Ten M1.2 mam już parę lat. Wróciłem wczoraj z wakacji i po raz kolejny stwierdziłem, że albo ja jestem głupi/ślepy, albo jednak te nasze Olympusy/Panasoniki to bardzo dobre aparaty - masa zdjęć, od pełnego słońca, po wieczory i zachody, na rowerze, na spacerze, biegające dzieciaki, latające latawce, w latarni morskiej i wieczorem w barze. 99% zdjęć nie musiałem obrabiać (choć tu przyznam, od zawsze staram się focić tak, żeby potem nie obrabiać - bo nie umiem i nie mam na to czasu), poszły już do druku.

Wracając do pytania - jeśli masz hajs, to kupuj wyższy model. Jeśli nie masz kasy - słabszy pewnie też da radę.
    Nie zapomnij o dobrym szkle, bo bez tego nic nie zwojujesz - przykład z mojego wyjazdu - 12-40 2.8 PRO i filtr polaryzacyjny zrobiły robotę. Trochę duży ten zestaw, ale zawsze się pocieszam, że mogłem mieć pecha i kupić pełną klatkę z 24-70 2.8 i wtedy bym pewnie robił zdjęcia komórką .

No nie mogę się powstrzymać. Znowu sobie nagrabię. Trudno, live is brutal. To jest właśnie wsadzanie kogoś na lewe sanki.
    Tak jak pisałem wcześniej ciężko jest znaleźć obiektywną opinię w takich miejscach. Ja wiem że, różny jest stopień akceptacji. Ale przedstawiłeś swoje doświadczenia w mocno emocjonalnym świetle. Twoje zdjęcia przecież nie mogą być złe. Wszystkie są extra i super, czy to w nocy czy w dzień.
    W JPGu prosto z puszki. Z matrycy wielkości połowy paznokcia.
    A napisz co było punktem odniesienia tej "dobrości"?

Ktoś chce kupić tanią puszkę na wakacyjne "zdjątka". A ty piszesz "Nie zapomnij o dobrym szkle, bo bez tego nic nie zwojujesz - przykład z mojego wyjazdu - 12-40 2.8 PRO i filtr polaryzacyjny zrobiły robotę"
    Co proszę? Zdjęcia robi to coś, co jest między uszami, A nie słoik pro z polarem generalnie psującym zdjęcia. Ten słoik kosztuje chyba ponad 4000 PLN. Razem z puszką i polarem ca. 8000PLN.
    Tylko nie pisz, że można kupić taniej u kolegi kolegi....

Wiesz o ile lepszy sprzęt można kupić za tą kwotę?
    Poniżej 4kPLN masz kilka Canonów R w tym jeden z kitem. Za 6kPLN masz Nikona Z 50 z dwoma szkłami, albo Z5 z kitem. Sony z serii A6000.....

Tak to jest, jak zwykłe narzędzie staje się przedmiotem kultu.
    A zimną kalkulację, zamienia się na uczucia i emocje.
    Ostatnio edytowane przez paparapa ; 31.07.23 o 11:57

Jeśli nawet jesteś w mniejszości, prawda zawsze pozostanie prawdą.

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    267
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez paparapa Zobacz posta
    Ktoś chce kupić tanią puszkę na wakacyjne "zdjątka". A ty piszesz "Nie zapomnij o dobrym szkle, bo bez tego nic nie zwojujesz ...
    Chyba większość nie bierze tego pod uwagę :

Cytat Zamieszczone przez Barto Zobacz posta
    Zdjęcia to głównie wakacje, rodzinne wypady/imprezy okolicznościowe. Co sądzicie/ radzicie ?
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    241
    Moja galeria
    ...przedstawiłeś swoje doświadczenia w mocno emocjonalnym świetle. Twoje zdjęcia przecież nie mogą być złe. Wszystkie są extra i super, czy to w nocy czy w dzień.
    W JPGu prosto z puszki. Z matrycy wielkości połowy paznokcia.
    Oj, mam wrażenie, że kim innym targają tutaj silne emocje.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Zwycięzca popRAWki Awatar paparapa
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    176
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Oj, mam wrażenie, że kim innym targają tutaj silne emocje.
    To zwykła złośliwość, czy problem czytania ze zrozumieniem?

Jeśli nawet jesteś w mniejszości, prawda zawsze pozostanie prawdą.

Awatar koza
    Mieszka w
    Polska
    Siła reputacji
    48
    Moja galeria
    @paparapa

Że co? Jakie emocje? U mnie?
    Jaki kult? Znowu u mnie? Lubię mój aparat, lubię zdjęcia z niego zrobione, znaczy że wyłączyłem rozum albo jestem jakiś głupi czy coś?

Napisałem na świeżo po wyjeździe jak wyglądała sytuacja. Czy mam porównanie z innymi systemami? Nie mam, i co z tego? Wszystkim zainteresowanym zdjęcia się podobają - czyli mam napisać, że są biedne, bo może "obiektywnie" nie są?

A ten zestaw, który wykorzystałem kosztował mnie 5300PLN (+filtr) - temat promocji był wałkowany tutaj setki razy.

I żeby nie było: jedno zdjęcie podkręciłem z RAWa - ale teraz szok i niedowierzanie - w aparacie, parę minut po zrobieniu zdjęcia.

Ciekawa jest też Twoja opinia o polarze "generalnie psującym zdjęcia". Może znowu czegoś nie wiem, wyjaśnij, szczególnie na przykładach zdjęć znad wody.

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    97
    Moja galeria
    Jak zawsze dylemat się sprowadza do tego:
    - jakiej jakości oczekuje kupujący, jaką zaakceptuje i co będzie robił ze zdjęciami
    - ile może/chce wydać na sprzęt.

Wiele lat robiłem "klasyczne" zdjęcia albumowo-rodzinne - na matrycy APSC (czyli wielkości całego paznokcia ) i tylko w jpegach.
    I oglądając te zdjęcia nadal się z nich cieszę - chociaż co do jakości niektórych rzeczywiście mogę mieć dzisiaj mnóstwo zastrzeżeń.
    Ale myślę, że większości fotografujących jpegi w zupełności wystarczą - nie planują żadnego wywoływania, poprawek itp.
    Chcą mieć "od razu" ładne zdjęcia do obejrzenia i pochwalenia się przed rodziną.
    Warto przy tym pamiętać, że nowsze aparaty z większymi matrycami - to obok niepodważalnych zalet - także duże pliki, czyli większe wymagania co do sprzętu na których będzie się je przechowywać czy obrabiać.
    O tym też warto pamiętać, bo może się okazać, że z zakupem najlepszego aparatu na jaki mnie stać będzie trzeba wydać kupę kasy na minimalny sprzęt, który zdjęcia z tych aparatów obsłuży.

Moim zdaniem - na zdjęcia do albumu m4/3 spokojnie wystarcza - i nawet kitowa optyka w dobrych warunkach zupełnie wystarczy.
    Kolega rozważa zakup sprzętu za około 4000PLN - w dodatku myśli raczej o nowym sprzęcie.
    Polećcie coś zatem w tej kwocie z różnych systemów - co spełni wymagania: "niezłe zdjęcia z wakacji".
    Osobiście w tej kwocie zerknąłbym na dostępne zestawy OMD-EM10/IV z "kitami" 14-42 i 40-150.
    To już nowa matryca i dwa sympatyczne szkiełka - akurat do małego plecaczka na wakacje.
    Czy da się kupić w tej cenie coś podobnego w innych systemach - nie wiem, polećcie coś jak znajdziecie.

Chyba, że kolega jest zdecydowany wydać te skromne 50 albo 100% kasy więcej - wtedy możliwości się oczywiście powiększą.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    241
    Moja galeria
    To zwykła złośliwość, czy problem czytania ze zrozumieniem?
    To pytanie z niewłaściwą tezą czy dowód na to, że miałem rację? Podpowiem: obie odpowiedzi mogą być prawidłowe.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Mieszka w
    Polska
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Panowie dzięki za wszystkie posty i sorry bo może ja nie do końca dobrze sprecyzowałem....tak jak pisze August68 zdjęcia robię głównie wakacyjne, rodzinne wypady weekendowe, imprezy okolicznościowe...przeglądarka album/laptop...chce mieć poprostu dobrej jakości obrazek....zwykle fociłem smartfon lub kompakt (głównie Panas Lumix wcześniej Fuji) teraz chciałbym się przesiąść na bezlusterkowiec 4/3 ze względu na wagę i cenę korpusów jak i obiektywów...faworytami są Lumix 80/90 że względu na cenę jak i zaoferowane opcje w tej cenie jak uszczelniona obudowa, 5 osiowa stabilizacja korpusu, foto 4K itp. Panas oferuje naprawdę wiele, za to samo w Canon/Nikon musiałbym wylozycz 2 tyle. Myślałem o APSC , myslałem o Sony ale na moje potrzeby 4/3 z uwzględnieniem G80/90 w zupełnosci wystarczy ( przulynajmniej narazie)...rozważałem też Olka om-d 10 IV ale Panas bardziej mi leży...dlatego chciałem zapytać czy waszym zdaniem da się zauważyć czy amator zauważy dużą różnicę w obrazku zrobionym G80 (16mpix) a G90(20mpix) bo jeśli tak i warto to dołożę ten 1000 a jeśli różnica nie będzie tak zauważalna to 1000 zostaje mi w kieszeni.
    Dodam e bardziej chodzi mi o foty niż kręcenie filmów a wiem że tu Panas gra 1 skrzypce.

Pozdrawiam

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    97
    Moja galeria
    Mam trochę porównanie podobnych matryc - bo 16 mpx w EM1/I i 20 mpx w EM1/II i uważam, że warto dołożyć do nowszej matrycy.
    Więc jeśli możesz coś dopłacić - dopłać.
    Ale żeby nie było "za łatwo" - ja ze zdjęć do albumu z matrycy 16 mpx też byłem całkowicie zadowolony - fakt, że miałem na aparacie dobre szkło, bo już tu wymienianego 12-40/2.8.
    Więc może warto zaoszczędzić a za ten dodatkowy tysiąc złotych kupić jakieś jaśniejsze szkło - typ 45/1.8 Olympusa czy 42,51/8 Panasonica.
    Albo którąś Sigmę ze światłem F/1.4 - ja mam 56/1.4 i bardzo polecam.

Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    60
    Moja galeria
    Ostatnio edytowane przez dcs ; 31.07.23 o 15:33