Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 38

Wątek: Lumix G80 czy G90?

Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    215
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Barto Zobacz posta
    Cześć, witałem się w oficjalnym wątku ale witam wszystkich również tu. Jestem w przededniu zakupu aparatu w systemie M4/3 i stoję przed dość trudnym dla mnie wyborem pomiędzy Lumix g80 czy G90. Cena na dzień dzisiejszy to 2895 zł. g80 i 3999 zł G90 z kitowymi obiektywami 12-60. Czy warto dopłacic nieco ponad 1000zl. do G90 ? Nowsza matryca 20mpix ( G9 ? ), tryb live view composite, ponoć lepszy AF. Zdjęcia to głównie wakacje, rodzinne wypady/imprezy okolicznościowe. Co sądzicie/ radzicie ?
    Kilka lat temu, miałem ten sam dylemat. Zdecydowałem się na G90 (G91). Czynnikiem decydującym, była matryca. Wcześniej miałem G5, który miał taką samą rozdzielczość jak G80. Nie wiem czy matryce w G5 i G80 były te same, ale różnica chociażby tylko w szumach, pomiędzy G5 a G91 jest znaczna, co nie powinno dziwić, gdyż aparaty te, dzieli kilka ładnych lat. Moim zdaniem warto wydać ten 1000 zł więcej, o ile cena, nie ma dla Ciebie decydującego znaczenia.

Zwycięzca popRAWki Awatar paparapa
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    176
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Barto Zobacz posta
    . To forum M4/3 więc pewnie jest tu trochę użytkowników których opinie powinny ułatwic mi zadanie.
    Nic bardziej mylnego.
    Czy na forum jakiejkolwiek marki aparatów, czy innych "dóbr", użytkownicy, nie rzadko zakochani na zabój w sprzęcie, napiszą że to kiepski sprzęt?
    Czy napiszą że różnice są duże i wyraźne?
    Przeczytasz najczęściej że wszystko jest prawie takie same... I właściwie nie ma sensu przepłacać.
    Jeszcze podeprą się możliwościami do ceny.

A powinieneś podjąć decyzję sam ,na podstawie własnych odczuć po przetestowaniu tych aparatów, Miałbyś stu procentową pewność, że dobrze ulokowałeś swoje pieniądze, i ktoś lecząc chandrę, nie wsadził na lewe sanki...

Jeśli nawet jesteś w mniejszości, prawda zawsze pozostanie prawdą.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    241
    Moja galeria
    Na szczęście to jest forum Olyclubu, więc prawie wszyscy są tu zakochani w swoich fulfrejmach
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Mieszka w
    Polska
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dzięki za dotychczasowe podpowiedzi i spostrzeżenia , paparapa podzielam Twoje zdanie lecz każda podpowiedź,negatywna bądź pozytywna poniekąd ułatwia mi decyzje.

Awatar Roberto73
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    176
    Moja galeria
    Zapewne czekasz na słowa "tak miałem zdecydowanie warto , bo matryca" "nie , nie warto , to będzie to samo" i całą masę podobnych . Każda z nich będzie prawidłowa, jak i błędna , i dobrze o tym wiesz.

Mieszka w
    Przed Dolinką Będkowską
    Siła reputacji
    213
    Moja galeria
    G90 jest nowszy i to przemawia na jego korzyść
    Troche danych i zdjęć:
    https://www.dpreview.com/products/pa...anasonic_dcg90
    "Skoro nie można wiedzieć wszystkiego co się da wiedzieć o wszystkim, to piękniej jest wiedzieć coś ze wszystkiego, niż wiedzieć wszystko o jednym" - B.Pascal 1854
    Fuji X-T3 + XZ-2

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    52
    Moja galeria
    W moim przypadku jak kupowalem Olka to zdecydowalem sie na drozszy model: Olympus OM-D E-M5 Mark III ze wzgledu na matryce 20 Mpix + swietna stabilizacja + mozliwosc wykonywania ze statywu zdjec w hires o rozdzielczosci 80 Mpix.

Z perspektywy czasu uwazam, ze dobrze zrobilem.
    Ostatnio edytowane przez Darekw1967 ; 31.07.23 o 00:06 Powód: literowka
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

Zwycięzca popRAWki Awatar paparapa
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    176
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Darekw1967 Zobacz posta
    W moim przypadku jak kupowalem Olka to zdecydowalem sie na drozszy model: Olympus OM-D E-M5 Mark III ze wzgledu na matryce 20 Mpix + swietna stabilizacja + mozliwosc wykonywania ze statywu zdjec w hires o rozdzielczosci 80 Mpix.

I masz rację. Dobra zasada mów,i aby zawsze kupować najlepszy sprzęt na jaki cię stać. Potem nie będzie żalu do siebie, że zaoszczędziłem parę złotych, a sprzęt jednak ma widoczne "deficyty".
    W handlu nie ma litości. Dostaje się tyle za ile się płaci. I nie zmienią tego najlepsi czarodziej w "internetach".

Tu jeszcze uwaga do gospodarza tego wątku,
    Kupujesz sprzęt dla siebie. I to Ty masz być zadowolony. Nie my.
    Musisz brać pod uwagę, że to dość stara matryca, nawet w g90/ . Będzie z 7 lat. A to w tym temacie niemal wieczność.
    Istotny aspekt, którego tu nikt nie poruszył do tej pory to to, na czym będziesz oglądał swoje zdjęcia. Mały monitor czy duży. JPG czy RAWy z edycją. Ważny też jest twój próg akceptacji defektów obrazka.

Najlepszym rozwiązaniem jest przekonanie się samemu.

Jeśli nawet jesteś w mniejszości, prawda zawsze pozostanie prawdą.

Awatar koza
    Mieszka w
    Polska
    Siła reputacji
    48
    Moja galeria
    Panasonica nie znam, ale w podobnym budżecie kupiłem swój pierwszy aparat (który już znałem) - M10.2. Po dwóch latach sprzedałem i kupiłem wyższy model M1.2 - już dokładnie wiedziałem, czego mi brakuje, nowy aparat to był szok w kwestii na przykład autofocusa. Ale w M10.2 też był kapitalny, lekki, świetna jakość zdjęć - choć do dzikiej przyrody musiałem często "doostrzać" ręcznie.

Ten M1.2 mam już parę lat. Wróciłem wczoraj z wakacji i po raz kolejny stwierdziłem, że albo ja jestem głupi/ślepy, albo jednak te nasze Olympusy/Panasoniki to bardzo dobre aparaty - masa zdjęć, od pełnego słońca, po wieczory i zachody, na rowerze, na spacerze, biegające dzieciaki, latające latawce, w latarni morskiej i wieczorem w barze. 99% zdjęć nie musiałem obrabiać (choć tu przyznam, od zawsze staram się focić tak, żeby potem nie obrabiać - bo nie umiem i nie mam na to czasu), poszły już do druku.

Wracając do pytania - jeśli masz hajs, to kupuj wyższy model. Jeśli nie masz kasy - słabszy pewnie też da radę.
    Nie zapomnij o dobrym szkle, bo bez tego nic nie zwojujesz - przykład z mojego wyjazdu - 12-40 2.8 PRO i filtr polaryzacyjny zrobiły robotę. Trochę duży ten zestaw, ale zawsze się pocieszam, że mogłem mieć pecha i kupić pełną klatkę z 24-70 2.8 i wtedy bym pewnie robił zdjęcia komórką .

Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    60
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Darekw1967 Zobacz posta

-Dużo zdjęć high-res zrobiłeś?