Strona 2 z 13 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 125

Wątek: Nowe "inteligentne" odszumianie AI w PS i LR

  1. #11
    Awatar m_a_g
    Dołączył
    May 2021
    Mieszka w
    To tu to tam :)
    Posty
    1.044
    Siła reputacji
    89
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez m_a_g Zobacz posta

    Interesujące jest to że nowy algorytm działa wyłącznie na plikach RAW i generuje bardzo dobry detal, to nie jest odszumiania w stylu Topaz AI czy innych.
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Koniecznie musisz się tą wiedzą podzielić z twórcami innych popularnych sotfów do odszumiania. Oni nie wiedzieli, że się nie da, i zrobili odszumianie nie tylko w RAWach. Patrz, jacy głupi.
    Ale my tu piszemy o TYM KONKRETNYM oprogramowaniu, a nie jakiś innych. Tak że nie inni są głupi, tylko Ty idziesz w zaparte a teraz udajesz idiotę (mam nadzieję że udajesz).
    Ostatnio edytowane przez m_a_g ; 28.04.23 o 18:38

  2. #12
    Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Dołączył
    Jul 2007
    Mieszka w
    Poznań
    Posty
    12.869
    Siła reputacji
    241
    Moja galeria
    Ojoj, nerwy Koledze puściły. Ciekawe, co na to moderatorzy.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

  3. #13
    tt
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez m_a_g Zobacz posta
    Nie ma szans na telefon przynajmniej na razie Nowe narzędzie wymaga akceleracji GPU i to dobrego GPU. Na forum N były osoby ze starszym sprzętem gdzie jedno zdjęcie (z FF co prawda) było przetwarzane 20+ minut.
    No cóż, ja mam GF1030, który do wszystkiego, oprócz tego odszumiania mi wystarcza. I to aż za bardzo.
    A że muszę mieć kartę niskoprofilową, a równocześnie nie używam wysokiego ISO więc...

  4. #14

    Dołączył
    Dec 2019
    Mieszka w
    Elbląg
    Posty
    89
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Czytam sobie na dpreview pierwsze oceny i na razie obok pochwał za dobre efekty odszumiania jest dużo opinii o koszmarnie długim czasie tego procesu. Z całkiem dobrego algorytmu odszumiania można korzystać w OM Workspace - pod warunkiem, że ma się kartę graficzną nVidia z pamięcią minimum 4GB i sterowniki z CUDA ver. 11.2 . Też jest wolno, ale szybciej niż w Adobe.

  5. #15
    Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Dołączył
    Nov 2005
    Mieszka w
    Lublin
    Posty
    3.203
    Siła reputacji
    118
    Moja galeria
    Topaz Denoise AI lepszy. Wrzuciłem Twoje zdjęcia m_a_g do niego i wyszły znacznie lepiej niż w LR/PS. Poniżej ISO 16 000 z A7R4

    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	obraz_2023-04-28_225022592.png
Wyświetleń:	74
Rozmiar:	4,83 MB
ID:	254462
    Ostatnio edytowane przez dzemski ; 28.04.23 o 22:50

  6. #16
    Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar yamada
    Dołączył
    Jun 2012
    Mieszka w
    Bytom
    Posty
    5.801
    Siła reputacji
    253
    Moja galeria
    Podobno DXO pure raw3 jest o wiele lepszy od Topaz... Coś dziać czytałem o tym.

  7. #17
    Awatar m_a_g
    Dołączył
    May 2021
    Mieszka w
    To tu to tam :)
    Posty
    1.044
    Siła reputacji
    89
    Moja galeria
    Topaz to zabawka która usuwa szum.... wraz z detalem Testowałem przez miesiąc.

    - - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

    Cytat Zamieszczone przez galvan Zobacz posta
    Czytam sobie na dpreview pierwsze oceny i na razie obok pochwał za dobre efekty odszumiania jest dużo opinii o koszmarnie długim czasie tego procesu. Z całkiem dobrego algorytmu odszumiania można korzystać w OM Workspace - pod warunkiem, że ma się kartę graficzną nVidia z pamięcią minimum 4GB i sterowniki z CUDA ver. 11.2 . Też jest wolno, ale szybciej niż w Adobe.
    Bo ja wiem czy czas jest koszmarnie długi? Przy w miarę nowym sprzęcie jest szybko a nawet bardzo szybko. U mnie pliki z MFT przetwarza mi w 10 sekund, pliki z FF takie po 60mpx około 20 sekund. To na laptopie, na stacjonarnym jeszcze szybciej, niewiele ale jednak. Tylko na komputerach ze starymi kartami graficznymi jest dość wolno.
    Ostatnio edytowane przez m_a_g ; 28.04.23 o 23:36

  8. #18

    Dołączył
    Dec 2019
    Mieszka w
    Elbląg
    Posty
    89
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez m_a_g Zobacz posta
    Topaz to zabawka która usuwa szum.... wraz z detalem Testowałem przez miesiąc.
    Używam niecały rok, jestem zadowolony z pluginów Topaza, dobrze mi się wpasowują w mój workflow. I detale zostają, trzeba czasem umiejętnie suwaczkami pomóc. Zdjęcia z m43 na wysokim ISO wyglądają znacznie lepiej po odszumianiu Denoise AI niż przy standardowej obróbce. DXO Photolab ze swoim Deep Prime jest też bardzo dobry, chyba nawet lepszy od Topaza...


    Cytat Zamieszczone przez m_a_g Zobacz posta
    Bo ja wiem czy czas jest koszmarnie długi? Przy w miarę nowym sprzęcie jest szybko a nawet bardzo szybko. U mnie pliki z MFT przetwarza mi w 10 sekund, pliki z FF takie po 60mpx około 20 sekund. To na laptopie, na stacjonarnym jeszcze szybciej, niewiele ale jednak. Tylko na komputerach ze starymi kartami graficznymi jest dość wolno.
    Jeden z cytatów na dpreview - "However, it´s still not up to the standard of DxO PL6, and - maybe even more important - what takes under 30 sec in DxO takes 27 minutes in ACR! on my laptop (with a RTX 3050 gpu)".
    Coś jest na rzeczy, RTX 3050 to naprawdę niezła karta z 8GB VRAM, takie dysproporcje czasu przetwarzania są nie do przyjęcia.

  9. #19
    Awatar m_a_g
    Dołączył
    May 2021
    Mieszka w
    To tu to tam :)
    Posty
    1.044
    Siła reputacji
    89
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez galvan Zobacz posta
    Jeden z cytatów na dpreview - "However, it´s still not up to the standard of DxO PL6, and - maybe even more important - what takes under 30 sec in DxO takes 27 minutes in ACR! on my laptop (with a RTX 3050 gpu)".
    Coś jest na rzeczy, RTX 3050 to naprawdę niezła karta z 8GB VRAM, takie dysproporcje czasu przetwarzania są nie do przyjęcia.
    Trudno mi się odnosić do tego co piszą inni, mam w domu 6 komputerów z czego 4 to PC, dwa Apple, i na każdym śmiga aż miło.
    Nawet na starym PC z GTX1080Ti czasy są poniżej 40 sekund na pilik z FF, i 20 sekund na plik z MFT.
    Na nowszych - RTX3090 czy Radeon Vega Pro II na Mac Pro - jeszcze szybciej. A nawet na Macbooku Pro 16 z M2 MAX też jest dobrze bo 10-25 sekund w zależności od pliku.
    Wydaje mi się że niektóre z tych osób które narzekają mogą mieć albo bardzo stare sterowniki, albo wyłączoną akcelerację GPU w pakciecie Adobe (albo jedno i drugie).

    PS. Już druga osoba na forum Nikona potwierdziła że to kwestia sterowników.
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Screenshot 2023-04-28 at 21.09.19.png
Wyświetleń:	26
Rozmiar:	88,3 KB
ID:	254467
    Ostatnio edytowane przez m_a_g ; 29.04.23 o 03:10

  10. #20
    Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Dołączył
    Aug 2007
    Mieszka w
    Gdańsk
    Posty
    4.683
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    Mam kartę Radeon 6700XT z 12 GB VRAM i czas potrzebny na odszumienie to 10-15 sekund na najnowszych sterownikach.
    Jedno mnie boli - tej opcji nie ma w Lightroom Classic, a tego zwykle używam.
    Jest w tym powiązanym z chmurą.
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: E-M1 + 12-100/f4 + 8-25/f4+100-400/5.6-6.3+ 12/2 + 45/1.8 . Czasem S 23Ultra

Podobne wątki

  1. Nowe oprogramowanie "Olympus Workspace"
    By zbyma72age in forum Cyfrowa ciemnia
    Odpowiedzi: 21
    Ostatni post / autor: 28.07.23, 18:11
  2. "Nowe-stare obiektywy Canona i Nikona"
    By marek7001 in forum Pozostali producenci
    Odpowiedzi: 43
    Ostatni post / autor: 23.01.15, 16:26

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
 
Właściciel: FOMAG Sp. z o.o., Gdansk, 80-137 ul. Starodworska 1, KRS 0000341593, www.fomag.pl

Serwis wykorzystuje pliki cookies w celach reklamowych, statystycznych i do personalizacji stron. Możesz wyłączyć używanie plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej jednak może to utrudnić korzystanie z serwisu! Więcej informacji w Polityce prywatności.