Dziękuje za rozwianie wątpliwości.
Dziękuje za rozwianie wątpliwości.
Jakbym miał całą stajnie Olympusa to nie chciałbym jednego komponenta z Panasonica.
Ja mam całą stajnię Olympusa (no prawie 6 szkieł PRO) i używam od 5 lat z G9 i poza nielicznymi wyjątkami, sprawują się bardzo dobrze.
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
Z podanych szkiel uzywanych przez zone zadne nie jest stabilizowane . Olympus mial od dawna dobra stabilizacje w body, wiec szkla stabilizowne weszly stosunkowo pozno, chyba 300 pro bylo pierwszym. Stabilzowane sa tez 12-100 i nowe dlugie tele oraz 90 makro. Reszta chyba nie.
Wiec problemu z wyborem ktora stabilizacje chcesz nie bedzie, ale body powinno byc stabilizowane.
Pewnie jakies funkcje nie bada dzialaly, np te pierscienie do przelaczania AF/MF na obiektywach. Moze jeszcze jakies inne, pytanie czy zona uzywa tych ewentualnie nie dzialajacych.
OM- nie musisz od razu kupowac 1, mozesz tez 5. Inne pytanie-czy warto. Ja bym poczekala az dadza matryce i wizjer oraz nowe menu z OM1.
Zona jest zdecydowana? Bo z takim parkiem szkiel to ja bym sie nie przesiadala na Pansonica, chyba ze na tego najnowszego. Fajny ale duzy.
Albo wybrala malo uzywana uzywke OMD E 1 III. To bedzie spory upgrade.
Moze jedna podyskutuj z nia, nich pomonologuje na temat wyboru, jesli to ma byc niespodzianka.
Generalnie, jak nie chcesz nie uywasz jakich specjalnych funkcji, to w ramach mikro 4/3 mozesz podpiac wszystko do wszystkiego. W EM5 duzo tych specjalnych nie bylo, o ile dobrze pamietam- HR byl tylko ze statywu, byla wielokrotna ekspozycja i live time/composite. Pro capture chyba nie bylo. Bylo sterowanie ze smartfona. Oraz jakis focus stacking; bodajze z 5 obrazkow.
Pewnie czesc ma odpowiedniki w Panasonicu. Jest szansa, ze tych odpowiednikow mozna uzywac tylko ze szklami Panasonica.
Czyli nie beda wspolpracowac wodotryski programowe, sama optyka bez problemu.
Uzywala zona takich rzeczy?
A jakiego Lumixa chcesz zonie kupic?
Ostatnio edytowane przez canimo ; 21.10.23 o 11:48
moje pstryki https://www.flickr.com/photos/123515974@N02/