Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Wątek: Jaki system do makro (motylki, biedronki, i inne miłe oku nie odrażające robaczki)

Awatar m_a_g
    Mieszka w
    To tu to tam :)
    Siła reputacji
    89
    Moja galeria

Jaki system do makro (motylki, biedronki, i inne miłe oku nie odrażające robaczki)

Zastanawiałem się nad powrotem do zabawy w makrofotografię.
    Jakieś tam doświadczenie w tym mam, z tym że dotychczas fotografowałem wyłącznie przedmioty nieożywione (np, stalówki wiecznych piór) w warunkach domowo / studyjnych, wszystko na FF Canona.
    Chwilowo jednak sprzętu do makro nie mam wcale, bo mojego EF 100 f2.8 L Macro sprzedałem jakiś czas temu wraz z resztą pozostałości po lustrzankach, więc pewnie będę musiał coś kupić.
    Mam dylemat co i w jakim systemie, bo akurat MFT do makro wydaje się być dobrym wyborem, więc poradźcie mi coś, bo mam zero doświadczenia w fotografowaniu motylków i tak dalej.
    Focus stacking znam i używam (jak pisałem - w domu do martwej natury ze statywu) - w terenie i z ręki nie mam pojęcia.
    Pytanie to praktyków makrofotografii - kupować jakieś szkło do makro pod FF czy pod MFT? Jeżeli tak to jakie? I dlaczego takie a nie inne?

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    388
    Moja galeria
    Uważam że do makro m4/3 jest lepszym wyborem niż FF ze względu na większą głębię ostrości przy tym samym rozmiarze motywu wypełniającego kadr. Oczywiście można głębię ostrości zwiększyć stosując stackowanie ale dotyczy to tylko sytuacji gdy motyw pozostaje nieruchomy przez czas niezbędny do wykonania sekwencji zdjęć. Ze stackowaniem nie mam dużych doświadczeń ale z tego co czytałem aparaty Olympusa pod względem szybkości wykonania sekwencji zdjęć do stacka zdecydowanie przeważają nad konkurencją. Kolejny argument to maksymalna skala odwzorowania - aby uzyskać taki sam kadr jak aparatem m4/3 z obiektywem makro ustawionym na skalę odwzorowania 1:1 należałoby w przypadku FF użyć obiektywu ze skalą odwzorowania 2:1.
    Co do wyboru obiektywu - ze względu na stackowanie wybrałbym obiektyw z AF. Ogniskową 30mm bym odpuścił - do owadów za krótka. Panasonic 45mm - dość drogi i też krótkawy. Na placu boju pozostają dwa obiektywy - mZD60f2.8macro i mZD90f3.5macro. Pierwszego używam od kilku lat i uważam że jest świetny - bardzo dobry optycznie i ze względu na wymiary bardzo poręczny. Drugi to nowość której jeszcze nie zdążyłem porządnie przetestować - dużo droższy, większy i cięższy ale zapewnia większy dystans roboczy a i stabilizacja w obiektywie też jest zaletą. Co do skali odwzorowania - jeśli niezbyt często używa się skal powyżej 1:1 można podeprzeć mZD60f2.8 macro makrokonwerterami Raynoxa - opis współpracy pod adresem https://forum.olympusclub.pl/threads...=1#post1150849. Dla kogoś z ograniczonym budżetem radziłbym mZD60f2.8 macro. W Twoim przypadku - zastanawiałbym się czy nie kupić obu i po wypróbowaniu przez sezon ewentualnie sprzedać jeden z nich. Ja osobiście chyba zostawię sobie oba
    Ostatnio edytowane przez wyszomir ; 2.04.23 o 00:13
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Awatar m_a_g
    Mieszka w
    Siła reputacji
    89
    Moja galeria
    @wyszomir,wielkie dzięki trochę mi się rozjaśniło. Dwóch obiektywów na pewno nie kupię, raczej jeden żeby zobaczyć jak mi się tego typu fotografia podoba i czy się wciągnę czy nie, i po tym co napisałeś wydaje się że będzie to 90mm macro własnie. Orientujesz się może które body Olympusa maja focus stacking działający z tym obiektywem? Używałbym go prawdopodobnie z E-M5 MK III a jezeli nie ten, to mam jeszcze wolny E-M1X pod ręką.

Awatar koza
    Mieszka w
    Polska
    Siła reputacji
    59
    Moja galeria
    A czemu 90ka? Skala 2:1 to już moim zdaniem mocny temat - nawet na 1:1 trzeba mieć tony wprawy, żeby cokolwiek zaczęło wychodzić.

Na pewno plusem będzie stabilizacja - przy tej skali odwzorowania, stabilizacja mi się ostro gubi z moim m1.2 - może w 90ce i podwójnej będzie lepiej.

I pamiętaj, że 90ka to kolos - 60ka jest względnie mała, 90ka już nie.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    @m_a_g jest jeszcze Sigma 150 macro do starego dużego 4/3. Tzn. nie ma - trzeba szukać. Ostrzy z wszelkimi Olkami z matrycą z czujnikami fazowymi. Ja mam M1 v.3 i ostrzy ładnie. Z M1x na pewno też.
    W tym przypadku jednak należy zapomnieć o stackowaniu. Ta opcja z tym szkłem nie działa.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar yamada
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    254
    Moja galeria
    150 ciężka, duża i nie obsługuje fokus stackingu i fokus bracketing. Kupić ciężko. 60 to bdb wybór. Szybki af, jakość jest super. Mam 150 i noszenie jej zniechęca. Choć trzeba przyznać, że obrazek daje ładny.

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    388
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez m_a_g Zobacz posta
    Orientujesz się może które body Olympusa maja focus stacking działający z tym obiektywem? Używałbym go prawdopodobnie z E-M5 MK III a jezeli nie ten, to mam jeszcze wolny E-M1X pod ręką.
    Nie mam ani E-M5-III anie E-M1X, ale w/g informacji dostępnych w sieci w obu z nich focus stacking powinien działać zarówno z mZD60f2.8 macro jak i mZD90f3.5 macro. Nie wiem natomiast który z nich będzie szybciej wykonywał sekwencje zdjęć do stackowania.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar yamada
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    254
    Moja galeria
    Oba spokojnie dadzą radę, w jedynce trochę lepiej. Ale nawet 5mk2 daje radę atakować w body

Awatar m_a_g
    Mieszka w
    Siła reputacji
    89
    Moja galeria
    Rozumiem, dziękuję Wam za informacje. Widzę że trochę zamieszałem z tym "focus stacking" bo to nie to samo co "focus bracketing" - napisałem "stacking" ale miałem na myśli focus bracketing, stacking zrobię sobie sam na komputerze

Zwycięzca popRAWki Awatar paparapa
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez m_a_g Zobacz posta
    Rozumiem, dziękuję Wam za informacje. Widzę że trochę zamieszałem z tym "focus stacking" bo to nie to samo co "focus bracketing" - napisałem "stacking" ale miałem na myśli focus bracketing, stacking zrobię sobie sam na komputerze
    Masz sony z gęsta gęstą matrycą oraz Z7 i chyba Z9? Więc spróbuj sigmę 105mm. Bardzo dobre szkło makro.
    Stara wersja na bagnet F ma mechaniczny pierścień ostrości, którym dużo łatwiej
    jest ustawić ostrość. Nowe obiektywy maja sprzężenie elektroniczne, i dla mnie są one mniej precyzyjne.

Mając gęstą matrycę nie musisz "wchodzić" robalowi na plecy. I jednak uzyskuje się lepszy detal, niż z matrycy MFT.

Jeśli nawet jesteś w mniejszości, prawda zawsze pozostanie prawdą.