Ostatnio edytowane przez And.N ; 31.03.23 o 13:32
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
Aktualnie odpoczywam na autobanie.
To aparat już kupiony - E-M10 mk2 z obiektywem 30mm /f3.5.i małym przebiegiem, będzie w przyszłym tygodniu.
Pozostaje szukać 14-150 i będziecie mieć spokój z moim wymyślaniemprzynajmniej na jakiś czas
Dziękuję wszystkim za poświęcony czas i wszelką pomoc.
Ciekawy obiektyw.
W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Z jednej strony za długi na uniwersalny, za ciemny na jasną stałkę i za krótki na makro, a z drugiej strony, to może być fajny dla początkujących/niezdecydowanych. Nie każde makro to robal, kwiatki są większe i nie uciekają
Sigma jest jaśniejsza, ale też ma swoje wady jako podstawowy obiektyw. Na uniwersalny za długo, na typową portretówkę za krótko, w temacie makro, to raczej nie ma o czym gadać. Jeśli dla kogoś jasność jest priorytetem, to raczej należy się rozejrzeć za tanim FF.
Przecież jasne FF jest droższe od jasnego m43. Może chodzi Ci o głębię ostrości?
Z tą 30-tką to w sumie tak wyszło przy okazji aparatu. Może przyda się na spacery żeby pstryknąć coś w lesie a przy okazji dzieciom zrobić fotkę.
Na spacer chciałbym coś małego co nie będzie klamotem jak E-520. Jak się nie sprawdzi to zamienię na inny.
14-150mm już zakupiony, teraz tylko czekać kilka dni i będę wiedział czy warto było czy nie.