Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 70

Wątek: Jaki używany aparat do 1300zł? E-M10, E-M5 czy A600?

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    473
    Moja galeria
    Jak do portretu i manual - to kup sobie Heliosa za psie pieniądze. Ogniskowo będzie lepszy, a rozmycie też ma fajne.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Manualny można skombinować później, na teraz mam dwie opcje:

Olympus OM-D E-M10 Mark II + obiektyw M.Zuiko digital 14-42mm + obiektyw Olympus digital 40-150mm - 1700zł
    OLYMPUS OM-D E-M5 z obiektywem OLYMPUS 12-50mm f/3.5-6.3 EZ ED MSC i lampa FL-LM2- 1450zł

Dylemat mam który wybrać, w M10 są dwa obiektywy a w M5 jeden. 14-42mm jest mniejszy zgrabniejszy od 12-50mm. Z wbudowanej lampy nie będzie cienia od obiektywu.
    https://www.dxomark.com/Lenses/Compa...14_937_810_937
    Ostatnio edytowane przez wwd ; 26.03.23 o 19:07

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    52
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez m_a_g Zobacz posta
    Nie zgadzam się z tym że kompakt z jasnym zoomem będzie lepszy - nie wiem po co komu jakiś super jasny obiektyw na małej matrycy 1 cal kiedy 90% zdjęć robi się przy świetle dziennym a obiektyw przymyka...
    Dla wielu zastosowan kompakt wyjdzie taniej a jasny zoom przy malej matrycy nie jest bez sensu.
    Praktycznie wiekszosc zdjec z tego aparatu zrobilem na prawie najwiekszej jasnosci szkla wiec Twoje twierdzenie co do stalego przymykania szkla jest nieco przesadzone.

Co do jakosci obrazu to ten zoom ze Sony daje lepszej jakosci obraz niz foty z taniego ciemnego kita w MFT i taniej puszki.

Co do mankamentu aparatu z matryca 1" to musze przyznac, ze brakuje w nim lepszej dynamiki i slabiej rozmywa sie tlo w stosunku do MFT.
    No i matryca potrzebuje jasnosci szkla aby szumy byly jak najmniejsze
    Ostatnio edytowane przez Darekw1967 ; 27.03.23 o 13:37
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

Awatar m_a_g
    Mieszka w
    To tu to tam :)
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Darekw1967 Zobacz posta
    Dla wielu zastosowan kompakt wyjdzie taniej a jasny zoom przy malej matrycy nie jest bez sensu.
    Praktycznie wiekszosc zdjec z tego aparatu zrobilem na prawie najwiekszej jasnosci szkla wiec Twoje twierdzenie co do stalego przymykania szkla jest nieco przesadzone.
    Ale ja pisałem o tym że obiektywy się przymyka przy większych matrycach a nie w kompaktach, w związku z czym ciemniejszy obiektyw w aparacie z wymienną optyką i większą matrycą nie jest gorszy niż ten jaśniejszy w kompakcie z matrycą 1 cal

Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    60
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wwd Zobacz posta
    a może jeszcze inny warto kupić w tych pieniądzach?
    Któregoś Panasonika z obiektywem 12-60mm /3.5-5.6.
    Na olx widzę
    z G80 za 1500,
    z G7 za 1400

lub GX80/85 z 14-42mm.
    Ostatnio edytowane przez dcs ; 27.03.23 o 14:30

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    241
    Moja galeria
    Ale ja pisałem o tym że obiektywy się przymyka przy większych matrycach a nie w kompaktach, w związku z czym ciemniejszy obiektyw w aparacie z wymienną optyką i większą matrycą nie jest gorszy niż ten jaśniejszy w kompakcie z matrycą 1 cal
    A to już zależy o ile jest ciemniejszy obiektyw i o ile jest większa matryca. Jeśli wielkość matrycy nie zrekompensuje ciemnego obiektywu, to zestaw pt. "ciemniejszy obiektyw w aparacie z wymienną optyką i większą matrycą" w istocie będzie "gorszy" (czyt. gorzej sobie poradzi w ciemnicy). I tak właśnie jest w przypadku choćby 4/3 vs. 1".
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    52
    Moja galeria
    Mialem tak, ze na tanim kicie w MFT przy foceniu dziecka wychodzily mi wyzsze ISO niz w Sony RX100 III z 1" matryca.
    Co do jakosci fot to oczy dziecka mialy wiecej detali z Sony a z Olympusa dla takich samych warunkow mialem na oczach mydelko.
    Sprawa sie wyjasnila jak do Olka podpialem m.Zuiko 45mm/1.8 i bylo zdecydowanie lepiej a jak kupilem m.Zuiko 75mm/1.8 to byl odjazd
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Przewaliłem całe olx i allegro, w tej cenie jest kupa M10-tek z jednym kitem, kilka z dwoma kitami a A6000 tylko parę sztuk.
    W sony ten wizjer nie przeszkadza?

Patrzę od rana na porównania z https://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM i już mnie oczy bolą tylko właśnie, na testowych zdjęciach np przy iso 800 widać spore różnice ale test jest na jasnych 50-tkach. Co wyjdzie jak podepnę kita? Pewnie stracę na ostrości i rozdzielczości.

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Ja bym wziął jakiegoś 1-calowego kompakta z jasnym zoomem, coś w stylu Canona G7X II lub Sony RX100 IV. Idę o zakład, że będą lepsze, niż jakiekolwiek bezlustro z ciemnym kitem za te same pieniądze.
    Też na nie patrzyłem, G7X II wychodzi chyba trochę lepiej od RX100.
    Ale ile razy już czytałem - lepiej lustro z kitem niż kompakt, to jak brać kompakta?