Miałem na myśli pojedynczy, punktowy, punkt AF, absolutnie nie wszystkie.
Miałem na myśli pojedynczy, punktowy, punkt AF, absolutnie nie wszystkie.
jw
Nie mam jak sprawdzic (brak 3 modeli tego samego gatunku), raczej z lewej. Nie wykluczam jednak ze moze to zalezec od nadania priorytetu AF nad wykrywaniem. Ta logika jest momentami pokretna.
moje pstryki https://www.flickr.com/photos/123515974@N02/
Zgodnie z instukcją wykrywa twarze jako szare ramki, a ostrą twarz jako białą ramkę.
Jak mamy kilka twarzy do wyboru to ustawia losowo w obszarze ale dopiero wciśnięcie przycisku "wyboru twarzy pośród kilku twarzy" wybierze twarz najbliższą punktowi AF.
Natomiast "przycisk" i "przerolkowanie" po szarych ramkach przesuwa ostrość na inne posród szarych ramek i je aktywuje jako biale czyli ostre.
OM-D E-M10 Mark II + lumix g25 1.7, ED 14‑150mm F4‑5.6 II, xiaoyi 42,5 1,8. / smartfonem już nie focę
To niesprawiedliwe, że u jednych działa, a u innych nie![]()
Tak, mam firmware 2.4. W obiektywach też najnowsze. Testowałem z 12-40 f2.8 (pierwsza wersja), 40-150 2.8, 7-14 2.8, 25 1.8, 45 1.8. Próby w dobrych warunkach oświetleniowych twarze wyraźne, wykrywa wszystkie błyskawicznie. Jeśli któraś jest bliżej - wybiera ją. Jeśli są w jednakowej płaszczyźnie – wybiera losowo niezależnie od umiejscowienia punktu AF. Przekopałem instrukcję i nic tam nie ma o związkach punktu AF z wyborem twarzy.