Strona 13 z 21 PierwszyPierwszy ... 31112131415 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 202

Wątek: M.Zuiko Digital ED 90mm F3.5 Macro IS PRO

Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    63
    Moja galeria
    Będzie okazja dokładnie przeanalizować konstrukcję optyczną i przesunięcia soczewek podczas ostrzenia.

Daj znać jak już otrzymasz.
    Wpadnę ze śrubokrętem
    i młotkiem.
    Ostatnio edytowane przez dcs ; 9.02.23 o 14:58

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar yamada
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    255
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wyszomir Zobacz posta
    Dla IF gdzie poszczególne grupy soczewek przesuwają się względem siebie może być inaczej. Ale by stwierdzić czy faktycznie tak jest trzeba by dokładnie przeanalizować konstrukcję optyczną obiektywu i przesunięcia soczewek podczas ostrzenia - a do tego trzeba odpowiedniej wiedzy i danych których nie mamy.

- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

Ja jednak zamówiłem. Mam jednak świadomość że mZD90f3.5macro prawdopodobnie nie zastąpi mZD60f2.8macro a będzie jego uzupełnieniem - raczej dla nieco większych, płochliwych modeli zapewniając większy dystans roboczy. Nie wiem jak często będę wykorzystywał z nim skale powyżej 1:1 - dotad radziłem sobie zakłądając na mzd60 makrokonwerter Raynoxa. Do mZD90 nie będę musiał nic zakładać - ale obiektyw jest cięższy i ma większą średnicę. Przyszłość pokaże które rozwiązanie okaże się wygodniejsze.
    Gdzie zamawialeś?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar yamada
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    255
    Moja galeria
    No, więc... i ja go zamówiłem , że się pochwalę

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    390
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez yamada Zobacz posta
    Gdzie zamawialeś?
    https://shop.olympus.eu/pl_PL/new/m-..._90mm_preorder
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Awatar OLYIRASS
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez yamada Zobacz posta
    No, więc... i ja go zamówiłem , że się pochwalę
    Rodzina OM90 widzę się powiększa. Ktoś jeszcze do nas dołączy? Zapraszam na priv, tam mała niespodzianka .

Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    63
    Moja galeria

Awatar Makromaniak
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    No to cieszę sie że będa jakieś rzeczowe informacje, licze na techniczne zacięcie Marka, ładnie tu nam rozracowywałes różne makro-problemy optyczne, stosowanie raynoxa itp. Nie musisz go rozbierać na kawałki

Wysypały sie filmy na youtube te różne hands on, unpacking i pseudo testy (pseudo, bo większość w zimowym krajobrazie EU, dziwne że nie ma nic z "ciepłej strony swiata" obecnie) Na żadnym filmiku nie zajęli się tym dystansem roboczym itp....Ale widać po ilości filmów że firma stawia na mocny marketing i unikalnosc szkła.

Własnie ciekawi mnie bardzo jak dziewiecdziesiatka będzie się sprawowała z soczewkami, DCR250 znakomicie współpracuje z 60 no i pierścieniami. Są jeszcze fajne soczewki achromatyczne Nikona, Canona czy Sigmy. A wiadomo - im dłuższy obiektyw, tym wiekszy efekt soczewek, aczkolwiek widać wyraźnie z tych wszystkich parametrów że w supermacro ogniskowa się mocno skraca, bo wszelkie wyliczenia teoretyczne , np. rzeczywistego otworu roboczego biorą w łeb Ale 60 macro też ma mniejsza ogniskową na 1;1 jak i wiele innych skomplikowanych obiektywów macro z szybującymi soczewkami. A faktycznie te 33 cm dystansu w opublikowanej tabelce to jest dla 1:1 "35 equivalent" czyli rzeczywistej skali 1:2.....po tych filmikach zrozumiałem lepiej "co marketing miał na myśli".

Ciekawe tez jak 90 działa w połączeniu z TC 1,4, który zawsze daje mniejszy spadek jakości niż 2x, ja czesto używam taki właśnie zestaw ze 105 macro i mówiąc szczerze, nie widze spadku jakości, a dystans do fotografowania motyli znacząco się poprawia. To moze byc fajny kompromis dla zwiekszenia dystansu w terenowej fotografii większych albo płochliwych owadów.

Ja sie wstrzymam na razie, jak dla mnie nie widze jakiejś super poprawy co do sigmy 105 w tym sensie, że:

1) nie mam za bardzo oszczędnosci na wadze i mobilności, dźwigam mniej wiecej tyle samo
    2) dystans roboczy zdaje się nawet mniejszy,
    3) do wiekszych zbliżeń używam 60 z dodatkami i lupowego obiektu OM Zuiko 38/2,8 i mam to jakoś opanowane.
    4) do pełnego wykorzystania trzeba mieć sporo nowszy aparat, a ja ciagle z tymi archaicznymi Mark1
    5) nie mam konwertera m43 (kolejny wydatek)

Poczekam aż spadna ceny, mam nadzieję że po tym agresywnym marketingu sporo ludzi go kupi bo beda myśleli że to cudo wszystko zrobi za nich......a potem wystawia na allego bo nie działa tak jak w wersji demo albo u Irassa

No i zdaje sie ze Optyczne jak i LensTip napisali swoją najgłupszą recenzję, w sensie tych dywagacji o bezużyteczności obiektywu,
    https://www.dpreview.com/forums/thread/4697519

ja też tak uwazam. Nie mają redaktorzy pojęcia o makro. Zamiast teoretyzować powinni pokazać wynikowe zdjęcie z tego bezużytecznego obiektywu w skali 8:1 i inne, z dowolnego systemu (moze jakiś rekordowy obiektyw z testów?) , ale też w tej skali 8:1, czy bedzie tam te 80 linii/mm, czy 40 będzie juz sukcesem No ale do tego trzeba by mieć specjalny raster pomiarowy, wiem ze kiedyś był dostępny taki test na super rozdzielczym filmie (USAF-1951) do sprawdzania rozdzielczości skanerów do filmów)

Ciekawe na kiedy dostaniecie obiektywy na te pre-ordery? Ma być dostępny już od końca lutego...ale czy u nas?
    Ostatnio edytowane przez Makromaniak ; 10.02.23 o 15:24

Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    63
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Makromaniak Zobacz posta
    mam nadzieję że po tym agresywnym marketingu sporo ludzi go kupi bo beda myśleli że to cudo wszystko zrobi za nich......a potem wystawia na allego bo nie działa tak jak w wersji demo albo u Irassa
    Jak jestem ciekawy jak idzie sprzedaż w pierwszych dniach to patrzę na Best Sellers na B&H
    https://www.bhphotovideo.com/c/buy/M...2/N/4196380428

Nikkor za 2800$, który miał dzień wcześniej premierę sprzedaje się najlepiej.
    Sony 20-70/4 z 17 stycznia na miejscu 7.

M.Zuiko 90mm f/3.5 Macro IS PRO na 16. miejscu.

- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

Najostrzejszy to on nie jest

Drugi to Sigma A 60 mm f/2.8 DN, w dodatku testowana na 12 Mpix E-PL1,
    która kosztowała 700 zł.
    Ostatnio edytowane przez dcs ; 10.02.23 o 16:58

Awatar Makromaniak
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    Tak jak pisałem wcześniej o ostrości, niech zrobią pomiar dla 1;1 potem 2:1 max i 4:1 z telekonwerterem i porównają z innymi obiektywami. To przecież specjalistyczne narzedzie do dużych powiekszeń. Umieśc sigmę na mieszku, zrób 4:1 i porównaj wynik Wtedy można porównywać ostrość. Podziwiam to upodobanie do wykresów i wiarę w te wartosci ciekawe też jaki jest błąd pomiaru ?

P.S. Wyrażnie widac że sigma jako szkło bardziej "portretowe" i krótkie tele zoptymalizowana jest dla pełnej dziury, a 90 makro dla przysłon 5,6-8. Na 5,6 minimalnie ustępuje w centrum, ale lepszy na brzegach (czyli korekcja krzywizny pola) Przy 11 a nawet 16, już na granicy dyfrakcji OM wyraźnie góruje . A i tak mówimy o skali "bliska nieskończonosć" W jakiej odległosci znajduje się tablica testowa od obiektywu u optycznych?
    Ostatnio edytowane przez Makromaniak ; 10.02.23 o 17:39

Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    63
    Moja galeria
    Specjalistycznymi narzędziami to były
    Canon MP-E 65mm f/2.8 1–5x Macro https://en.wikipedia.org/wiki/Canon_MP-E_65mm_f/2.8_1%E2%80%935x_Macro

czy Minolta AF 3x-1x/1.7-2.8 Macro https://radojuva.com/en/2013/03/obzor-minolta-af-macro-zoom-3x-1x/

https://www.pbase.com/pganzel/maxxum_3x1x_macro

które były wyłącznie do makro, bo na większe odległości nie mogłeś ostrości ustawić.
    Ostatnio edytowane przez dcs ; 10.02.23 o 18:54