Strona 11 z 21 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 202

Wątek: M.Zuiko Digital ED 90mm F3.5 Macro IS PRO

Awatar Makromaniak
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    101
    Moja galeria
    No i chyba wyliczyłem dystans roboczy:

Dystans najstawiania ostrości dla 1:1 wynosi 33 cm, czyli dystans roboczy (odległosć od krawędzi obiektywu do obiektu)to:
    33 cm - 13,6 cm (długośc obiektywu) - 1,92 Flange distance (odległosc od matrycy do bagnetu mocującego) = 17,48 cm

- całkiem nieźle - moja ulubiona minolta Macro miała 16 cm i to by jeden z najlepszych wyników wśród analogowych sprżetów.....
    60 macro ma tylko 8 cm dystansu przy 1:1.......

A tak przy okazji test w optycznych zrobiony przez ludzi fotografujących głównie tablice testowe i skrzynkę pocztową na starym Mieście O makro mają znikome pojęcie. Zdjęcie Irassa tylko to potwierdza
    Ostatnio edytowane przez Makromaniak ; 8.02.23 o 14:34

Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    33 cm to minimalny dystans dla ekwiwalentu powiększenia 1x dla 35mm -jak podaje producent,
    więc dla 0.5x.

Tu też podaje dla odpowiedników powiększenia dla 35mm 2x
    -a więc dla 1:1.

Niepotrzebnie się trudziłeś, bo dla 1:1 obu obiektywów makro jest podane.

- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

Przeczytaj na dole strony tabelkę
    https://jp-omsystem-com.translate.go..._x_tr_pto=wapp

35mm equivalent
    Ostatnio edytowane przez dcs ; 8.02.23 o 15:14

Awatar Makromaniak
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    101
    Moja galeria
    dcs, niestety mylisz dystans nastawiania ostrości z dystansem roboczym (czyli odległością od frontu obiektywu do obiektu) Nigdzie tabelki nie podają tej wartości dla 1:1

Mieszka w
    ETM
    Siła reputacji
    48
    Moja galeria
    Czyli obiektyw wyspecjalizowany do stackowanej makrofotografii dla osób umiejących robić dobre makro...
    OM-D E-M10 Mark II + lumix g25 1.7, ED 14‑150mm F4‑5.6 II, xiaoyi 42,5 1,8. / smartfonem już nie focę

Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Podają.

9,3 cm.
    tu https://jp-omsystem-com.translate.go..._x_tr_pto=wapp
    i tu https://jp.omsystem.com/product/90_3...feature006.jpg

Dystans nastawiania ostrości 33 cm nie jest dla 1:1.

Awatar Makromaniak
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    101
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dcs Zobacz posta
    Podają.

9,3 cm.
    tu https://jp-omsystem-com.translate.go..._x_tr_pto=wapp
    i tu https://jp.omsystem.com/product/90_3...feature006.jpg

Dystans nastawiania ostrości 33 cm nie jest dla 1:1.
    ale dystans 25 cm tez nie jest dla 1:1 tylko dla max powiększenia bez konwertera 2:1

Nie ma co drążyć bo za mało jest danych, no ale ja widze wyrąznie dla 1:1 focusing distance 33 cm.....i z tej wartości wyliczyłem.....

w tych tabelkach też mogą być błedy, np odległość nastawiania ostrości dla 3:1 i 4:1 się zmniejszyła o grubość telekonwertera MC20 (26 mm), a moim skromnym zdaniem to nie zmniejszy sie odleglosc nastawiania ostrości tylko właśnie dystans roboczy bo o tyle przybliży się front obiektywu do fotografowanego obiektu, ale to pewnie marketing szykował tableki na prezentację
    moze jedyny posiadacz 90tki na forum czyli IRASS się wypowie jak jest naprawdę

Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Dystans 25 cm jest dla powiększenia 1:1.

A tu pozostałe dystanse https://www.optyczne.pl/upload2/275594_om90swiatlo.png dla 35mm equivalent
    a więc bez telekonwertera.

Mieszka w
    ETM
    Siła reputacji
    48
    Moja galeria
    OM-D E-M10 Mark II + lumix g25 1.7, ED 14‑150mm F4‑5.6 II, xiaoyi 42,5 1,8. / smartfonem już nie focę

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    388
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Makromaniak Zobacz posta
    dcs, niestety mylisz dystans nastawiania ostrości z dystansem roboczym (czyli odległością od frontu obiektywu do obiektu) Nigdzie tabelki nie podają tej wartości dla 1:1
    Podają. '2x Image magnification 35mm equivalent' to właśnie skala 1:1 - tylko trochę dziwnie w języku marketingowym opisana. Zatem dystans roboczy 9.3cm wobec 8.2 dla mZD60f2.8macro. Biorąc pod uwagę większą średnicę frontu obiektywu (a to ma znaczenie z punktu widzenia płoszenia modeli, ograniczeń kąta podejścia i uniknięcia cienia obiektywu w kadrze) do skali odwzorowania 1:1 wolałbym raczej mZD60f2.8macro. Zaletą mZD90f3.5 macro jest uzyskiwanie skali odwzorowania 2:1 bez dodatkowych elementów - jest to duża wygoda gdy np. chcemy zrobić zdjęcie owada w całości a potem jego portret. Z mZD60f2.8 macro też wprawdzie sobie poradzimy - zdjęcia całego owada 'gołym' obiektywem a potem zakładamy na niego Raynoxa i robimy portret, ale takie manipulacje podczas pracy znacznie zwiększają ryzyko że model ucieknie - albo z powodu spłoszenia albo znudzenia sesją. Poza tym spodziewam się po mZD90f3.5 macro znacznie większych niż dla mZD60f2.8macro dystansów roboczych przy mniejszych skalach - takich jak 1:2 czy 1:3 - powinno to ułatwić fotografowanie płochliwych motylków, ważek itp. owadów.

Cytat Zamieszczone przez Makromaniak Zobacz posta
    Nie ma co drążyć bo za mało jest danych, no ale ja widze wyrąznie dla 1:1 focusing distance 33 cm.....i z tej wartości wyliczyłem.....
    '1x Image magnification 35mm equivalent' - czyli to rzeczywista skala odwzorowania 1:2.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria
    Gdyby 1:1 to tak naprawdę byłoby 1:2, to Olek odszedłby od dotychczasowej logiki oznaczania powiększenia swoich obiektywów. Zawsze podawał rzeczywiste powiększenie, a nie dla FF.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb