.. a zdjęcie ze sklepu- tablicy na której wypisane były miesięczne przydziały mleka, mąki, ryżu, oleju ,mleka w proszku czy jajek, wrzucałem w swoim wątku kubańskim.
.. a zdjęcie ze sklepu- tablicy na której wypisane były miesięczne przydziały mleka, mąki, ryżu, oleju ,mleka w proszku czy jajek, wrzucałem w swoim wątku kubańskim.
Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
zabawki: E-M1 + 12-100/f4 + 8-25/f4+100-400/5.6-6.3+ 12/2 + 45/1.8 . Czasem S 23Ultra
Dawno temu byłeś na Kubie ?
Rozmawiałem z takim małżeństwem . Mówili że są już na Kubie czwarty raz. I za każdym jest tam coraz gorzej. Tzn. biedniej.
Naprzeciw figury Chrystusa , po drugiej stronie ulicy stoi dom w którym kiedyś mieszkał Ernesto che Guevara.
Teraz tam chyba muzeum jest.
9
10
11
12
13
14
15
![]()
Chyba się niepotrzebnie wyrwałem ze szczęśliwymi biednymi ludźmi.Szczęście o którym ja myślę, nie ma nic wspólnego z zasobnością portfela.
W końcu większość z nas pamięta czasy, kiedy para portek w "pewksie" kosztowała około 10 bonów PeKaO.
Pamiętasz ile to było kasy przyrównując do średniej pensji?
I na ulicach było dużo więcej uśmiechniętych ludzi niż teraz.
Były inne relacje międzyludzkie i sąsiedzkie.
Jak bardzo ludzka pamięć jest zawodna.
No dobra, nie zaśmiecam więcej wątku.![]()
Jeśli nawet jesteś w mniejszości, prawda zawsze pozostanie prawdą.
Relacje międzyludzkie i sąsiedzkie to w znacznej mierze zmieniły smartfony i komputery.
Na Kubie jest po prostu nędza.
Jeżeli z Polski lat 80 tych wyparłeś kartki na towary których i tak nie było,to nic na to nie poradzę
Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
zabawki: E-M1 + 12-100/f4 + 8-25/f4+100-400/5.6-6.3+ 12/2 + 45/1.8 . Czasem S 23Ultra
Co do szczęśliwości problem chyba w tym że oceniamy swój dostatek i powody do szczęścia nie na podstawie bezwzględnych wartości a na podstawie porównania tego co my osiągnęliśmy z tym co osiągnęli inni w naszym otoczeniu. Kacyk jakiegoś prymitywnego plemienia w dżungli uważał się za szczęśliwego bogacza bo miał najwięcej z całej swojej wioski podczas gdy u nas wielokrotność całego jego majątku dawałoby się często kupić za obecne minimalne wynagrodzenie. Również statystyczna długość życia i stan zdrowia tego kacyka często wypadałyby znacznie gorzej niż u nas - mimo naszych (zresztą całkiem słusznych) narzekań na niedostatki naszej służby zdrowia.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
Bardzo wymowne, czujnie chwycone jest zdjęcie nr 8 - apteka w Hawanie.
TJ
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
14 - Podobają mi się takie ujęcia zza krzaka mimo że pozornie zabałaganione, niespójne i nie wiadomo co sugerujące.
TJ
W żadnym wypadku nie zaśmiecasz wątku.
Fajnie że są różne wpisy dotyczące nie tylko zdjęć.
Fajnie że się podobają zdjęcia.
Teraz jeszcze kilka kadrów.
Ulicę od posągu Chrystusa, mieści się Instytut Meteorologiczny z cytatem Fidela Castro " rewolucja jest siłą potężniejszą niż natura " ( jeśli dobrze zapamiętałem ) , oraz z pomnikiem wzniesionym dla obrony cywilnej kraju.
16
17
18
19
20
21
22
![]()
Pomnik bardzo ciekawy - jedyny w swoim rodzaju.
Sadząc po wychyleniu tego zabytkowego Fiata na zakręcie jeżdżą tam z niezłą fantazją.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)