Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 44

Wątek: M5 Mk III - pytania do wposiadaczy

  1. #1

    Dołączył
    Oct 2020
    Mieszka w
    Eg
    Posty
    77
    Siła reputacji
    12
    Moja galeria

    M5 Mk III - pytania do wposiadaczy

    Witam

    Mam kilka pytań do posiadaczy korpusu Olympsu M5 III. Analizując aparat nie znalazlem konkretnych odpowiediz w internetach.
    - jak to jest w praktyce z żywotnością baterii, W moim M10 III mam ta samą i spokojnie starcza mi na kilkaset zdjęć. Czy w M5 faktycznie jest tak źle, jak piszą w recenzjach?
    - Bracketign Ekspozycji i HDR - czy ta opcja jest w pełni konfigurowalna? W M10 mam to tylko w odzielnym trybie (AP) i mozliwości konfoguracji np. ekspozycji czy czasu naśweitlania są ogranczone. Czy w M5 bracketing i hdr są dostępne w trybie M?

  2. #2
    | OlyJedi Awatar Darekw1967
    Dołączył
    May 2008
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Posty
    2.052
    Siła reputacji
    52
    Moja galeria
    Ustawilem tryb M i nacisnalem przycisk pod ktorym mam HDR i na ekranie wyswietlacza pojawilo sie HDR.
    Co do akumulatora ciesze sie, ze jest to standard ogniwa z EPL-5 bo mam 5-6 akumulatorow i sie to wykorzysta.
    Ostatnio edytowane przez Darekw1967 ; 28.12.22 o 16:06
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

  3. #3
    Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Dołączył
    Jul 2007
    Mieszka w
    Poznań
    Posty
    12.826
    Siła reputacji
    241
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Ghost1982 Zobacz posta
    jak to jest w praktyce z żywotnością baterii, W moim M10 III mam ta samą i spokojnie starcza mi na kilkaset zdjęć. Czy w M5 faktycznie jest tak źle, jak piszą w recenzjach?
    Jest nie gorzej niż w E-M10.

    Cytat Zamieszczone przez Ghost1982 Zobacz posta
    Bracketign Ekspozycji i HDR - czy ta opcja jest w pełni konfigurowalna? W M10 mam to tylko w odzielnym trybie (AP) i mozliwości konfoguracji np. ekspozycji czy czasu naśweitlania są ogranczone. Czy w M5 bracketing i hdr są dostępne w trybie M?
    Bracketing ekspozycji nie ma ograniczeń. Z kolei podstawowym ograniczeniem trybu HDR jest kiepska jakość zdjęć z niego uzyskiwanych.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

  4. #4
    | OlyJedi Awatar Darekw1967
    Dołączył
    May 2008
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Posty
    2.052
    Siła reputacji
    52
    Moja galeria
    Jak patrze w wizjer i krece korekcja ekspozycji to mi obraz w wiejrze raz rozjasnia sie a raz przyciemnia.
    Nie pamietam gdzie to sie wylaczalo abym mial jednakowy poziom jasnosci niezaleznie od korekcji ekspozycji.
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

  5. #5
    | OlyJedi Awatar viruuss
    Dołączył
    Mar 2007
    Mieszka w
    Gdańsk
    Posty
    2.281
    Siła reputacji
    229
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Darekw1967 Zobacz posta
    Jak patrze w wizjer i krece korekcja ekspozycji to mi obraz w wiejrze raz rozjasnia sie a raz przyciemnia.
    Nie pamietam gdzie to sie wylaczalo abym mial jednakowy poziom jasnosci niezaleznie od korekcji ekspozycji.
    hmmm chcesz wyłączyć funkcję jedną z bardziej przydatnych w aparatach cyfrowych ? rozsądne !!
    Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły

  6. #6
    | OlyJedi Awatar Darekw1967
    Dołączył
    May 2008
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Posty
    2.052
    Siła reputacji
    52
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez viruuss Zobacz posta
    hmmm chcesz wyłączyć funkcję jedną z bardziej przydatnych w aparatach cyfrowych ? rozsądne !!
    Daje mi to czesto po oczach bo wychodzi przejaskrawiony ekran i mnie to irytuje.
    Przyzwyczailem sie do sledzenia histogramu bez zmiany jasnosci ekranu.

    Przy okazji...
    Zauwazylem, ze opis pewnych funkcji troche przeklamuje faktyczne dzialanie.
    Przy funkcji odszumiania pisze ze odszumia na wysokich iso a przetestowalem, ze tak nie jest... Odszumia JPG-i nawet na 200 ISO i robi w trawy lekka papke, jak to wylacze to nie mam na 200 ISO papki.
    Ostatnio edytowane przez Darekw1967 ; 28.12.22 o 21:45 Powód: ...
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

  7. #7
    Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Dołączył
    Jul 2007
    Mieszka w
    Poznań
    Posty
    12.826
    Siła reputacji
    241
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Darekw1967 Zobacz posta
    Zauwazylem, ze opis pewnych funkcji troche przeklamuje faktyczne dzialanie.
    Przy funkcji odszumiania pisze ze odszumia na wysokich iso a przetestowalem, ze tak nie jest... Odszumia JPG-i nawet na 200 ISO i robi w trawy lekka papke, jak to wylacze to nie mam na 200 ISO papki.
    Masz włączoną Gradację Auto i/lub zmienioną krzywą na rozjaśnianie cieni? Wtedy odszumia jeszcze bardziej, nawet na minimalnych ustawieniach.

    Zdaje się, że wcześniej siedziałeś w Fuji. Jeśli tak, to JPEGi z Olka będą gorzką pigułką do przełknięcia.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

  8. #8
    | OlyJedi Awatar Darekw1967
    Dołączył
    May 2008
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Posty
    2.052
    Siła reputacji
    52
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Masz włączoną Gradację Auto i/lub zmienioną krzywą na rozjaśnianie cieni? Wtedy odszumia jeszcze bardziej, nawet na minimalnych ustawieniach.

    Zdaje się, że wcześniej siedziałeś w Fuji. Jeśli tak, to JPEGi z Olka będą gorzką pigułką do przełknięcia.
    Z tym odszumianiem doszedlem, ze to ma byc wylaczone i wtedy jpg-i sa szczegolowe i nie ma problemow.
    Dla mnie nie ma problemu jak mam olkowy szum. Problemem jest jak mam papke i nic z tym nie moge pozniej dalej zrobic.

    Moze wiesz gdzie sie wylacza te zmienna jasnosc wizjera w zaleznosci od pokretla korekcji ekspozycji ?


    Co do Fuji to nie rozwijalem tego systemu. X-T10 + w miare dobre szklo ale zaczely mi sie pojawiac na matrycy czerwone pixele a nie chcialem inwestowac w nowsze puszki za... 7 tys. zl.
    Kupilem Olka o-md em5 mark3 w promocji bo mialem wczesniej juz szkla do olka: m.Zuiko 75mm/1.8 i m.Zuiko 12-45/4 Pro.
    Ogolnie super sprawa z tym apartem: male to, lekkie, szybkie i super jakosc obrazu.
    Bardzo wazna rzecz, ze korpus i szklo sa uszczelnione i body chodzi jak cacko.
    Ostatnio edytowane przez Darekw1967 ; 28.12.22 o 22:31
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

  9. #9
    Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Dołączył
    Jul 2007
    Mieszka w
    Poznań
    Posty
    12.826
    Siła reputacji
    241
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Darekw1967 Zobacz posta
    Dla mnie nie ma problemu jak mam olkowy szum. Problemem jest jak mam papke i nic z tym nie moge pozniej dalej zrobic.
    Otóż to. Niestety przy niektórych kombinacjach ustawień jest to nie do ominięcia.

    Cytat Zamieszczone przez Darekw1967 Zobacz posta
    Moze wiesz gdzie sie wylacza te zmienna jasnosc wizjera w zaleznosci od pokretla korekcji ekspozycji ?
    Trybik, zakładka I, Symulacja wizjera optycznego.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

  10. #10
    | OlyJedi Awatar Darekw1967
    Dołączył
    May 2008
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Posty
    2.052
    Siła reputacji
    52
    Moja galeria
    Dziekuje Ci za pomoc

    Czytalem w jakims poscie, ze wyprzedales fuji i przeszedles na Olka.
    Uwazam, ze madrze zrobiles i wcale nie jest to cofniecie sie w rozwoju w sprzecie.
    Trzeba byc naprawde bardzo swiadomym fotografem aby docenic zalety systemu 4/3.

    Znalem fotografika portreciste, ktory focil tylko systemem 4/3 i uzyskiwal wspaniale rezultaty.
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

Podobne wątki

  1. Dwa pytania
    By zuzlo in forum Co kupić ?
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post / autor: 20.06.08, 18:51
  2. Pytania o e-510
    By Toster_88 in forum Co kupić ?
    Odpowiedzi: 14
    Ostatni post / autor: 9.06.08, 21:19
  3. E-510 Pytania
    By XGrzesX in forum E-System
    Odpowiedzi: 11
    Ostatni post / autor: 21.03.08, 16:36
  4. E-500 pytania
    By Deczużes in forum Co kupić ?
    Odpowiedzi: 37
    Ostatni post / autor: 14.02.07, 12:40
  5. E-1, FL-50 - dwa pytania
    By KaarooL in forum E-System
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 30.05.06, 13:52

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
 
Właściciel: FOMAG Sp. z o.o., Gdansk, 80-137 ul. Starodworska 1, KRS 0000341593, www.fomag.pl

Serwis wykorzystuje pliki cookies w celach reklamowych, statystycznych i do personalizacji stron. Możesz wyłączyć używanie plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej jednak może to utrudnić korzystanie z serwisu! Więcej informacji w Polityce prywatności.