Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 44

Wątek: M5 Mk III - pytania do wposiadaczy

  1. #21
    Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Dołączył
    Jul 2007
    Mieszka w
    Poznań
    Posty
    12.826
    Siła reputacji
    241
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Ghost1982 Zobacz posta
    Chodzi mi o to czy z RAW jestem w stanie uzyskać lepszego jpg niż to co generuje aparat w trakcie tworzenia?
    A tego to nie wiem, zależy od umiejętności
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

  2. #22
    | OlyJedi Awatar Darekw1967
    Dołączył
    May 2008
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Posty
    2.052
    Siła reputacji
    52
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Ghost1982 Zobacz posta
    Chodzi mi o to czy z RAW jestem w stanie uzyskać lepszego jpg niż to co generuje aparat w trakcie tworzenia?
    To zalezy od Twoich umiejetnosci i narzedzi jakich uzyjesz. Jezeli wiesz co chcesz to RAW jest bezkonkurencyjny.
    Zaden silnik aparatu ktory tworzy jpg-i nie jest doskonaly i to jest taki automat co nie analizuje logiki zdjecia i to co powinno byc lepiej a co mniej wyciagniete.
    Masz ustawione jakies parametry dla JPG-a i wszystkie zdjecie leca przez to sito.

    - - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

    Mam pytanie czy robiliscie aktualizacje softu ?
    U mnie jest wersja 1.0 a widzialem, ze najnowsze jest 1.6.
    Czy dla wersji 1.6 jest menu po polsku ?
    Czy cos sensownego doszlo i czy byly jakies problemy po aktualizacji ?

    - - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

    Cytat Zamieszczone przez Ghost1982 Zobacz posta

    Za to wysokość i szerokośc korpusu jest dość zblizona do Olympus M10/M5, więc jak na pełną klatkę dośc kompaktowy. Zobacz:

    Panasonic S5 vs Olympus E-M10 III Detailed Comparison (cameradecision.com)
    Sa znaczne roznice wysokosci i dlugosci miedzy korpusami.

    Panasonica S5 -> 24 MP | Pełnoklatkowa (35,6 x 23,8 mm) matryca CMOS
    Olympusa E-M10 III -> 16 MP | Przetwornik CMOS 4/3 (17,4 x 13 mm).
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

  3. #23
    Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Dołączył
    Jul 2007
    Mieszka w
    Poznań
    Posty
    12.826
    Siła reputacji
    241
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Darekw1967 Zobacz posta
    Zaden silnik aparatu ktory tworzy jpg-i nie jest doskonaly i to jest taki automat co nie analizuje logiki zdjecia i to co powinno byc lepiej a co mniej wyciagniete.
    Masz ustawione jakies parametry dla JPG-a i wszystkie zdjecie leca przez to sito.
    To jest dokładnie to samo, co soft do edycji RAWów, tylko ilość i zakres ustawień jest mniejszy, a interfejs bardziej upierdliwy. Jak chcesz mieć automat, który niczego nie analizuje, to niczego nie tykasz, a jak chcesz coś pozmieniać, to zmieniasz - tak jak w Lightroomie. Tam też wszystkie zdjęcia lecą po automatycznym presecie dopóki sam czegoś nie poprzestawiasz.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

  4. #24
    | OlyJedi Awatar Darekw1967
    Dołączył
    May 2008
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Posty
    2.052
    Siła reputacji
    52
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    To jest dokładnie to samo, co soft do edycji RAWów, tylko ilość i zakres ustawień jest mniejszy, a interfejs bardziej upierdliwy. Jak chcesz mieć automat, który niczego nie analizuje, to niczego nie tykasz, a jak chcesz coś pozmieniać, to zmieniasz - tak jak w Lightroomie. Tam też wszystkie zdjęcia lecą po automatycznym presecie dopóki sam czegoś nie poprzestawiasz.
    Byc moze w graficznych silnikach w bezlustrach zawita porzadne AI.
    Uzywam oprogramowania Topaz Gigapixel AI i to co robi ten soft to... Niesamowite...

    https://www-topazlabs-com.translate....l&_x_tr_pto=sc
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

  5. #25
    Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Dołączył
    Jul 2007
    Mieszka w
    Poznań
    Posty
    12.826
    Siła reputacji
    241
    Moja galeria
    Już zawitało, Fuji ma AWB oparty o AI.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

  6. #26

    Dołączył
    Oct 2020
    Mieszka w
    Eg
    Posty
    77
    Siła reputacji
    12
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Darekw1967 Zobacz posta
    To zalezy od Twoich umiejetnosci i narzedzi jakich uzyjesz. Jezeli wiesz co chcesz to RAW jest bezkonkurencyjny.
    Zaden silnik aparatu ktory tworzy jpg-i nie jest doskonaly i to jest taki automat co nie analizuje logiki zdjecia i to co powinno byc lepiej a co mniej wyciagniete.
    Masz ustawione jakies parametry dla JPG-a i wszystkie zdjecie leca przez to sito.
    Używam softu od Olympus/OMSystem. A jak np. dodanie ekspozycji wpływa na jakość jpg i czy jest może mozliwość zrobienia jpg lepszej jakości z mniejszą kompresją?

    Cytat Zamieszczone przez Darekw1967 Zobacz posta
    Sa znaczne roznice wysokosci i dlugosci miedzy korpusami.

    Panasonica S5 -> 24 MP | Pełnoklatkowa (35,6 x 23,8 mm) matryca CMOS
    Olympusa E-M10 III -> 16 MP | Przetwornik CMOS 4/3 (17,4 x 13 mm).
    Wg specyfikacji maks 1 cm. Nie chodzi mi o matrycę. mimo wszystko w pełnoklatkowym Lumix potrafili to upchać w dość małym korpusie. Szok! Nie wiem czy OM-1 nie jest większy.

  7. #27
    | OlyJedi Awatar Darekw1967
    Dołączył
    May 2008
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Posty
    2.052
    Siła reputacji
    52
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Ghost1982 Zobacz posta
    Używam softu od Olympus/OMSystem. A jak np. dodanie ekspozycji wpływa na jakość jpg i czy jest może mozliwość zrobienia jpg lepszej jakości z mniejszą kompresją?
    Wg specyfikacji maks 1 cm. Nie chodzi mi o matrycę. mimo wszystko w pełnoklatkowym Lumix potrafili to upchać w dość małym korpusie. Szok! Nie wiem czy OM-1 nie jest większy.
    Co do gabarytów i wagi masz tak:

    Panasonic S5
    132.6 x 97.1 x 81.9 mm
    waga:714g


    Olympus E-M10 III
    120 x 83 x 47 mm
    waga:390 g


    Co do obrobki mozesz z RAW-a uzyskac lepszej jakosci material i zgrac wstepnie na TIFF 16bit/kanal a pozniej obrobic i zapisac w innym programie jako jpg o mniejszej kompresji czyli lepszej jakosci


    Jak chcesz uzyskiwac jak najmniejsze pliki jpg z jak najlepsza jakoscia to pobaw sie tym:

    https://we.tl/t-1amQpPtLov
    Ostatnio edytowane przez Darekw1967 ; 30.12.22 o 00:36
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

  8. #28
    | OlyJedi Awatar wyszomir
    Dołączył
    Mar 2013
    Mieszka w
    Łódź
    Posty
    7.533
    Siła reputacji
    376
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Darekw1967 Zobacz posta
    Co do gabarytów i wagi masz tak:

    Panasonic S5
    132.6 x 97.1 x 81.9 mm
    waga:714g


    Olympus E-M10 III
    120 x 83 x 47 mm
    waga:390 g
    Dodaj jeszcze rozmiary i ciężar obiektywów do obu systemów - np.


    Olympus M.Zuiko Digital ED 12-40mm f/2.8 Pro
    Max. diameter 69.9 mm
    Length 84 mm
    Weight 382 grams

    Leica Vario-Elmarit-SL 24-70mm f/2.8 ASPH
    Max. diameter 88 mm
    Length 123 mm
    Weight 856 grams

    Tu masz małe porównanie jak takie zestawy wygladają:

    https://camerasize.com/compact/#835....2,857.988,ha,t

    Cenowo też obiektywy zapewne będą się różnić...
    Na jakości obrazu i dostępnych czułościach zyskasz, ale rozmiarami, ciężarem i ceną za to zapłacisz.
    Ostatnio edytowane przez wyszomir ; 30.12.22 o 00:47
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

  9. #29
    Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Dołączył
    Jul 2007
    Mieszka w
    Poznań
    Posty
    12.826
    Siła reputacji
    241
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Ghost1982 Zobacz posta
    A jak np. dodanie ekspozycji wpływa na jakość jpg i czy jest może mozliwość zrobienia jpg lepszej jakości z mniejszą kompresją?.
    Każda manipulacja JPEGiem degraduje jego jakość, choć skutki lekkiego rozjaśnienia wcale nie muszą rzucać się w oczy. Wszystko zależy od zakresu ingerencji, stopnia kompresji, ilości łagodnych przejść tonalnych. Czasami da się trochę podkręcić zdjęcie i w necie na zmniejszonym zdjęciu nawet nikt się nie zorientuje, że to był JPEG.

    Są aparaty, które umożliwiają zapis w formacie HEIF i TIFF, gdzie można sobie pozwolić na dużo większą obróbkę.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

  10. #30
    Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Dołączył
    Feb 2008
    Mieszka w
    Gorlice
    Posty
    24.916
    Siła reputacji
    473
    Moja galeria
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Podobne wątki

  1. Dwa pytania
    By zuzlo in forum Co kupić ?
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post / autor: 20.06.08, 18:51
  2. Pytania o e-510
    By Toster_88 in forum Co kupić ?
    Odpowiedzi: 14
    Ostatni post / autor: 9.06.08, 21:19
  3. E-510 Pytania
    By XGrzesX in forum E-System
    Odpowiedzi: 11
    Ostatni post / autor: 21.03.08, 16:36
  4. E-500 pytania
    By Deczużes in forum Co kupić ?
    Odpowiedzi: 37
    Ostatni post / autor: 14.02.07, 12:40
  5. E-1, FL-50 - dwa pytania
    By KaarooL in forum E-System
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 30.05.06, 13:52

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
 
Właściciel: FOMAG Sp. z o.o., Gdansk, 80-137 ul. Starodworska 1, KRS 0000341593, www.fomag.pl

Serwis wykorzystuje pliki cookies w celach reklamowych, statystycznych i do personalizacji stron. Możesz wyłączyć używanie plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej jednak może to utrudnić korzystanie z serwisu! Więcej informacji w Polityce prywatności.