www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
To zalezy od Twoich umiejetnosci i narzedzi jakich uzyjesz. Jezeli wiesz co chcesz to RAW jest bezkonkurencyjny.
Zaden silnik aparatu ktory tworzy jpg-i nie jest doskonaly i to jest taki automat co nie analizuje logiki zdjecia i to co powinno byc lepiej a co mniej wyciagniete.
Masz ustawione jakies parametry dla JPG-a i wszystkie zdjecie leca przez to sito.
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Mam pytanie czy robiliscie aktualizacje softu ?
U mnie jest wersja 1.0 a widzialem, ze najnowsze jest 1.6.
Czy dla wersji 1.6 jest menu po polsku ?
Czy cos sensownego doszlo i czy byly jakies problemy po aktualizacji ?
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Sa znaczne roznice wysokosci i dlugosci miedzy korpusami.
Panasonica S5 -> 24 MP | Pełnoklatkowa (35,6 x 23,8 mm) matryca CMOS
Olympusa E-M10 III -> 16 MP | Przetwornik CMOS 4/3 (17,4 x 13 mm).
Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak
To jest dokładnie to samo, co soft do edycji RAWów, tylko ilość i zakres ustawień jest mniejszy, a interfejs bardziej upierdliwy. Jak chcesz mieć automat, który niczego nie analizuje, to niczego nie tykasz, a jak chcesz coś pozmieniać, to zmieniasz - tak jak w Lightroomie. Tam też wszystkie zdjęcia lecą po automatycznym presecie dopóki sam czegoś nie poprzestawiasz.
Byc moze w graficznych silnikach w bezlustrach zawita porzadne AI.
Uzywam oprogramowania Topaz Gigapixel AI i to co robi ten soft to... Niesamowite...
https://www-topazlabs-com.translate....l&_x_tr_pto=sc
Już zawitało, Fuji ma AWB oparty o AI.
Używam softu od Olympus/OMSystem. A jak np. dodanie ekspozycji wpływa na jakość jpg i czy jest może mozliwość zrobienia jpg lepszej jakości z mniejszą kompresją?
Wg specyfikacji maks 1 cm. Nie chodzi mi o matrycę. mimo wszystko w pełnoklatkowym Lumix potrafili to upchać w dość małym korpusie. Szok! Nie wiem czy OM-1 nie jest większy.
Co do gabarytów i wagi masz tak:
Panasonic S5
132.6 x 97.1 x 81.9 mm
waga:714g
Olympus E-M10 III
120 x 83 x 47 mm
waga:390 g
Co do obrobki mozesz z RAW-a uzyskac lepszej jakosci material i zgrac wstepnie na TIFF 16bit/kanal a pozniej obrobic i zapisac w innym programie jako jpg o mniejszej kompresji czyli lepszej jakosci
Jak chcesz uzyskiwac jak najmniejsze pliki jpg z jak najlepsza jakoscia to pobaw sie tym:
https://we.tl/t-1amQpPtLov
Ostatnio edytowane przez Darekw1967 ; 30.12.22 o 00:36
Dodaj jeszcze rozmiary i ciężar obiektywów do obu systemów - np.
Olympus M.Zuiko Digital ED 12-40mm f/2.8 Pro Max. diameter 69.9 mm Length 84 mm Weight 382 grams
Leica Vario-Elmarit-SL 24-70mm f/2.8 ASPH Max. diameter 88 mm Length 123 mm Weight 856 grams
Tu masz małe porównanie jak takie zestawy wygladają:
https://camerasize.com/compact/#835....2,857.988,ha,t
Cenowo też obiektywy zapewne będą się różnić...
Na jakości obrazu i dostępnych czułościach zyskasz, ale rozmiarami, ciężarem i ceną za to zapłacisz.
Ostatnio edytowane przez wyszomir ; 30.12.22 o 00:47
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
Każda manipulacja JPEGiem degraduje jego jakość, choć skutki lekkiego rozjaśnienia wcale nie muszą rzucać się w oczy. Wszystko zależy od zakresu ingerencji, stopnia kompresji, ilości łagodnych przejść tonalnych. Czasami da się trochę podkręcić zdjęcie i w necie na zmniejszonym zdjęciu nawet nikt się nie zorientuje, że to był JPEG.
Są aparaty, które umożliwiają zapis w formacie HEIF i TIFF, gdzie można sobie pozwolić na dużo większą obróbkę.
I warto poczytać to: https://forum.olympusclub.pl/threads...dowania-obrazu
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||