Czy "plastyka", to jest cecha obiektywu, czy obrazu?
Czy obiektyw ma "plastykę" w sobie, jak niektórzy opisują obiektywy - ten konkretny obiektyw ma dobrą plastykę, charakteryzuje się dobra plastyką (obrazu?), czy to obraz jest plastyczny?
TJ
Czy "plastyka", to jest cecha obiektywu, czy obrazu?
Czy obiektyw ma "plastykę" w sobie, jak niektórzy opisują obiektywy - ten konkretny obiektyw ma dobrą plastykę, charakteryzuje się dobra plastyką (obrazu?), czy to obraz jest plastyczny?
TJ
W/g mnie obrazu - ale obiektyw ma na nią duży wpływ. Oprócz obiektywu znaczenie mają światło oraz rozkład obiektów w wycinku przestrzeni z którego obiektyw uchwycił obraz.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
Pozwolę sobie się wtrącić z moimi obserwacjami.
Po pierwsze, chyba wyrabia mi się oko - nie wiem jak to możliwe, ale jak ktoś robi portret 12-40 PRO albo 45 1.8 to widzę, że to nie pełna klatka. Nawet w studio. Nie mówię, że te zdjęcia z m43 są złe, ale jakoś po prostu zauważam różnicę (może też kwestia wprawy fotografów w retuszu, która pewnie jest wyższa u użytkowników FF). Dużo trudniej zauważyć różnicę patrząc na 45 1.2/75 1.8 - wg testów "na cegłach" niby niewiele ostrzej niż 1.8, ale coś jest z tą "plastyką" (albo efekt placebo - drogo = dobrze).
Co do pełnej klatki, dzisiaj oglądałem zdjęcia z rodzinnego wesela z Azji. Od razu widzę, że FF. Patrzę na EXIT foty i zgadza się Canon R + Sigma 50mm 1.4.
Myślę sobie, że po
1: no ogólnie jest lepiej niż u mnie z 45 1.8 czy 60 2.8 albo nawet 12-40 PRO (odcięcie - oczywiście też). Ale potem sobie myślę, że może opchnę mój m43 i sobie kupię jakieś fajne 1.4 Sigmy i FF. Ale potem wchodzą na parametry i MASA: 800g. Czyli tyle, co mój M1.2 + najcięższy mój obiektyw. A jeszcze trzeba kupić body. Foty z nocy&bez lampy: sorry, niby te magiczne szumy są niższe, ale moje zdjęcia z imprez z wnętrz budynków nie wydają się dużo/w ogóle gorsze - może mam lepsze oko do fajnych momentów.
2: obiektyw makro - no weź panie kupuj teraz jakieś szkło makro do FF za 3-4 koła (jest też 85 f2, ale ma powiększenie tylko 0.5... czyli sporo gorzej niż 60mm na m43)
3. Obiektyw na ptaki - wiem, wiem, 200-600 taniej niż 300PRO, ale 2150kg... no weź pan z tym biegaj po lesie. Może z czatowni spoko, ale jak idę na rundę po 15-20 km to chyba mi się nie chce.
I wniosek taki - chyba nie chce mi się zmieniać systemu na FF. Te najtańsze body mają dość słabe opinie, albo nie mają stabilizacji, albo nie mają dwóch kart, albo nie mają procapture.. pewnie w kwestii prędkości/ergonomii byłbym zawiedziony porównując z M1.2. Chyba więc zostanę jeszcze trochę z m43.
Pełną klatkę w portrecie najczęściej można poznać po rozmazanym nosie i uszach. Jak już raz się tę "magię" dostrzeże, to nie da się już jej odzobaczyć![]()
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
To mnie zawsze strasznie bawi, ale chyba w świecie fotografii jest uznawane za coś "pro".
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Czy głębia ostrości jest składnikiem plastyczności obiektywu?
TJ
Wszystko co tworzy obraz, składa się na jego plastykę.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Czym jest plastyka? Czy to jest cecha obiektywu, czy obrazu? Jeśli jest to cecha obrazu, to dlaczego mówi się czasem przy analizie przydatności obiektywu - ten obiektyw ma (daje) dobrą plastykę?
TJ
Ostatnio edytowane przez Tadeusz Jankowski ; 4.02.23 o 21:34
Ja dodałem bo uważam ze wypowiedź jest bardzo trafna.Wielu się ekscytuje jak najmniejszą głębią ostrości zapominając że za mała głębia potrafi też popsuć zdjęcie.
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Uważam że zamiast 'daje dobrą plastykę' powinno się mówić 'ułatwia uzyskanie dobrej plastyki'.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)