Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Menu w wizjerze OMD-EM5 Mk2

  1. #1

    Dołączył
    Sep 2006
    Posty
    45
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

    Menu w wizjerze OMD-EM5 Mk2

    Mam problem z wyświetlaniem menu w wizjerze. Nie wiem już, czy ja coś namieszałem w ustawieniach, czy źle pamiętam jak to działało. Opiszę zachowanie aparatu po kolei:

    1. W menu ustawienie EVF Auto Switch jest na On.
    2. Aparat wyłączony, klapka ekranu LCD zamknięta wyświetlaczem do wewnątrz. Chcę korzystać tylko z wizjera.
    3. Włączam aparat. Przykładam oko do wizjera, widzę w nim obraz, wszystko działa, można robić zdjęcia, odtwarzać je itd.
    4. Naciskam "Menu". Obraz gaśnie. Menu nie pojawia się.
    5. Uchylam klapkę z LCD. Tam mogę sobie wyświetlić menu.
    6. Zamykam klapkę. Przykładam oko do wizjera. Naciskam "Menu" i widzę je w wizjerze.
    7. Wszytko działa do wyłączenia i ponownego włączenia aparatu.

    Jest najnowszy firmware (4.1), próbowałem resetu ustawień, formatowania karty, innej baterii, innego obiektywu.
    Wysłałem aparat do serwisu, gdzie wymienili wizjer i czujnik obrazu. Po uruchomieniu wszystko działało, oczywiście do pierwszego wyłączenia i ponownego włączenia.
    Poza tym aparat działa bez zarzutu. Czy mogłem jeszcze coś przegapić w ustawieniach?

  2. #2

    Dołączył
    Apr 2009
    Mieszka w
    Olkusz
    Posty
    84
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria
    Sprawdziłem u siebie i niezależnie czy mam automatyczne przełączanie EVF/ekranik, czy nie to menu zawsze pokazuje mi się na aktualnie aktywnym wyświetlaczu. Może faktycznie jest jakieś jeszcze ustawienie, które miesza... Próbowałeś przywrócić ustawienia do fabrycznych?

  3. #3

    Dołączył
    Sep 2006
    Posty
    45
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez maciorra Zobacz posta
    Próbowałeś przywrócić ustawienia do fabrycznych?
    Tak, przywracałem. Po przywróceniu wszystko działa normalnie do pierwszego wyłączenia i ponownego włączenia. Podejrzewam, że to jednak jakieś uszkodzenie elektroniki aparatu. W poniedziałek wyślę jeszcze raz do serwisu.

  4. #4

    Dołączył
    Nov 2019
    Mieszka w
    ETM
    Posty
    165
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    Ej ale "menu" wyświetla się tylko na ekranie - to wywoływane przyciskiem "menu" i tam gdzie masz całą konfigurację wszystkich parametrów. Podręczne "szybkie menu' wywoływane przyciskiem "OK" działa prawidłwowo na danym aktywnym wyświetlaczu.

    Momencik - edycja

    wyłączam autoprzełącznik oka. Przełącznikiem pomiędzy ekranem a evf załączam tylko evf.Jak naciskam menu przyciskiem "menu" to włącza mi ekran. Aby to menu pokazało się na evf muszę nacisnąć przełacznik pomiędzy ekranem i evf aby wymusić pokazanie menu na evf. Tak to u mnie działa na m10m2. Czyli menu wywołane"menu"zawsze przełaczy na ekran lcd i muszę ponownie przełączyć go przyciskiem wyświetlania na evf.
    Się czlowiek czegoś nauczył
    i jeszcze jedno... jak mam autoprzełącznik oka aktywny (uruchomiony w opcjach menu) to wywołanie menu zawsze daje na lcd a nie jestem w stanie wywołać menu na evf
    Ostatnio edytowane przez pstrykacz_smartfonowy ; 2.12.22 o 17:04
    OM-D E-M10 Mark II + lumix g25 1.7, ED 14‑150mm F4‑5.6 II, xiaoyi 42,5 1,8. / motorola g8 power 16Mpix f1.7

  5. #5

    Dołączył
    Sep 2006
    Posty
    45
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Ale w OMD-EM10 jest inaczej rozwiązany ekran LCD. W piątce można go odwrócić wyświetlaczem w stronę pleców body i aparat pracuje wtedy tak, jakby nie miał wyświetlacza. Całe lata robiłem wszystko (zdjęcia, podgląd zdjęć, ustawienia menu) z okiem przyłożonym do wizjera i było ok, aż tu nagle coś się popsuło.

  6. #6

    Dołączył
    Nov 2019
    Mieszka w
    ETM
    Posty
    165
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    Może wyłącz autoprzełącznik oka w menu i będzie działać. Taka tymczasowa łata.
    Wiem,że ekran jest inaczej. Może tam jest jakiś czujnik sygnalizujący odwrócony ekran który nie działa?

    I edycja
    A może przez to że jest włączony domyślnie "Selfie Assist" czyli tryb autoportretu to ekran jak jest odwrócony ma zakłócone działanie tego co próbujesz zrobić.
    Ostatnio edytowane przez pstrykacz_smartfonowy ; 2.12.22 o 17:49
    OM-D E-M10 Mark II + lumix g25 1.7, ED 14‑150mm F4‑5.6 II, xiaoyi 42,5 1,8. / motorola g8 power 16Mpix f1.7

  7. #7

    Dołączył
    Sep 2006
    Posty
    45
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    No niestety, próbowałem z wyłączonym autoprzełącznikiem i także z wyłączonym „Selfie Assist”. Dalej to samo. Chyba pozostanie rozstać się z aparatem na jakiś czas. Może do świąt go naprawią…

Podobne wątki

  1. OLYMPUS E-510 brak menu w wizjerze
    By SELLKOM in forum E-System
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 4.03.17, 01:07
  2. Skoki w wizjerze.
    By Wesley in forum Korpusy micro 4/3
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 15.07.13, 04:13
  3. Obraz w wizjerze E-3.
    By Anax in forum Korpusy 4/3
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 31.03.11, 14:29
  4. kurz w wizjerze E-510
    By Tobik in forum Korpusy 4/3
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 26.09.09, 12:42
  5. Grzyb w wizjerze.
    By puchan in forum E-System
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post / autor: 17.05.09, 23:24

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
 
Właściciel: FOMAG Sp. z o.o., Gdansk, 80-137 ul. Starodworska 1, KRS 0000341593, www.fomag.pl

Serwis wykorzystuje pliki cookies w celach reklamowych, statystycznych i do personalizacji stron. Możesz wyłączyć używanie plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej jednak może to utrudnić korzystanie z serwisu! Więcej informacji w Polityce prywatności.