Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Jak dodać podpis do wielu zdjęć na raz?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Jak dodać podpis do wielu zdjęć na raz?

Witam

Mam prośbę do mądrzejszych ode mnie. Jak dodać w PSie podpis do wielu zdjęć na raz?

Pozdr.
    R.

ps. Wiem, że można to wygooglować. Ale może ktoś zaoszczędzi mój czas i poda znaną sobie linę do dobrego tutka? Albo w kilku żołnierskich zdaniach mi to wytłumaczy.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Banned Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    a nagrać akcje i potem tylko play i tyle....schodzi się ale troche szybciej.

Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez konradkkk Zobacz posta
    Nie mam pojęcia jak nagrać akcję.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Ooo dobry temat, tez mam z tym problem... Tzn wymiarow nie umiem dobrac, mam napis w zlym miejscu, zlej wielkosci

Rafał, Window ->Actions. Pojawia sie okienko Akcji, na dolnej jego belce masz:
    - stop
    - rec / begin recording
    - play
    - nowy set/folder
    - nowa akcja
    - kosz

Klikasz nowa akcja, dajesz jakis tytulik, skrot klawiszowy [ulatwia ] i rec. Robisz, co potrzeba, stop. To, co zrobiles, sie nagralo i jak uruchomisz [play] ją dla kolejnego zdjecia, to to samo sie wykona. Jak cos nie wyjdzie, to akcja do kosza i jeszcze raz ;p Jezeli jest ich wiecej, to mozna poukladac w folderki Tylko przy akcji wazne, zeby robic od razu dobrze, tzn jezeli bedziesz 10 razy wybieral czcionke, to to sie zapisze... Nie wiem, jak we wczesniejszych, w CS3 mozna krok usunac, ale w CS chyba nie... Albo ja nie umiem

Tylko hmm nie wiem, jak wybrac rozmiary... Tzn mam foty 640x480, 480x640, 800x600, 600x800 i nie wiem, jakiej wielkosci dac napis, zeby na wszystkich byl taki sam i w tym samym miejscu
    Ostatnio edytowane przez dog_master ; 6.06.08 o 16:41
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Nie mam pojęcia jak nagrać akcję.
    E tam tak tylko piszesz,ze nie umiesz,Napewno potrafisz.
    Ramki, nagrywanie akcji http://www.cyberfoto.pl/acyfrowe/t-76383.html

A tu tak ogolnie i wiecej http://www.cyberfoto.pl/acyfrowe/f-88.html
    Ostatnio edytowane przez Mirek54 ; 6.06.08 o 16:46

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez konradkkk Zobacz posta
    A nie prościej i szybciej zrobić warstwę z napisem i potem ją kopiować do kolejnych plików? Warstwy się przecież przeciąga z okna do okna.
    No i przezroczystość można ustawić, żeby po oczach nie waliło...

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Jesli jednak nie chce Ci sie bawic w Akcje to moze zobacz tego Exifer-a.
    Co on moze?

"""Przeglądarka plików graficznych, która umożliwia dodatkowo wszelkie operacje na danych EXIF (szczegółowe informacje na temat parametrów aparatu, jakie były ustawione w momencie naciśnięcia spustu migawki).

Informacje o parametrach wykonywania zdjęcia są zapisywane w aparacie jako dane EXIF. Do ich odczytu, edycji, importu i eksportu służy niewielka aplikacja Exifer. Pozwala ona również na tworzenie i edycję danych IPTC oraz komentarzy umieszczonych w pliku JPEG. Oprócz tej podstawowej funkcji Exifer może w trybie przetwarzania wsadowego umieszczać na całych seriach zdjęć znaki wodne, zawierające dowolnie wybrane dane EXIF, IPTC lub komentarze. Użytkownik dowolnie definiuje położenie, wielkość, kolor i stopień przezroczystości znaków wodnych."""

Jest za darmo do sciagniecia tu: http://www.snapfiles.com/get/Exifer.html

Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez alakin Zobacz posta
    A nie prościej i szybciej zrobić warstwę z napisem i potem ją kopiować do kolejnych plików? Warstwy się przecież przeciąga z okna do okna.
    No i przezroczystość można ustawić, żeby po oczach nie waliło...
    Chcę wstawić podpis do kilkuset zdjęć na raz. Tym sposobem spędzę na tym cały dzień.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Kup Photocleanera. Robi to automagiczine, w wersji rozszerzonej na dowolnej liczbie zdjęć. Gdyby nie zjadło mi obrazków, to bym dał linka to strony, gdzie to cudo opisuję.

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Chcę wstawić podpis do kilkuset zdjęć na raz. Tym sposobem spędzę na tym cały dzień.
    Aaaa, to co innego. Ja jednak stoję na stanowisku, że lepiej robić dłużej i panować nad tym, niż skorzystać z automatu, załamać efektami i wrócić do punktu wyjścia.
    Automat jak automat, zrobi byle jak, a nie zawsze napis pasuje w tym samym miejscu, czasem trzeba coś przesunąć, dać w pionie, zmniejszyć przezroczystość, dać mniejszą czcionkę...
    Przeciąganie warstwy na otwarty plik, zapis, zamknięcie - powiedzmy 5 fot na minutę. 100 fot to 20 minut, 1000 fot - circa 3 godziny (dochodzi wprawa).
    Ale to już jakieś własne nawyki pracy - jeden dopasowuje szarości dla każdego zdjęcia z osobna, inny odpala gotową akcję nie zwracając uwagi na takie detale jak przepalenia, cienie czy kontrasty, bo mu akurat taka tonacja odpowiada. Co kto lubi