Ja Geeqie, ale ja Linuxowiec, więc...
https://www.geeqie.org/
...
nie ma dla Windows
Ja Geeqie, ale ja Linuxowiec, więc...
https://www.geeqie.org/
...
nie ma dla Windows
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Wstępnie - to już w aparacie, jeszcze w lesie, kiedy nie ma akcji - przeglądam RAW'y, wybieram nalepsze kadry i jeżeli zdjęcie jest ostre i bez usterek to daje mu rating 5 gwiazdek z poziomu aparatu.
Wtedy aplikacja do RAW (w moim przypadku ACR) widzi ten rating i mogę już na kompie przeglądać tylko te zdjęcia które wcześniej wybrałem.
Oszczędza mi to dużo czasu bo średnio wybieram może 10 zdjęć na 1000.
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Tak, czasami wychodzi 5000 zdjęć z kilkugodzinnego pleneru. Faktycznie, przeglądanie tego później to jest trochę czasu. Czasami nawet 2 godziny zejdzie.
Jak pisałem ja przeglądam już na poziomie aparatu w terenie, co oszczędza mi czas w domu. Przy fotografowaniu zwierząt seriami od razu wiadomo że 90% zdjęć jest od razu do kosza - niewłaściwa pozycja w kadrze, nieciekawa postawa ptaka, i tak dalej. To widać nawet przeglądając miniatury.
Jak już znajdę zdjęcie które mnie zadowala to otwieram i patrzę czy jest ostre, z serii kilkunastu wybieram najostrzejsze, resztę kasuję.
Te 5000 zdjęć to brzmi groźnie ale w praktyce, po przejrzeniu, jak był dobry dzień, to zostaje mi może z 5-10 dobrych, nie podobnych zdjęć. A czasami tylko jedno. A czasami kasuję wszystko![]()
@m_a_g
Przeglądanie zdjęć w aparacie to już nie dla mnie. Starość zabrała mi trochę wzroku i w tym wyświetlaczu to ja już gófno widzę.
I mam taką idiotyczną wadę wzroku, że w dal widzę bez okularów a do bliskich rzeczy potrzebuję szkieł bo mi się rozmywa ;(
Jest to mocno wkurzające i bardzo utrudnia zabawę w foto !!
Starczowzroczność (presbyopia) dotyka wszystkich jak leci po 40 roku życia. Twoja wada nie jest idiotyczna![]()
Mnie też, chociaż nie mam żadnej innej wady wzroku, dotknęło to w te wakacje, zauważyłem że przedmioty trzymane w ręku jak telefon nie są już tak wyraźne jak kiedyś, chociaż wszystko inne co jest dalej niż metr jest ostre jak żyleta.
Oko z wiekiem traci zdolność akomodacji i nie może skupić wzroku na bliskich przedmiotach, natomiast to co jest daleko jest nadal ostre i wyraźne.
Poradziłem sobie z tym wizyta u okulisty i soczewkami multifokalnymi - bo okulary to nie dla mnie.
Taka soczewka to super sprawa - pozwala jednocześnie widzieć dobrze i blisko, i daleko. W moim przypadku mam +1 do czytania i zero do dali bo innej wady wzroku niż wiek nie mam![]()
Oprócz wady wzroku typu "PESEL", czeka Was jeszcze zaćma która dotyka 800 000 osób ze społeczeństwa polskiego i 20 milionów na świecie. Tak po 55 roku życia.
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Ja poradziłem sobie zmieniając lustrzankę na bezlusterkowca i praktycznie nie korzystam z dużego ekranu tylko z elektronicznego wizjera![]()
A czy przypadkiem OM Workspace nie ma funkcji automatycznej selekcji najostrzejszych zdjęć?
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
A nie wiem. Ze dwa razy wchodziłem w OMWorkspace i chyba mnie odrzuciła słaba ergonomia.
Nie pasował mi ten program, ale przyznam, że nie dałem mu zbyt dużej szansy. Może to był błąd ...
W kwestii możliwości i ergonomii rzeczywiście nie ma tam fajerwerków, ale ostatnio coś się pozmieniało.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb