Strona 6 z 15 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 149

Wątek: OM System OM-5

Mieszka w
    Eg
    Siła reputacji
    13
    Moja galeria
    Jeżeli OM-5 NADAL nie ma możliwości ciąglego ładowania ze źrodła to słabo. Dali starą, dośc marną baterię - zdaje sie tę samą, którą mam w M10 Mk III. Z drugiej strony są opcje typu TimeLampse czy LiveComposite, ktore nastawione są na długie dzialanie aparatu. Np. w M10 Mk III maksymalny czas LiveComposite podobno jest 3 godziny...ale która bateria tyle wytrzyma? Zakladam, że w OM-5 LiveComposite jest jeszcze dłuższy, a mimo to nie można podlączyć źrodła zasilania. Gdzie tu logika? Tutaj chociaz jest wężyk spustowy, którego brak w M10 Mk III, gdzie połączenie wi-fi ze smartfonem dodatkowo zuzywa baterię.

Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Amadeuszowi Andrzejewskiemu w teście udało się nakręcić w 4K: 1 godz. 50 min. materiału
    zanim padła bateria.

https://www.youtube.com/watch?v=ZZYGVkFq4is&t=2247s

Test trybu wideo niebawem na optyczne,
    a omówienie pewnie we środę za dwa tygodnie na kanale Amadeusz Andrzejewski.
    Ostatnio edytowane przez dcs ; 28.10.22 o 11:13

Mieszka w
    Eg
    Siła reputacji
    13
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dcs Zobacz posta
    Amadeuszowi Andrzejewskiemu w teście udało się nakręcić w 4K: 1 godz. 50 min. materiału
    zanim padła bateria.

https://www.youtube.com/watch?v=ZZYGVkFq4is&t=2247s

Test trybu wideo niebawem na optyczne,
    a omówienie pewnie we środę za dwa tygodnie na kanale Amadeusz Andrzejewski.

To nadal słabo. Zdaje się, że film TmeLaps może być jeszcze dłuższy, ale co z tego jeśli nie można podłączyć zasilania? Ktoś powinien to wreszcie powiedzieć inżynierom z OM.
    Np. w M10 Mk III livecomp jest maks 3 godziny, a zdjęcia interwałowe 24 godziny. Pytanie - jak to osiągnąć?
    Ostatnio edytowane przez Ghost1982 ; 28.10.22 o 12:39

Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    10
    Moja galeria
    Prawie 2 godziny materiału video w 4k to mało ?
    Olympus O-MD E-M10 Mark III + 14-42mm f/3.5-5.6 EZ

Mieszka w
    Eg
    Siła reputacji
    13
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ems Zobacz posta
    Prawie 2 godziny materiału video w 4k to mało ?
    a co to ma wspólnego z funkcją LiveComp czy zdjęciami interwałowymi? jeżeli piszą, że jest opcja LiveComp 3 lub więcej godzin to powinni zapewnić zasilanie, żeby z tego skorzystać.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Zdaje się, że takie rozwiązanie jest: https://pl.aliexpress.com/item/4001244349700.html
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Mieszka w
    Eg
    Siła reputacji
    13
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Zdaje się, że takie rozwiązanie jest: https://pl.aliexpress.com/item/4001244349700.html
    Tak, wiem, widziałem już tą bateryjkę. Patent ok i dobrze, że olympus nie blokuje włączenia przy otwartym slocie baterii. ale nadal, jeśli dają takei opcje to powinni ofjcalnie dać albo dobrą baterię albo mozliwość zasilania.

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Ja sądzę, że powinni dawać jeszcze statyw i smartfona do bezprzewodowego wyzwalania, albo co najmniej wężyk spustowy, skoro oferują tryby umożliwiające tak długą ekspozycję

Całe to zamieszanie wokół USB nazwałbym śmieszno-wstydliwym, ale szczerze mówiąc uporczywe czepianie się tylko i wyłącznie takiej pierdoły świadczy albo o złośliwości, albo o braku innych rzeczy, do których można się przyczepić. Myślę, że bardziej to pierwsze, bo innych ważniejszych rzeczy sam bym znalazł przynajmniej kilka.
    Ostatnio edytowane przez epicure ; 3.11.22 o 14:43

Mieszka w
    Eg
    Siła reputacji
    13
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Ja sądzę, że powinni dawać jeszcze statyw i smartfona do bezprzewodowego wyzwalania, albo co najmniej wężyk spustowy, skoro oferują tryby umożliwiające tak długą ekspozycję
    .
    nie, bo to są już dodatki fizyczne. Musisz zadać sobie pytanie - po co dawać możliwość LveComp powiedzmy 3 godz. skoro bateria tyle nie wytrzyma? Tak na marginesie w M10 Mk III usunęli też mozliwość podłączenia wężyka spustowego -a mogli chociaz zrobić możliwość zdalnego wywolania po usb. Czyli teraz mozna wyzwalać tylko po wi-fi ze smartfona, co przy długich ekspozycjach ddoatkowo zżera baterię Co więcej w aparacie jest ostrzeżenei, że niektóre modele telefonow mogą rozłączać wi-fi po...30 minutach Taka to logika.

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Ghost1982 Zobacz posta
    ...po co dawać możliwość LveComp powiedzmy 3 godz. skoro bateria tyle nie wytrzyma?
    Czyli co, nie dawać LiveComp z możliwością 3-godzinnej ekspozycji? Nawet jeśli można kupić tanią atrapę baterii z kabelkiem i rozwiązać problem raz na zawsze? Ja rozumiem, że to mniej wygodne niż USB-C, ale apeluję o rozsądek - niech krytyka będzie adekwatna do skali problemu. Zaraz tu się zrobi kilkadziesiąt stron dyskusji o jakimś głupim kabelku