Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 54

Wątek: Obiektyw 4/3 do m4/3 - jak?

  1. #1

    Dołączył
    Oct 2020
    Mieszka w
    Eg
    Posty
    77
    Siła reputacji
    11
    Moja galeria

    Obiektyw 4/3 do m4/3 - jak?

    Witam

    Ostatnio natrafiłem na kilka ofert dość tanich obiektywów z systemu 4/3? Czy ktoś tutaj ma doświadczenie z użytkowaniem takiego obiektywu w korpusie m4/3 i czy ma to sens? Z tego, co już wiem potrzebna mi jest przejściówka MMF-2, ale co dalej?
    Mam korpus M10 Mk III, a z tego co widzę to często obiektywy 4/3 mają stosunkowo większą średnicę niż m4/3. Cy istnieje niebezpieczeństwo, że taki obiektyw po prostu będzie gdzieś "zahaczał" albo nie da się go umieścić w korpusie - czy przejściówka MMF-2 eliminuje takie problemy? I jeszcze jedno, czy AF będzie działał z korpusem m4/3?

  2. #2
    Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Dołączył
    Feb 2008
    Mieszka w
    Gorlice
    Posty
    24.465
    Siła reputacji
    462
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Ghost1982 Zobacz posta
    Witam

    Ostatnio natrafiłem na kilka ofert dość tanich obiektywów z systemu 4/3? Czy ktoś tutaj ma doświadczenie z użytkowaniem takiego obiektywu w korpusie m4/3 i czy ma to sens? Z tego, co już wiem potrzebna mi jest przejściówka MMF-2, ale co dalej?
    Mam korpus M10 Mk III, a z tego co widzę to często obiektywy 4/3 mają stosunkowo większą średnicę niż m4/3. Cy istnieje niebezpieczeństwo, że taki obiektyw po prostu będzie gdzieś "zahaczał" albo nie da się go umieścić w korpusie - czy przejściówka MMF-2 eliminuje takie problemy? I jeszcze jedno, czy AF będzie działał z korpusem m4/3?
    Używam i to sporo.
    Nie napisałeś jakie masz te szkła z dużego 4/3, bo to różnie jest. Ale po kolei:
    nie musisz mieć przejściówki MMF-2 (3) bo są praktycznie nie do zdobycia. Widziałem gdzieś na portalach Japońskich ale za astronomiczne pieniądze.
    Ja używam MMf-2 i Viltrox. Nie kupuj tanich "chińczyków" bo czasem styki nie działają, czasem zatrzask nie działa, więc wiadomo...
    - 9-18 działa
    - 14-54 działa
    - 14-35 działa
    - 70-300 działa
    - stałka 12/2,0 działa
    - stałka 45/1,8 działa
    Wszystkie powyższe dotknięte są wadą powolności. AF działa leniwie, ale działa.

    - Sigma 30/1,4 działa z błędami. Czasem AF trafi, czasem nie. I działa bardzo bardzo wolno.
    - Sigma 150 macro - NIE działa. Czasem mi się udało trafić przy ograniczeniu zakresu AF, ale to jest loteria.

    Wszystkie powyższe działają z aparatami mikro M1 mark I, II i III. Te aparaty mają matrycę z czujnikami fazowymi, więc tu nie ma kłopotu.

    Powyższe opisane na podstawie moich doświadczeń z moimi szkłami.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

  3. #3
    Awatar Hiszpan63
    Dołączył
    Jan 2018
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    555
    Siła reputacji
    118
    Moja galeria
    Jak kupisz adapter z przeniesieniem elektroniki , to AF będzie działał . Szybciej /wolniej , ale będzie .. Przejściówka załatwia problem grubszych obiektywów . Nic nie obciera .

  4. #4

    Dołączył
    Oct 2020
    Mieszka w
    Eg
    Posty
    77
    Siła reputacji
    11
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    Używam i to sporo.
    Nie napisałeś jakie masz te szkła z dużego 4/3, bo to różnie jest.
    .
    Czaje się głównie na 70-300 mm Zuiko. Ewentualnie Sigmę 55-200 mm z mocowaniem 4/3, ale tutaj opinie co do jakości obrazka są podzielone.Poza tym podobno pierwotnie pochodzi ona z aparatów APS-C.

    Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    nie musisz mieć przejściówki MMF-2 (3).
    .
    Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    Ja używam MMf-2
    .
    No to nie rozumiem. To, jak to jest z tym MMF-2? To muszę ją mieć czy nie? Podobno poza samym mocowaniem rolą tej przejściówki jest też odtworzenie odległości, jaka była między lustrem lustrzanki, a obiektywem tak, żeby ogniskowa była zachowana.


    Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    Wszystkie powyższe działają z aparatami mikro M1 mark I, II i III. Te aparaty mają matrycę z czujnikami fazowymi, więc tu nie ma kłopotu.

    Powyższe opisane na podstawie moich doświadczeń z moimi szkłami.
    Mam wersje "budżetową" czyli M-10. I tu chyba nie mam gwarancji co do AF. Piszą wszędzie, że to jakaś detekcja kontrastu. Sam korpus jest nieco mniejszy niż ten w M-1. Np. obiektyw 40-150 mm pasuje na styk, a ma ok 7 cm, średnicy. Za to ten 70-300 mm Zuiko podobno aż 8 cm. Mając na uwadze przycisk zwolnienia obiektywu i to "wybrzuszenie" z napisem Olympus nad mocowaniem mam obawy, że po prostu może się tam nie zmieścić fizycznie. Poniżej obrazek M-10 z kitowym obiektywem 14-42 mm, który ma 6,1 cm średnicy:



    - - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

    Cytat Zamieszczone przez Hiszpan63 Zobacz posta
    Jak kupisz adapter z przeniesieniem elektroniki , to AF będzie działał . Szybciej /wolniej , ale będzie .. Przejściówka załatwia problem grubszych obiektywów . Nic nie obciera .
    A jaki masz korpus?
    Ostatnio edytowane przez Ghost1982 ; 21.10.22 o 20:23

  5. #5
    Awatar Hiszpan63
    Dołączył
    Jan 2018
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    555
    Siła reputacji
    118
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Ghost1982 Zobacz posta



    A jaki masz korpus?
    ... OMD e m10 mkII ... korpus nie ma znaczenia , bowiem przejściówka jest na tyle szeroka/długa że nic tam nie ma prawa obcierać .

  6. #6
    | OlyJedi Awatar viruuss
    Dołączył
    Mar 2007
    Mieszka w
    Gdańsk
    Posty
    2.223
    Siła reputacji
    225
    Moja galeria
    podaruj sobie szkła 4/3 na korpusie m4/3 zwłaszcza em10 jedyny sensowny obiektyw z dużego systemu to 9-18 bo tam af nie ma zbytnio znaczenia gra warta świeczki jak gdzieś dostaniesz ten obiektyw za 400-500 zł, a nie dostaniesz, szkoda pieniędzy !
    Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły

  7. #7
    | OlyJedi Awatar wyszomir
    Dołączył
    Mar 2013
    Mieszka w
    Łódź
    Posty
    6.720
    Siła reputacji
    361
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Ghost1982 Zobacz posta
    No to nie rozumiem. To, jak to jest z tym MMF-2? To muszę ją mieć czy nie? Podobno poza samym mocowaniem rolą tej przejściówki jest też odtworzenie odległości, jaka była między lustrem lustrzanki, a obiektywem tak, żeby ogniskowa była zachowana.
    Nie ogniskowa - tej żadna przejściówka bez elementów optycznych nie zmieni. Odpowiednia grubość przejściówki jest konieczna by obiektyw prawidłowo ostrzył na nieskończoność. Systemy 4/3 i m4/3 mają różną odległość między powierzchnią matrycy a płaszczyzną bagnetu - tzw. odległość rejestrową. W przypadku korpusów 4/3 wynosi ona 38.58mm i w takiej odległości za bagnetem tworzy ostry obraz obiektyw systemu 4/3 naostrzony na nieskończoność. W korpusie m4/3 odległość między płaszczyzną bagnetu i matryca wynosi 19.25mm - i przejściówka musi mieć grubość 38.58mm-19.25mm=19.33mm aby obiektyw systemu 4/3 ostrzył prawidłowo na korpusie m4/3.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

  8. #8

    Dołączył
    Oct 2020
    Mieszka w
    Eg
    Posty
    77
    Siła reputacji
    11
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Hiszpan63 Zobacz posta
    ... OMD e m10 mkII ... korpus nie ma znaczenia , bowiem przejściówka jest na tyle szeroka/długa że nic tam nie ma prawa obcierać .
    Ok, a on jest w sumie tej samej wielkości, co Mk III.

    - - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

    Cytat Zamieszczone przez viruuss Zobacz posta
    podaruj sobie szkła 4/3 na korpusie m4/3 zwłaszcza em10 jedyny sensowny obiektyw z dużego systemu to 9-18 bo tam af nie ma zbytnio znaczenia gra warta świeczki jak gdzieś dostaniesz ten obiektyw za 400-500 zł, a nie dostaniesz, szkoda pieniędzy !
    Czemu? Tam wyżej w poście ktoś używa pod M10 i podobno wszystko działa. Wygląda na to, że są dwie sprzeczne opinie i tzw. user experience

  9. #9
    | OlyJedi Awatar viruuss
    Dołączył
    Mar 2007
    Mieszka w
    Gdańsk
    Posty
    2.223
    Siła reputacji
    225
    Moja galeria
    - - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -



    Czemu? Tam wyżej w poście ktoś używa pod M10 i podobno wszystko działa. Wygląda na to, że są dwie sprzeczne opinie i tzw. user experience [/QUOTE]

    używanie to pojęcie względne, jeżeli nie potrzebujesz w miarę sprawnego i szybkiego AF to możesz się "bawić", ja stoję na stanowisku, że nie warto szczególnie na korpusie który nie wspiera fazowego AF, ćwiczyłem ten temat, jest jeszcze drugi aspekt tej sprawy - jak uda ci się kupić oryginalny adapter olympus/panasonic to będzie ok, jak kupisz produkcji skośnych braci to będziesz miał na 90% luzy, przez co nawet ten wolny AF będzie działał losowo co będzie spowodowane brakiem komunikacji obiektywu z body
    Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły

  10. #10

    Dołączył
    Oct 2020
    Mieszka w
    Eg
    Posty
    77
    Siła reputacji
    11
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez viruuss Zobacz posta
    - - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
    używanie to pojęcie względne, jeżeli nie potrzebujesz w miarę sprawnego i szybkiego AF to możesz się "bawić",
    Raczej myślę o zdjęciach statycznych.

    Cytat Zamieszczone przez viruuss Zobacz posta
    - ja stoję na stanowisku, że nie warto szczególnie na korpusie który nie wspiera fazowego AF, ćwiczyłem ten temat,
    Dlaczego w takim razie z detekcja kontrastu jet problem i jaki może być to problem?

    - - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

    Cytat Zamieszczone przez wyszomir Zobacz posta
    przejściówka musi mieć grubość 38.58mm-19.25mm=19.33mm aby obiektyw systemu 4/3 ostrzył prawidłowo na korpusie m4/3.
    Czy w przejściówkach ni ma zachowanego tego standardu i trzeba szukać, która akurat go spełnia?

Podobne wątki

  1. Obiektyw M4/3 75-300
    By tazok in forum System micro 4/3
    Odpowiedzi: 45
    Ostatni post / autor: 13.07.17, 15:10
  2. Obiektyw z USA
    By jacekzaw in forum Co kupić ?
    Odpowiedzi: 11
    Ostatni post / autor: 23.06.14, 21:27
  3. obiektyw za 399 zł
    By geo in forum HydePark
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 13.06.14, 23:47
  4. Obiektyw do E-420
    By sisisa in forum Co kupić ?
    Odpowiedzi: 15
    Ostatni post / autor: 18.09.13, 20:29
  5. co to za obiektyw?
    By maryo in forum HydePark
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 15.02.08, 10:56

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
 
Właściciel: FOMAG Sp. z o.o., Gdansk, 80-137 ul. Starodworska 1, KRS 0000341593, www.fomag.pl

Serwis wykorzystuje pliki cookies w celach reklamowych, statystycznych i do personalizacji stron. Możesz wyłączyć używanie plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej jednak może to utrudnić korzystanie z serwisu! Więcej informacji w Polityce prywatności.