Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 54

Wątek: Obiektyw 4/3 do m4/3 - jak?

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    99
    Moja galeria
    Lustrzana ciemnica... jak chcesz się pobawić w nieostre zdjęcia i czasem ciekawe efekty bokeh to może i warto... ale ja bym się w to nie bawił.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Ghost1982 Zobacz posta
    To nie jest zoom, tylko stałoogniskowy obiektyw lustrzany.
    Na dokładkę musisz założyć adapter 4/3 -> m4/3
    Ostrość manualna.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Mieszka w
    Eg
    Siła reputacji
    13
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    To nie jest zoom, tylko stałoogniskowy obiektyw lustrzany.
    Na dokładkę musisz założyć adapter 4/3 -> m4/3
    Ostrość manualna.
    Czyli nie ma sensu?

Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Czyli nie ma sensu?
    To już kolega wyżej napisał.
    Przeżywasz okres fascynacji, interesują Cię długie i bardzo długie szkła. Odpuść, poczekaj. Naucz się kadrować, bawić światłem - tak, ta zabawa daje dużo przyjemności
    Ale jeśli chcesz mieć ptaki tak na szybko, to będzie drogo i bardzo drogo. Ale... to nie moje pieniądze.
    Ja siedzę w systemie od 2008 r. i powiem uczciwie, że na profesjonalne zdjęcia ptaków mnie nie stać.
    Coś tam kiedyś zrobiłem, ale to był oswojony wróbel

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P1092521.jpg
Wyświetleń:	95
Rozmiar:	555,7 KB
ID:	249340
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    388
    Moja galeria

To ciemny, całkowicie manualny obiektyw lustrzany. Zalety - małe rozmiary i ciężar. Cechy - dla jednych zalety dla innych wady - charakterystyczny bokeh w postaci pierścieni oraz głębia ostrości nieco mniejsza niż w przypadku klasycznych obiektywów o tej ogniskowej i jasności. Wada - brak możliwości przymknięcia przysłony (inna sprawa że przy tak ciemnym obiektywie zapewne i tak rzadko by się przymykało). Poza tym pełny manual - ostrzenie tylko ręczne, brak jakichkolwiek danych w Exifie zdjęcia. Co do jakości optycznej - nie wiem, ale raczej po takiej bezmarkowej chińszczyźnie rewelacji bym się nie spodziewał. I jako ze piszą o mocowaniu 4/3 do podłączenia do korpusu m4/3 będziesz potrzebował dodatkowego adaptera. I jeszcze jedno - to nie zoom, a stałoogniskowy.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Mieszka w
    Eg
    Siła reputacji
    13
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    To już kolega wyżej napisał.
    Przeżywasz okres fascynacji, interesują Cię długie i bardzo długie szkła. Odpuść, poczekaj. Naucz się kadrować, bawić światłem - tak, ta zabawa daje dużo przyjemności
    Ale jeśli chcesz mieć ptaki tak na szybko, to będzie drogo i bardzo drogo. Ale... to nie moje pieniądze.
    Ja siedzę w systemie od 2008 r. i powiem uczciwie, że na profesjonalne zdjęcia ptaków mnie nie stać.
    Coś tam kiedyś zrobiłem, ale to był oswojony wróbel
    Nie intersuje mnei zwierzyna a raczej zdjęcia statyczne. Dalekie odległości.

Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Nie intersuje mnei zwierzyna a raczej zdjęcia statyczne. Dalekie odległości.
    Ok, jeśli tak to kup sobie jakiegoś Samyanga lub Tokinę z ogniskową 500 mm.
    O, masz link do eBay polska na Samyanga ze światłem 6,3 i w całkiem niegłupich pieniądzach. Ostrzenie manualne, ale z tego co wiem Olek M10 v.2 ma opcję powiększenia, więc dasz sobie radę.
    https://www.ebay.pl/itm/323874571602...Bk9SR4qlg6KIYQ

Awatar Hiszpan63
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria
    Wywalanie dużej kasy na eksperymenty to bzdura . Lustrzane obiektywy bywają fajne , ale raczej portretowo niż dalekosiężnie . Chcesz próbowania takich dużych zoomów , to kup sobie normalne 500 mm w tej cenie .... https://www.google.com/url?sa=t&rct=...eHruQCtZ-MbTqe

... miałem coś podobnego tylko bodaj Soligora czy cóś . Pamiętaj również , że przy takich milimetrach , to jak ktoś kichnie , to obraz się rozmaże . Gęstość i temperatura powietrza też zrobi swoje .

Mieszka w
    Eg
    Siła reputacji
    13
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Hiszpan63 Zobacz posta
    Wywalanie dużej kasy na eksperymenty to bzdura . Lustrzane obiektywy bywają fajne , ale raczej portretowo niż dalekosiężnie . Chcesz próbowania takich dużych zoomów , to kup sobie normalne 500 mm w tej cenie .... https://www.google.com/url?sa=t&rct=...eHruQCtZ-MbTqe

... miałem coś podobnego tylko bodaj Soligora czy cóś . Pamiętaj również , że przy takich milimetrach , to jak ktoś kichnie , to obraz się rozmaże . Gęstość i temperatura powietrza też zrobi swoje .
    no właśnei dziwna rzecz z tą jakościa. Niedawno obserwowalem przez lornetkę z powiekszeniem 8x miasto z odległości 40 km. Obraz krystalicznie czysty. Podłączam M.Zuiko 40-150 mm obraz, mimo, że AF wykryl budynki i niby wysotrzył był, jakby lekko rozmyty na zdjęciu, ale w sensie jakby drgań powietrza.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar cissic
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    230
    Moja galeria
    no właśnei dziwna rzecz z tą jakościa. Niedawno obserwowalem przez lornetkę z powiekszeniem 8x miasto z odległości 40 km. Obraz krystalicznie czysty. Podłączam M.Zuiko 40-150 mm obraz, mimo, że AF wykryl budynki i niby wysotrzył był, jakby lekko rozmyty na zdjęciu, ale w sensie jakby drgań powietrza.
    Zakładam, że powodem jest tu kitowe zoom szkło. Obiektyw PRO i do tego stałka dała by lepszy obraz. Jak chcesz stara manualną, ale dobrą optykę, to nie szedłbym w ogniskową większą niż w 135 mm, bo ciężko to utrzymać nieporuszone. Z tych "135" polecam te kompaktowe szkiełka:

Olympus ZUIKO OM AUTO-T 135mm f2.8
    Olympus ZUIKO OM AUTO-T 135mm f3.5
    Carl Zeiss Jena Sonnar MC 135mm f3.5

Zuiko są świetnie wykonane, ale mam wrażenie, że Sonnar jest lepszy optycznie - przynajmniej od wersji f2.8, ale z różnych powodów najczęściej wybieram jednak Zuiko. Poniżej kilka fotek z tego szkiełka

Nazwa:  18064576-orig.jpg
Wyświetleń: 217
Rozmiar:  261,0 KB

Nazwa:  P9270434_1.jpg
Wyświetleń: 208
Rozmiar:  307,5 KB

Nazwa:  1.jpg
Wyświetleń: 223
Rozmiar:  250,0 KB

Nazwa:  2.jpg
Wyświetleń: 214
Rozmiar:  169,6 KB