Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: OMD EM10II zdjęcia podczas filmowania

  1. #1

    Dołączył
    Oct 2022
    Mieszka w
    Kielce
    Posty
    7
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

    OMD EM10II zdjęcia podczas filmowania

    Witamwszystkich,
    Jestemtu nowy, przeglądam forum od dłuższego czasu i postanowiłem sięzarejestrować i poprosić o pomoc.
    Odroku jestem użytkownikiem OMD EM10II. Służy głównie dofotografowania, ale ostatnio była koieczność filmowania i robieniazdjęć jednocześnie.
    Instrukcjaaparatu mówi o możliwości wykonywania zdjęć podczas filmowania(w grszej jakości , ale można). Ustawiłem Tryb Film+Zdjęcie ,Fukcja Migawki i nic. Podczas filmowania naciskam spust migawki i nicsię nie dzieje. Przeszukałem sieć i fora w poszukiwaniu podobnegoproblemu i nic nie znalazłem. Doszedłem do wniosku, że popełniamjakiś banalny błąd skoro problem nie jest opisany. Wczorajdoszedłem do tego, że przy ustawieniu filmu na HD można wykonaćzdjęcie, ale film się zatrzymuje, robione jest zdjęcie, a potemautomatycznie wznawia się filmowanie.
    Alechyba nie tak to powinno działać?
    Możemacie jakieś pomysły lub doświadczenia?

  2. #2

    Dołączył
    Feb 2021
    Mieszka w
    Konin
    Posty
    24
    Siła reputacji
    9
    Moja galeria
    Strona 113 - Ustawienia filmów Zgodnie z instrukcją musisz ustawić tryb 1 (w aparacie jest to model 1 lub 2) W modelu 1 narywa film , robi zdjęcie i nagrywa nadal. W modelu 2 jest to inaczej. Pozdrawiam

  3. #3

    Dołączył
    Oct 2022
    Mieszka w
    Kielce
    Posty
    7
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dzięki za szybką odpowiedź,
    Jest akurat na odwrót, ale to nieistotne. Ustawione mam Tryb 1 wg instrukcji "Fotografowanie podczas nagrywania sekwencji video bez zatrzymywania nagrywania". Ustawiona też Funkcja migawki na Mode 1 wg instrukcji "​Wykonanie zdjęcia poprzez naciśnięcie spustu migawki".Ale podczas nagrywania nie robi zdjęć

  4. #4

    Dołączył
    Oct 2022
    Mieszka w
    Kielce
    Posty
    7
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Może właściciele E-M10II mogą sprawdzić jak to działa u nich?

  5. #5
    | OlyJedi Awatar wyszomir
    Dołączył
    Mar 2013
    Mieszka w
    Łódź
    Posty
    6.760
    Siła reputacji
    361
    Moja galeria
    A jaką masz ustawiona częstotliwośc klatek filmowania? W instrukcji na str. 41 jest informacja:

    "Nie można robić zdjęć podczas nagrywania klipów lub wolnego/szybkiego ruchu, gdy
    ustawieniem opcji [Tryb film+zdjęcie] jest [Tryb 1]. Należy wybrać częstotliwość klatek 30p
    lub niższą."

    Sprawdziłem i przy wybraniu 50kl/s jest tak jak u Ciebie, przy 30 kl/s robi poprawnie zdjęcia podczas filmowania.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

  6. #6

    Dołączył
    Oct 2022
    Mieszka w
    Kielce
    Posty
    7
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Bingo, było 60p. Teraz śmiga.
    Bardzo Ci dziękuję,

Podobne wątki

  1. Hałas podczas filmowania ciągłym autofocusem
    By Kos in forum Wideo w 4/3 i m4/3
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 17.10.19, 18:56
  2. Dźwięk podczas filmowania OMD EM10
    By Adam123 in forum Wideo w 4/3 i m4/3
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 6.08.18, 22:14
  3. powiększenia obrazu na ekranie podczas filmowania
    By skwara in forum Korpusy micro 4/3
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 5.02.18, 12:06

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
 
Właściciel: FOMAG Sp. z o.o., Gdansk, 80-137 ul. Starodworska 1, KRS 0000341593, www.fomag.pl

Serwis wykorzystuje pliki cookies w celach reklamowych, statystycznych i do personalizacji stron. Możesz wyłączyć używanie plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej jednak może to utrudnić korzystanie z serwisu! Więcej informacji w Polityce prywatności.