No widoki z Yellowstone przecudne, z "Frisco" zresztą też.
Dwa miejsca z moich podróżniczych marzeń.
Poproszę o więcej, szczególnie Yellowstone![]()
No widoki z Yellowstone przecudne, z "Frisco" zresztą też.
Dwa miejsca z moich podróżniczych marzeń.
Poproszę o więcej, szczególnie Yellowstone![]()
Z Yellowstone jeszcze nie było
Wyjeżdźamy już z Yosemite, jeszcze urokliwe jezioro.
Te sznury mają zapobiegać rozprzestrzenianiu się ognia przez poszycie.
Przypomnę jeszcze mapę - nasz kolejny cel czyli Yellowstone jest naprawdę oddalony od tzw zachodniego wybrzeża. To jest kawał drogi, północny skraj parku narodowego jest o 150 km od granicy z Kanadą.
Niestety takie obrazy też widzieliśmy.
Ostatnio edytowane przez Koriolan ; 9.09.22 o 14:15
Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
zabawki: E-M1 + 12-100/f4 + 8-25/f4+100-400/5.6-6.3+ 12/2 + 45/1.8 . Czasem S 23Ultra
No fakt, Yosemite mi się z Yellowstone pokręciło
A to przecież dwa różne światy... ale ja akurat Yosemite miałem na myśli pisząc o wymarzonych miejscach do zobaczenia.
żona czekała na Yosemite. Ja na Yellowstone. Kilka innych miejsc nas pogodziło.
Ciągniemy na północny wschód w kierunku Reno - już we Nevadzie i pod drodze zatrzymaliśmy się w miasteczku wyglądającym jak z Bonanzy.
Mieliśmy dosłownie trzy kwadranse - nasz przewodnik "zalecił" nam whisky w prawdziwym saloonieMy przeszliśmy główną ulicą natomiast nasza ekipa jednak szubko zaliczyła bar.
Za barem urzędowała Pani lat około 7x, godzina była wczesna (przed 13tą) i byliśmy jedynymi gośćmi. Moja żona mocne alkohole traktuje z dużą podejrzliwością, po rozmowie barmanką dostała whisky na koszt firmy - na zdjęciou pije swoją pierwszą whisky w życiu. Za chwilę poprosiła o drugą Peanut Butter Whisky. Dobre to było ale słodkie, ja jednak pozostałem przy piwie . Rachunek był śmieszny, więc zostawilismy 100% napiwku i pod dobrą datą ruszyliśmy dalej.
zabawki: E-M1 + 12-100/f4 + 8-25/f4+100-400/5.6-6.3+ 12/2 + 45/1.8 . Czasem S 23Ultra
Zachwycam się!!
AF out-of-order...(nie dotyczy sprzętu)
Szczególnie Yosemite przypadło mi do gustu.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
W tej skromnej narracji pominąłem to, że po raz pierwszy wjechaliśmy do Nevady, nocowaliśmy w Reno, po raz pierwszy byliśmy w kasynie -Reno jest starsze niż Las Vegas. Maj jakieś zdjęcia ale nic ciekawego. Jedziemy dalej. i wjeżdżamy do stanu Idaho, zwanego też "potato state"
zaletą bycia prowadzonym przez pilota /kierowce /przewodnika i fotografa w jednym jest to, że tam gdzie to możliwe pojawiamy się w idealnej porze na fantastyczne zdjęcia.
To po raz pierwszy. Most na rzece Snake, która będzie nam towarzyszyć przez kilka dni ma jakieś 400 stóp wysokości i skaczą z niego na spadochronach i wingsuitach. Nie udało nam sie ich spotkać ani wieczorem ani rano, ale za to podjechaliśmy nad ten urokliwy kanion w złotej godzinie.
Następnego dnia dalej ciągniemy w stronę Yellowstone. Po drodze śliczne wodospady, zakole rzeki Snake, spacer w ogromnym upale (uwaga na grzechotniki, ale nie spotkaliśmy żadnego)
W tej knajpie w Twin Falls Boże Narodzenie trwa cały rok.
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Śpimy w West Yellowstone, odwiedziłem duży sklep fotograficzny z mocnym postanowieniem że jeśli będzie 100-400 w akceptowalnej cenie to kupuję. Ale mieli tylko N, C i trochę S. Nasz gajd przymierzał się zdaje się do 150-600 od N ale ceny okazały się wyższe jakieś 10% niż w sklepie patrona naszego forum i to tych bez jakichkolwiek zniżek.
Rano wjechaliśmy na teren Parku Narodowego Yellowstone
Przywitały nas jelenie "łapiti"- daleko a niestety moje 100-300 to nie jest szkło "PRO".
Był też bizon. Dalej.. oglądajcie
.
Ostatnio edytowane przez Koriolan ; 11.09.22 o 17:52
Cuda, Panie, cuda... Bajeczna kolorystyka. Dobrze że na grupowym zdjęciu wodospadów znalazł się też budynek nad wodą za nimi (jakaś elektrownia?) - dopiero on daje pojęcie o wielkości tych wodospadów.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
Ładnie krajobrazy robi ten obiektyw, tzn. fotograf, bo obiektyw, to narzędzie. Inne zdjęcia też.
TJ