Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Olympus OM-D E-M10 - która generacja?

  1. #1

    Dołączył
    Aug 2022
    Mieszka w
    Dąbrowice
    Posty
    3
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

    Olympus OM-D E-M10 - która generacja?

    Cześć!
    Chciałem przesiąść się na bezlustro z lustrzanki Canona 1300d. Wstępnie wybór padł na e-m10, ale nie wiem która generację wybrać. Czym różni się wersja Mark III s, od zwykłej trójki? Może zdecydować się na Mark II, a zaoszczędzone pieniądze dołożyć do obiektywu? A może powinienem się zastanowić na jakimś PENem?
    Aparat będzie wykorzystywany do zdjęć do rodzinnego albumu, głównie mojej córki. Dobrze by było móc czasami nagrać jakieś przyzwoite wideo.
    Mam nadzieję, że pomożecie w podjęciu decyzji.

  2. #2
    Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Dołączył
    Feb 2008
    Mieszka w
    Gorlice
    Posty
    24.353
    Siła reputacji
    459
    Moja galeria
    Kasa panie, kasa...
    Jakim budżetem dysponujesz i jakie szkło chcesz kupić.
    Pracowałeś na Canonie, więc przeliczniki znasz.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

  3. #3

    Dołączył
    Aug 2022
    Mieszka w
    Dąbrowice
    Posty
    3
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Głownie pytam o korpus, z powodu ograniczonego budżetu obiektyw na początek to kit, lub Panasonic 25mm. Głównie chciałbym poznać różnice pomiędzy wersja IIIs, a III. A chciałbym się za używkę zmieścić w 2500 zł.

  4. #4
    Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Dołączył
    Feb 2008
    Mieszka w
    Gorlice
    Posty
    24.353
    Siła reputacji
    459
    Moja galeria
    Miałem wersję M10 v.2 - byłem zadowolony.
    Jest tu kilka osób mających wyższe wersje.
    Wadą M10 jest często pękająca taśma flex do wyświetlacza.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

  5. #5
    Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Dołączył
    Jul 2007
    Mieszka w
    Poznań
    Posty
    12.512
    Siła reputacji
    217
    Moja galeria
    III s ma możliwość włączenia migawki elektronicznej nie tylko w trybie Auto. To chyba jedyne, co go różni od III. W sumie to jest zmiana, jaka powinna się odbyć poprzez aktualizację firmware, ale Olek wpadł na pomysł, że może na niej dodatkowo zarobić i stworzyć "nowy" model.
    www.epicure.pl | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | daj lajka

  6. #6
    Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Dołączył
    Feb 2008
    Mieszka w
    Gorlice
    Posty
    24.353
    Siła reputacji
    459
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    III s ma możliwość włączenia migawki elektronicznej nie tylko w trybie Auto. To chyba jedyne, co go różni od III. W sumie to jest zmiana, jaka powinna się odbyć poprzez aktualizację firmware, ale Olek wpadł na pomysł, że może na niej dodatkowo zarobić i stworzyć "nowy" model.
    To chyba w wersji III obcięli funkcjonalność, bo w wersji II była dostępna bez problemu.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

  7. #7
    Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Dołączył
    Jul 2007
    Mieszka w
    Poznań
    Posty
    12.512
    Siła reputacji
    217
    Moja galeria
    Tak, wykastrowali tę funkcję w wersji III, a następnie przywrócili ją firmwarem, ale już tylko w wersji III s. Gdyby zrobili coś takiego w droższych bardziej popularnych modelach, to internet by ich za jaja powiesił A tak uszło im na sucho, pewnie mało kto zauważył...
    www.epicure.pl | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | daj lajka

  8. #8

    Dołączył
    Aug 2022
    Mieszka w
    Dąbrowice
    Posty
    3
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Na stronie jakiegoś sklepu doczytałem, że obudowa w III s jest metalowa, potwierdzi ktoś?

  9. #9
    Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Dołączył
    Jul 2007
    Mieszka w
    Poznań
    Posty
    12.512
    Siła reputacji
    217
    Moja galeria
    Nie, to jest głównie plastik. Co nie ma znaczenia, bo metal w tanich aparatach najczęściej oznacza cienką blaszkę na plastikowym szkielecie.

    Jakość wykonania Olympusów jest bardzo dobra, więc nie musisz się zastanawiać nad tym, z czego są zrobione.
    www.epicure.pl | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | daj lajka

Podobne wątki

  1. Obiektyw ZUIKO 14-54 f/2.8-3.5 2 generacja
    By kamio4 in forum Co kupić ?
    Odpowiedzi: 51
    Ostatni post / autor: 10.03.15, 19:02
  2. [OPL] Nowa generacja dyktafonów stacjonarnych RecMic
    By RSSBot in forum Co w sieci piszczy
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 11.10.13, 12:30
  3. ED 50-200 do e-510 - która wersja
    By MeWash in forum Obiektywy 4/3
    Odpowiedzi: 12
    Ostatni post / autor: 26.09.12, 18:52

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
 
Właściciel: FOMAG Sp. z o.o., Gdansk, 80-137 ul. Starodworska 1, KRS 0000341593, www.fomag.pl

Serwis wykorzystuje pliki cookies w celach reklamowych, statystycznych i do personalizacji stron. Możesz wyłączyć używanie plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej jednak może to utrudnić korzystanie z serwisu! Więcej informacji w Polityce prywatności.