Oj tam, jak są to trzeba cierpieć. Kiedyś czekałem pół godziny nim mi gruchająca para zlazła z kamienia na Rozsypańcu.
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||
No to pech bo ja akurat uwielbiam pierwiastek ludzki w kadrze - daje odniesienie i skalę - także u mnie ludzie będą w kadrach często
Dzięki za odwiedziny (cdn ale najwcześniej pod koniec tyg. Bo poza chalpa jestem )
Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś SAM...
Życie jest zbyt krótkie by przejmować się porażkami..
gulasz się szlaja - za królikami, po górach, Kambodża'17, Kolumbia'18, Islandia'22
No bosssko Ula!
AF out-of-order...(nie dotyczy sprzętu)
Epoka Lodowcowa - roztopy
to tytuł kolejnej wrzutki z miejsca które mnie wprost oczarowało i zasmuciło jednocześnie
wypstrykałam kilkanaście giga zdjęć i tak mi było mało i tak nie byłam do końca zadowolona
więcej zostało w głowie niż na fotach - a miejsce odwiedzone w sumie 3 razy (w tym 2 tego samego dnia) za każdym razem wyglądało inaczej
jeszcze do zdjęć z tego miejsca wrócę nie raz w tym wątku - póki co foty z ostatniego razu - gdy krajobraz był zgoła odmienny niż gdy widzieliśmy go po raz pierwszy
Jökulsárlój - Jezioro powstało w miejscu, gdzie jak pisze Nienartowicz w swoim przewodniku jeszcze 35 lat temu lodowiec dochodził niemal do samej drogi. Zatopione w wodzie fragmenty lodowca sprzed setek tysięcy lat - to wręcz w głowie się nie mieści - jeszcze bardziej przerażające jest że kolejne fragmenty starego lodowca wręcz znikają na naszych oczach, docierając krótką rzeczką Jökulsá do ujścia w oceanie. Widok jest piękny, choć również smutny, bo lodowiec znika w zastraszającym tempie i z każdym rokiem cofa się coraz bardziej w głąb lądu.
To miejsce obowiązkowe do odwiedzin gdy się jest na Islandii - woda w odróżnieniu do innych lodowców jest krystaliczna a góry lodowe tworzą zjawiskowe formy
tu da się przyjeżdżać dzień w dzień i za każdym razem dostaje się co innego
07
08
09
10
11
12
13 a to chyba z pierwszego dnia gdy odwiedzaliśmy to miejsce w trakcie blue hour - jakoś po północy robione, tuż po wszamaniu ciepłej zupy na kolacje
bo doba na tej Islandii jakoś absolutnie wywrócona do gory nogami była
Ostatnio edytowane przez gulasz ; 16.08.22 o 00:03
gulasz się szlaja - za królikami, po górach, Kambodża'17, Kolumbia'18, Islandia'22
Cudnie! @gulasz...pytanie retoryczne...nie czepialstwo!! Czy można coś zrobić z tą magią na F albo bardziej na O...chodzi o niebieski śnieg/lód??
AF out-of-order...(nie dotyczy sprzętu)
@tropic ale on jest niebieski dzięki lodowcowi
Na ostatnim blue hour więc też niebieski oddawało
No nie bardzo bym chciała wybielać naturę
@ogc13 no cóż średnia na naszym wyjeździe (czerwiec/lipiec) to było max 10 stopni
Słońce średnio raz na 3/ 4 dni
To odbierało radość zwłaszcza jak się śpi pod namiotem
Nie wiem czy tam jeszcze wrócę ale cieszę się że byłam
A do zwiedzania jak najbardziej zapraszam
Bardzo widowiskowe te lodowe ujęcia, szczególnie 08.
"Skoro nie można wiedzieć wszystkiego co się da wiedzieć o wszystkim, to piękniej jest wiedzieć coś ze wszystkiego, niż wiedzieć wszystko o jednym" - B.Pascal 1854
Fuji X-T3 + XZ-2