Strona 98 z 100 PierwszyPierwszy ... 488896979899100 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 971 do 980 z 993

Wątek: Pierwszy flagowiec od OM - bis

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    293
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez folab Zobacz posta
    Problemem OM jest duża wrażliwość AF na rodzaj i jakość świata . zdarzyło mi się wczoraj że aparat tak się mylił że myślełem że się zepsuł ,robił całkowicie nie ostre zdjęcia i nie dało się go zmusić do poprawnego ustawienia a wszystko to po włączeniu światła które bardzo falowało.
    Masz porównanie z innymi aparatami ? Sądzę że każdy aparat z AF opartym na detekcji kontrastu będzie miał taki problem.
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra

Mieszka w
    Jelenia góra
    Siła reputacji
    7
    Moja galeria
    AF kontrastowy jest wyraźnie dokładniejszy od fazowego ,akurat OM-1 ma na pokładzie obydwa . Miałem wiele aparatów ,na chwile obecną mam jeszcze EP-7 który nigdy się nie myli niezależnie od rodzaju światła ,co do celności oceniam go wyżej od OM-1 ,w swietle sztucznym.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Oj powiem, że bardzo dużo zależ od obiektywu - nie tylko od aparatu. E-M1 v.3 z założoną Sigmą 16 mm nie trafiał z ostrością, a stare dobre 14-150 nie miało najmniejszych problemów.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Mieszka w
    Jelenia góra
    Siła reputacji
    7
    Moja galeria
    Miałem założoną Pana /Leica 15 f 1,7

Mieszka w
    Jelenia góra
    Siła reputacji
    7
    Moja galeria
    A powiedzcie mi czy to normalne zjawisko,jak mam włączony OM-1 i przyłożę do niego ucho to słyszę szum jak by wentylator chodził

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez folab Zobacz posta
    A powiedzcie mi czy to normalne zjawisko,jak mam włączony OM-1 i przyłożę do niego ucho to słyszę szum jak by wentylator chodził
    Normalne - stabilizacja.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Mieszka w
    Jelenia góra
    Siła reputacji
    7
    Moja galeria
    Już doczytałem i nie jest to stabilizacja ,on tak ma

Mieszka w
    Jelenia góra
    Siła reputacji
    7
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez m_a_g Zobacz posta
    Taka luźna obserwacja po ostatnim tygodniu przeglądania setek jeżeli nie tysięcy zdjęć z wyjazdu - obrabiając RAW'y, nie widzę żadnych różnic w jakości obrazka pomiędzy OM-1 / E-M1 III.
    Ba, powiem więcej, trudno mi zauważyć jakiekolwiek różnice pomiędzy OM-1 a E-M5 III
    Przy czym umówmy się, to nie jest krytyka, bo wszystkie w/w aparaty dają dobry obrazek i jestem zadowolony moje oczekiwania były ustawione na realistycznym poziomie, z tym że jeżeli ktoś ma E-M5 III czy E-M1 III i chce zmienić sprzęt na lepszy ze względu na dynamikę tonalną czy szumy, to od razu mówię nie warto, bo nie widać żadnych różnic.
    est różnica po odszumieniu w DXO Lab ,obraz zyskuje na czytelności detali ,ISO 12800 daje akceptowalny obrazek, po odszumieniu poprawę widać już od ISO 200,nowa matryca daje taki szum że mozna się go pozbyć bez utraty datali a nawet poprawiając czytelność ich
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 2.01.25 o 22:11

| OlyJedi Awatar Hrr
    Mieszka w
    Las Palmas
    Siła reputacji
    93
    Moja galeria
    Witam po dłuuuuuugiej mojej nieobecności na forum

Dzięki wielkiej uprzejmości Przemka Jakubczyka i OM Polska wszedłem na miesiąc w posiadanie tego flagowca.

Za tydzień ruszam do Norwegii. Będziemy filmować i fotografować wszystko co tam żeruje na śledziach - głównie Orki i Humbaki.

Do filmowania i focenia pod wodą od jakichś 5 lat używam sprzętów Sony (w tej chwili A1), ale potrzebowałem czegoś do nakręcenia ujęć na powierzchni, a i okazji do fajnych zdjęć powinno być nie mało. Jako iż musi być to sprzęt, który ciężkich warunków się nie boi, a mój emerytowany em-1 wyzionął ducha 2 lata temu, naturalną kolejnością rzeczy postanowiłem wypróbować jego sukcesora.

O aparat poprosiłem w komplecie z 40-150 f2.8, a jako miły bonus przyjechała rownież 300'tka f4.

Zabrałem sprzęt na krótki spacer nad bydgoską Brdą. I na ptactwie testowałem jak to wszystko działa. Sprawdzałem AF, użyteczne ISO, zakres tonalny, jak naświetlać olkowego LOGa, sprawdzić tryby seryjne i generalnie się z aparatem zapoznać.

DNA Olka nadal czuć i natychmiast czułem się jak u siebie.
    I muszę przyznać, że zabawa jest świetna, a dobre rezultaty osiąga się bardzo łatwo. Aparat sprawnie wykrywa ptaki. Oznacza obiekt, ostrzy na oczy i to wszystko w ruchu i ciągłym AF. Nie jest idealnie, często pierwsze zdjęcia z serii nie są trafione w punkt ale jest lepiej niż zakładałem. 50 fps w serii to kosmos, a duży bufor pozwala wygodnie z tym pracować. W zasadzie mamy film w Rawach i wybieramy z niego najlepszą klatkę. Czad!

Dynamika jest nieco obcięta zwłaszcza w światłach i RAW nieco mniej daje się ciągać (nadal są 12 bitowe?). Ale za to naświetla się nadal tak samo wygodnie jak to pamiętam (histogram w Sony nigdy do gustu mi nie przypadł) tak więc dostępną dynamikę łatwo wykorzystać w całości.

1.
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P1022323.jpg
Wyświetleń:	208
Rozmiar:	685,9 KB
ID:	265499
    Detal jaki oferuje w pełni otwarta 300 jest na prawdę powalający. Świetne szkło!

2

Nazwa:	P1021940.jpg
Wyświetleń:	200
Rozmiar:	565,9 KB
ID:	265500
    3.

Nazwa:	P1021827.jpg
Wyświetleń:	204
Rozmiar:	595,5 KB
ID:	265501
    4.

Nazwa:	P1021798.jpg
Wyświetleń:	210
Rozmiar:	1,01 MB
ID:	265502
    5.

Nazwa:	P1021056.jpg
Wyświetleń:	201
Rozmiar:	767,4 KB
ID:	265503

Zdjęcia w locie robi się śmiesznie łatwo, zdjęć ostrych do wyboru było pod dostatkiem mimo iż nie siedziałem tam więcej niż 10 min.

Na ISO narzekać nie będę bo nie ma na co. Faktem jest, że przez niedopatrzeniem zostawiłem odszumainie na Standard. Iso 1600 nawet po obróbce wygląda elegancko. Ziarno bardzo drobne i dobrze się filtruje (zwłaszcza lightroomowym filtrem z AI )

Przed wyjazdem będę się jeszcze bawił, a potem już ruszamy w trasę. Jeśli interesuje Was coś konkretnego to dajcie znać. Po powrocie z Norwegii napiszę nieco więcej jak sprzęt się sprawdził.
    Pozdrawiam

Zapraszam na Instagrama

Mieszka w
    Jelenia góra
    Siła reputacji
    7
    Moja galeria
    "Faktem jest, że przez niedopatrzeniem zostawiłem odszumainie na Standard." Odszumianie w czym ,aparacie czy wołarce RAW ? Bo ustwienia w aparacie nie przechodzą na RAW