Strona 91 z 100 PierwszyPierwszy ... 41818990919293 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 901 do 910 z 993

Wątek: Pierwszy flagowiec od OM - bis

Zwycięzca popRAWki Awatar paparapa
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Hiszpan63 Zobacz posta
    ... nie przesadzacie trochę ?? .. z tego się nie strzela w walce o życie . Dla mnie spust migawki mógłby być w każdym aparacie całkiem poziomo ... Miałem w ręku OM-1 . Faktycznie kółka chodziły z dziwnym oporem , ale tez trudniej je przypadkowo przestawić.

Załącznik 253424

.... a z tego się strzela , Chociaż na ogół tylko raz ..
    OM1 w porównaniu do tego sprzętu jest super wygodny. Robiąc zdjęcia OM-em, wystarczy tylko trochę wyginać kciuka i da się z nim żyć.
    W powyższym wynalazku nie za bardzo widzę możliwość użycia kciuka do jego obsługi.
    Co najwyżej można używać to coś, jako trochę mniej bezpiecznego młotka.

Jeśli nawet jesteś w mniejszości, prawda zawsze pozostanie prawdą.

Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    63
    Moja galeria
    To po co bębenek?
    -Chyba że do ruletki z samym sobą.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Nie miałem żadnych problemów z kółkami w OM-1. Za to zaskoczyła mnie wielkość uchwytu, do której przyzwyczajałem się przez jakiś czas.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Awatar m_a_g
    Mieszka w
    To tu to tam :)
    Siła reputacji
    90
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dcs Zobacz posta
    Przednie pokrętło zatoczyło koło. https://camerasize.com/compact/#840,202,887,ha,f
    Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    Przednie kółko w OM-1 jest identycznie usytuowane jak w starym E-30
    Ale przecież poziomy układ przedniego kółka to nic nowego tak czy owak. Taki E-M5 chociażby.
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_2463.jpeg
Wyświetleń:	178
Rozmiar:	1,81 MB
ID:	253432
    Nie siedzę w Olympusie na tyle długo aby się wymądrzać ale czy to nie jest tak że to "inne" przednie kółko miały tylko E-M1 do E-M1 MK III?

Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    63
    Moja galeria
    Ważne jest przyzwyczajenie do wzajemnego usytuowania i przedniego kółka i spustu.
    [no chyba że ktoś kręci środkowym palcem, a spust naciska wskazującym ]

Zwycięzca popRAWki Awatar ogc13
    Mieszka w
    Wieliczka
    Siła reputacji
    134
    Moja galeria
    Gdybym był tak obdarzony jak na rys. poniżej to pewnie nie byłoby problemu
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Snap9.jpg
Wyświetleń:	363
Rozmiar:	86,6 KB
ID:	253434

Ale poważnie to ten mankament (w moim mniemaniu) jest do przeżycia.
    Da się opanować.
    Bardziej mnie martwią ostatnie doniesienia o słabym S-AF przy lowlight.
    Robin Wong o tym kręci materiały YT.
    O C-AF też coś dał ...
    Ale nie wiem czy się nie obraził na Oly bo mu nie dali darmowego OM1 i dostał go dopiero od jakiegoś fana czy coś ...
    https://www.youtube.com/watch?v=nUT_MXu1ILA&t=16s
    https://www.youtube.com/watch?v=FIF2Aw70hx0

Mieszka w
    Valence FR/Kourou (Gujana Francuska)/Warszawa
    Siła reputacji
    33
    Moja galeria
    Wlasnie wrocilam z tropikow, gdzie troche bawilam sie w nocne makro.
    Potwierdzam.
    Mialam problemy z s AF z 60mm, pare ujec ucieklo w sposob doslowny, dodatkowo w trakcie uporczywej walki o wyostrzenie nocnego motyla oblazla mnie cala rodzina kleszczy.
    Pompuje strasznie, potrafi stracic ostrosc raz zlapana. Na manualu tez bylo srednio.
    Moze i z tego sie nie strzela, ale te udreki sa zbedne a nawet niebezpieczne.

Mialam tez ponownie problem z zaparownym od srodka wizjerem-troche mniejszy niz w poprzednim modelu, ale nie zostal calkowicie wyeliminowany.
    Kolka i spust migawki tez mi srednio pasuja za to back button focus pod odzielnym guzikiem to swietna sprawa i nalezy do tych detali; ktore utrzymuja przy aparacie.

Generalnie jest sporo wad, wiekszosc zwiazana z AF, jednak prostota menu , wykrywanie obiektu, back button AF, powoduja ze niby czlowiek mysli o powrocie do poprzedniego modelu, lecz nie robi tego, albo sie waha.
    Tylko przy tej cenie i napompowanych oczekiwaniach samo pojawianie sie takich mysli to porazka.

A tak, Robin sobie teraz uzywa. Zdecydowanie ma naped na wytykanie bledow, wczesniej wszystko bylo OK. Ale przynajmniej mamy zrownowazona opinie, moze z lekkim ochylem w strone krytyki.
    Ostatnio edytowane przez canimo ; 17.03.23 o 02:49

Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    13
    Moja galeria
    Co do Robina to też mam takie dziwne wrażenie, że ma zajawkę na krytykę i czasami przesadza. A zaczęło się od Sigmy 16/f1,4 którą onegdaj objechał maksymalnie. Obiektyw który oceniał nie był nowy, za to był pożyczony. Nie znał jego historii, czy był uszkodzony, czy komuś upadł, nic o nim nie wiedział. Problem polega na tym, że jego opinia jest kompletnie odmienna do wszystkiego co można w necie znaleźć na temat tego obiektywu. Nawet w komentarzach dostawał sugestie od ludzi którzy go uzywają, że chyba miał jakiś uszkodzony egzemplarz i jakoś na to nie reagował. W każdym razie słucham go przez sitko bo różnie to z nim jest.

Wracając do OM-1 i problemów z S-AF to według moich testów rzeczywiście tak jest. Przy ustawieniu na najmniejsze pole AF potrafi się zgubić ale wystarczy go tylko przestawić na C-AF i już na tym samym motywie łapie ostrość. Przetestowałem to kilkakrotnie i za każdym razem tam gdzie S-AF sobie nie radził to C-AF dawał radę. Porównywałem te problemy S-AF z E-M1 markIII i rzeczywiście markIII radzi sobie trochę lepiej na S-AF, ale też potrafił się zgubić więc nie ma dramatycznej różnicy. Cóż, mam nadzieję, że w OM-1 problemy S-AF można ogarnąć softwareowo i że producent to zrobi. Szczerze mówiąc to dopóki Robin nie zwrócił na to uwagi to sam nie zauważyłem.
    https://500px.com/p/arturwrotek?view=photos 2 Olki, 6 szkieł i 3 błyskotki.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Olek w poprzednich modelach zawsze trochę oszukiwał w AF-S. Jego priorytetem było potwierdzić ostrość za wszelką cenę. Jeśli w obszarze pola AF nie znalazł niczego wystarczająco kontrastowego, próbkował sobie poza tym obszarem. I tak udawało mu się cudem potwierdzać ostrość np. na gładkiej ścianie. Widocznie w OM-1 od tego odeszli na rzecz większej precyzji.

Druga sprawa to taka, że OM-1 ma znacznie mniejsze pole AF, które Robin myli z obszarem AF, bo stosuje starą logikę działania autofocusa, a ona nie ma zastosowania w OM-1. Zwiększenie obszaru nie zwiększa powierzchni pola AF.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Za to G9 ma precyzyjny krzyżyk. Kiedyś w kopalni w Wieliczce ustawiłem obszar zamiast precyzji. wyszła kaszana.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||