Strona 67 z 100 PierwszyPierwszy ... 1757656667686977 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 661 do 670 z 993

Wątek: Pierwszy flagowiec od OM - bis

Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    14
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez m_a_g Zobacz posta
    Moje zdanie na temat OM-1 jest znane, więc nie będę tutaj kopał nieboszczyka, natomiast w kwestii tego co powyżej. Używam C-AF+TR na M1X praktycznie bez przerwy od dnia zakupu tego aparatu i moim zdaniem działa znakomicie. Wszystkie moje zdjęcia na tym forum które robiłem tym aparatem są tak zrobione. Więc nie uważam aby ten tryb był nieużywany w poprzednich modelach, co najwyżej nowy OM-1 jest gorszy niż poprzedni „flagowiec” pod tym względem.
    Z EM1X nie miałem styczności, ale w porównaniu z EM1.3 to jest tak samo czyli kiepsko. Teoretycznie EM1X to to samo co EM1.3. Jest jeszcze możliwość że ja coś źle robię i powielam błędy.
    https://500px.com/p/arturwrotek?view=photos 2 Olki, 6 szkieł i 3 błyskotki.

Awatar m_a_g
    Mieszka w
    To tu to tam :)
    Siła reputacji
    90
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Arturi Zobacz posta
    Z EM1X nie miałem styczności, ale w porównaniu z EM1.3 to jest tak samo czyli kiepsko. Teoretycznie EM1X to to samo co EM1.3. Jest jeszcze możliwość że ja coś źle robię i powielam błędy.
    Patrząc na specyfikacje aparatów to jednak nie to samo, bo M1X ma dwa procesory TruePic a EM1.3 tylko jeden, więc to może robić różnicę w działaniu AF.

- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez viruuss Zobacz posta
    piszesz o zdjęciach ptaków ? jeżeli tak, to zdjęcia ptaków na kiju, zmienisz zdanie jak spróbujesz tych które nie dotykają gałęzi, z tego co widziałem to masz jedną próbę ale nie do końca, na dodatek niestety z uciętym skrzydłem
    Niekonieczne, fotografuję też sport tym aparatem - zawsze lżej i wygodniej niż bieganie przy linii bocznej z FF - z tym że to prywatne zdjęcia z meczów moich dzieci więc ich tu nie wstawiam. Na AF w M1X złego słowa nie powiem.
    A poza tym - i to nie jest zaczepka z mojej strony - z tego co wiem fotografujesz G9 i M1X w ręku nie miałeś, więc na jakiej podstawie uważasz że zmienię zdanie?

| OlyJedi Awatar viruuss
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    231
    Moja galeria
    raz czy dwa miałem w ręku z podpiętm moim PL100-400 jedno natomiast wiem, dzieciaki nie są tak szybkie jak mały ptak
    Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar jagger
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria
    Ja mam M1X i nie powiem złego słowa o AF.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez pstrykacz_smartfonowy Zobacz posta
    No to akurat jest logiczne. Bo to "tryb-symulacja" powiązany z czasem naświetlania.
    Nie rozumiem. Mogę go używać w każdym innym trybie, również w P, gdzie aparat sam dobiera czas naświetlania, tak jak robi to w trybie A. Mimo to ktoś uznał, że w trybie A nie można używać Live ND (za to spieprzyć zdjęcia nieodpowiednimi nastawami w trybie M już można).

Inna sprawa, to brak możliwość szybkiej zmiany ekwiwalentu wartości ND - za każdym razem trzeba wchodzić do menu i dokopywać się kilka poziomów wgłąb. A nie tak łatwo ocenić na oko, jaką siłę ND wybrać dla danych warunków oświetleniowych, żeby albo nie przypalić zdjęcia, albo zmieścić się w czasie naświetlania pozwalającym na utrzymanie ekspozycji z ręki. Trzeba to robić metodą prób i błędów.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    14
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez m_a_g Zobacz posta
    Patrząc na specyfikacje aparatów to jednak nie to samo, bo M1X ma dwa procesory TruePic a EM1.3 tylko jeden, więc to może robić różnicę w działaniu AF.
    No tak, jest to prawdopodobne, że 2 procki w X vs 1 procek w markIII robią właśnie tą różnicę którą widać w C-AF+TR. Sam już nie wiem co o tym myśleć. Ogólnie, jeśli chodzi o AF w EM1.3 to poza trybem C-AF+TR działa on bardzo dobrze a w OM-1 również wyłączając C-AF+TR autofokus jest jeszcze lepszy. Tak jak opisywałem kilka postów wyżej C-AF ze śledzeniem obiektu w OM-1 działa rewelacyjnie. Jeśli z tym sobie radzi to dlaczego w C-AF+TR jest już tak słabo. No cóż jak już wspominałem nic innego mi nie zostało tylko doczytać, dooglądać, sprawdzić czy to przypadkiem ja jakiegoś błędu nie popełniam używając tracking.
    https://500px.com/p/arturwrotek?view=photos 2 Olki, 6 szkieł i 3 błyskotki.

| OlyJedi Awatar snuffi
    Mieszka w
    Poznan, Poland
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Inna sprawa, to brak możliwość szybkiej zmiany ekwiwalentu wartości ND - za każdym razem trzeba wchodzić do menu i dokopywać się kilka poziomów wgłąb. A nie tak łatwo ocenić na oko, jaką siłę ND wybrać dla danych warunków oświetleniowych, żeby albo nie przypalić zdjęcia, albo zmieścić się w czasie naświetlania pozwalającym na utrzymanie ekspozycji z ręki. Trzeba to robić metodą prób i błędów.
    Oczywiście że można wystarczy mieć ND przypisany do przycisku i przytrzymujesz przycisk a rolka zmieniasz wartość
    E-M5/7-14/12-40/40-150/45/17/7,5samyang

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez snuffi Zobacz posta
    Oczywiście że można wystarczy mieć ND przypisany do przycisku i przytrzymujesz przycisk a rolka zmieniasz wartość
    Racja, no to problem z głowy. Jednak nie obejdzie się bez przeczytania instrukcji.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Ziemia Zawkrzeńska.
    Siła reputacji
    190
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Racja, no to problem z głowy. Jednak nie obejdzie się bez przeczytania instrukcji.
    To od tego nie zacząłeś?
    Najważniejsza jest historia.
    "Narody tracąc pamięć tracą życie" C. K. Norwid

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jkr Zobacz posta
    To od tego nie zacząłeś?
    Nie, bo to n-ty Olympus, z jakim mam do czynienia, więc 99% funkcji mam w małym palcu. Do instrukcji zaglądam dopiero wtedy, gdy czegoś nie mogę znaleźć w menu.