Strona 43 z 100 PierwszyPierwszy ... 3341424344455393 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 421 do 430 z 993

Wątek: Pierwszy flagowiec od OM - bis

Mieszka w
    ETM
    Siła reputacji
    48
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dcs Zobacz posta
    Trudno o atuty rozmiarowo-wagowe
    Ja mam takie porównanie:
    https://camerasize.com/compact/#887....4,851.923,ha,t

Albo to co M_A_G pokazał z Z9 i obiektywem 500

- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    OMDS odleciał za bardzo w kosmos w materiałach marketingowych, przez co sam sobie strzelił w kolano.
    No ale w możliwościach AF jest postęp w stosunku do wcześniejszych modeli. Takie połączenie m1x i m1mark3
    OM-D E-M10 Mark II + lumix g25 1.7, ED 14‑150mm F4‑5.6 II, xiaoyi 42,5 1,8. / smartfonem już nie focę

Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Olympus 40-150/2.8: 6200 zł
    Canon RF 70-200/4: 7400 zł
    Tyle że Canon nie ma do tego obiektywu aparatu aps-c -żeby skompletować porównywalny z Olympus zestaw.
    R5 jest sporo droższy od OM-1.

https://camerasize.com/compact/#809.854,835.444,ha,t
    Tamron 70-180/2.8 za 5200

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez pstrykacz_smartfonowy Zobacz posta
    No ale w możliwościach AF jest postęp w stosunku do wcześniejszych modeli. Takie połączenie m1x i m1mark3
    W wielu kwestiach jest poprawa. Już pisałem, że OM-1 poprawił niemal wszystko, co poprawić się dało. Niefortunne były tylko komunikaty prasowe i cena. Ale o marketingowym bełkocie wkrótce zapomnimy, ale cena myślę, że za jakiś czas spadnie.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    To zależy od tego ile mają jeszcze niesprzedanych E-M1 III.

https://www.bhphotovideo.com/c/compa...EG_1506319-REG
    E-M5 III kosztuje tyle co 2,5 roku temu.

E-M1 III jeszcze tydzień temu był w b&h za 1500$. Teraz +300.
    Ostatnio edytowane przez dcs ; 28.03.22 o 12:34

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    To jest Olympus. Tu się nie patrzy na normalne ceny. Tu się kupuje w promocjach
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Ostatnia promocja w Stanach była w listopadzie na zestaw E-M5 III z 14-150 II: -300$
    To wyjątkowo niechętnie przeceniany model. Podobnie E-PL10 i E-P7.

W zeszłym roku udało się oczyścić magazyny ze starszych E-PL.

Jak OMDS ma nie przynosić strat, to musi drożej sprzedawać niż Olympus -czyli mniej promocji.

Awatar m_a_g
    Mieszka w
    To tu to tam :)
    Siła reputacji
    90
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dcs Zobacz posta

Jak OMDS ma nie przynosić strat, to musi drożej sprzedawać niż Olympus -czyli mniej promocji.
    Wręcz odwrotnie. Wszyscy wiemy jak się dla Olympusa skończylo "sprzedawanie drożej". Bankructwem i zepchnięciem systemu na bok.
    A wystarczy sprzedawać więcej egzemplarzy w mneijszej cenie. Ale żeby tak było, to trzeba ogólnie zejść na ziemię z cenami i zrobić je o 30% tańsze niż obecnie, permanentnie. A nie tylko w promocji.
    I chodzi mi nie tylko o body, ale również (a może przede wszystkim) o obiektywy, zwłaszcza te lepsze. Klient MUSI mieć jakiś argument cenowy do wejścia w system który ma mniejsze możliwości.
    Rozmiar to jedno, a cena to drugie. Jak uzasadnić cenę takiego 300F4 PRO? $2899 tu u mnie w sklepach. Przecież za bardzo podobne pieniądze można kupić stałoogniskowe 500mm od Canona czy Nikona, i to pod FF.
    Gdyby cena 300F4PRO była na poziomie $1999, a 150-400PRO np. $3599, to owszem, to miałoby sens dla wielu ludzi stojących przed wyborem systemu do amatorskiej fotografii przyrody na ten przykład.
    A tak, to trzeba być szaleńcem abo oddanym kibicem marki który nie kieruje się logiką tylko miłością do systemu przy zakupach. Ale jak pokazują wyniki sprzedażowe, takich ludzi jest jednak coraz mniej.

Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez m_a_g Zobacz posta
    Jak uzasadnić cenę takiego 300F4 PRO? $2899 tu u mnie w sklepach. Przecież za bardzo podobne pieniądze można kupić stałoogniskowe 500mm od Canona czy Nikona, i to pod FF.
    -Jak to jak? -Tak jak to robią.

Z wagą zaledwie 1270 g jest do 75% lżejszy od konkurencyjnych obiektywów przeznaczonych do lustrzanek. https://www.olympus.pl/site/pl/c/len..._pro/index.pdf

https://www.43rumors.com/this-is-how...nikon-version/

No i najważniejsze -tam u ciebie https://www.bhphotovideo.com/c/compa...EG_1485539-REG
    Ostatnio edytowane przez dcs ; 28.03.22 o 15:23

Awatar m_a_g
    Mieszka w
    To tu to tam :)
    Siła reputacji
    90
    Moja galeria
    @dcs, ale do kogo ma niby trafiać taki marketing? Do ludzi którzy nie mają żadnego pojęcia o fotografii? Taki ktoś raczej nie wyda wielu tysięcy dolarów na sprzęt Olympusa.
    Natomiast Ci ludzie, którzy mają potrzebę wydać takie pieniądze, raczej mają jako takie pojęcie o podstawach i wiedzą że porównywanie obiektywu MFT o świetle f4 do obiektywu FF o świetle f4 jest zupełnie bez sensu.
    Oni nie dadzą się oszukać frazesami że "300F4PRO jest porównywalny z odpowiednikiem 600 F4 na FF", bo to nie prawda. Porównywalny jest tylko kąt widzenia. A co do światłosiły, to na FF wystarczy F8 a i tak będzie lepiej, a co dopiero f5.6 jaka jak w tym Nikkorze który ostatnio kupiłem.
    A ceny obiektywów 500 f5.6 na FF oscylują w okolicach $3000.
    Więc "tak jak to robią" raczej kiepsko działa, skoro skończyło się bankructwem, sprzedażą, i re-brandingiem....
    Ostatnio edytowane przez m_a_g ; 28.03.22 o 16:05

Zwycięzca popRAWki Awatar paparapa
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez m_a_g Zobacz posta
    @dcs, ale do kogo ma niby trafiać taki marketing? Do ludzi którzy nie mają żadnego pojęcia o fotografii? Taki ktoś raczej nie wyda wielu tysięcy dolarów na sprzęt Olympusa.
    Natomiast Ci ludzie, którzy mają potrzebę wydać takie pieniądze, raczej mają jako takie pojęcie o podstawach i wiedzą że porównywanie obiektywu MFT o świetle f4 do obiektywu FF o świetle f4 jest zupełnie bez sensu.
    Oni nie dadzą się oszukać frazesami że "300F4PRO jest porównywalny z odpowiednikiem 600 F4 na FF", bo to nie prawda. Porównywalny jest tylko kąt widzenia. A co do światłosiły, to na FF wystarczy F8 a i tak będzie lepiej, a co dopiero f5.6 jaka jak w tym Nikkorze który ostatnio kupiłem.
    A ceny obiektywów 500 f5.6 na FF oscylują w okolicach $3000.
    Więc "tak jak to robią" raczej kiepsko działa, skoro skończyło się bankructwem, sprzedażą, i re-brandingiem....

Prawie ze wszystkim się zgadzam. Myślę tylko że właśnie ten marketing jest skierowany do forsiastych, którym szkoda czasu na sprawdzenie czy prawdą jest to co w reklamie. Jeden gadżet mniej, jeden więcej...
    Znam takiego jegomościa. Kupuje coś, bo go naszło. A po tygodniu zabawka ląduje w szafie, albo alledrogo.

Jedno jest pewne dla mnie. Z racji tego że jest to sprzęt niszowy, i nie nazywa się Leica. To nowa firma zbankrutuje jak poprzednia.