Strona 42 z 100 PierwszyPierwszy ... 3240414243445292 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 411 do 420 z 993

Wątek: Pierwszy flagowiec od OM - bis

Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    63
    Moja galeria
    Jest nowa. Ma inną architekturę i większą szybkość sczytywania.
    ...Ale obrazki daje podobne do starej.

Pytanie: komu 18 klatek na sekundę z AF to było za mało i koniecznie musi mieć 25/50 klatek na sekundę?

Mieszka w
    ETM
    Siła reputacji
    49
    Moja galeria
    Zatem nasuwają się pytania... Czy to co pokazali w nowej matrycy to już wszystko czy jest jeszcze zapas na softwarowe aktualizacje wyciągające więcej? Czy rozmiar m43 doszedł do granicy obecnych możliwości - bo zmiana technologii matrycy na BSI niewiele dała, co jest dla większości chyba największą niespodzianką. A może ta obecna matryca ale ciut mniejsza czyli np 16mpix dałaby więcej w zakresie dynamiki i szumów? Na ile u wszystkich producentów "surowe RAWy" są faktycznie surowe, a na ile jest tam zaawansowana inżynieria obliczeniowa która generuje wyjściowy plik RAW (zwany surowym ) do dalszej obróbki. No i zaczyna nasuwać się kalkulacja koszty kontra rzeczywiste zainteresowania fotograficzne kontra możliwości rozwojowe systemu kontra waga - bo tu już bardzo się wyrównało i m43 zaczyna tracić w pewnych zastosowaniach fotograficznych swoje przeszłościowe atuty rozmiarowo-wagowe.
    OM-D E-M10 Mark II + lumix g25 1.7, ED 14‑150mm F4‑5.6 II, xiaoyi 42,5 1,8. / smartfonem już nie focę

Zwycięzca popRAWki Awatar paparapa
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez koza Zobacz posta
    @paparapa

Myślałem, że w jednej zakładce mamy ustawienia dotyczące odszumiania i byłem pewien, że jak odszumianie wyłączysz to go po prostu nie ma...
    @koza ja się pogubiłem w tym sofcie. Wrzuciłem RAWa z ISO 3200 i 6400, a to co było wyświetlane zostało odszumione zanim cokolwiek zacząłem robić. Chciałbym móc zobaczyć jak wygląda szum, ocenić i i go samodzielnie według upodobań usunąć. Nie znalazłem takiej możliwości.
    I albo źle szukałem, albo ten soft ma odszumianie włączone na stałe. A jego siła zależy od wysokości ISO. Takie rozwiązanie byłoby.... piękne. Zwłaszcza w kontekście
    faktu, że RAWy z tej puszki otwiera chyba tylko ten program...

Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    Ktoś kiedyś pisał, że Olympusy mają tendencję do "większych" szumów na kanale niebieskim. Jakby nie było, w OM-1 jest nowa matryca. I teraz pytanie - czy rzeczywiście nowa, czy zostaliśmy zrobieni w bambuko ?
    Wszystkie matryce "dają" większy szum w niebieskim kanale. Stąd stary pomysł, aby odszumiać najpierw zdjęcia w niebieskim kanale. A potem ewentualnie znacznie słabiej całą fotkę. Tylko że kiedyś fotki "szumiały" mocniej i to mogło mieć sens. Dziś już nie koniecznie.
    A czy to nowy sensor, czy stary z przemalowaną nazwą i podkręconym prockiem, nie ma znaczenia. Liczy się efekt finalny. A nie jest on o tyle lepszy , o ile podrożał aparat od poprzedniej wersji.

| OlyJedi Awatar Rysiek_O
    Mieszka w
    47-364 Komorniki
    Siła reputacji
    312
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez paparapa Zobacz posta
    ....
    A czy to nowy sensor, czy stary z przemalowaną nazwą i podkręconym prockiem, nie ma znaczenia. Liczy się efekt finalny. A nie jest on o tyle lepszy , o ile podrożał aparat od poprzedniej wersji.
    Firma bardziej liczy na tych co się zachwycają, nie na tych co liczą
    Rysiek_______________
    Podstawowe elementy E 4/3 i m4/3

Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    63
    Moja galeria
    pstrykacz_smartfonowy

OM-1 ma wciąż 12-bitowe przetwarzanie. 14-bit pewnie by coś poprawiło przy niższych czułościach.

Inne formaty też są blisko granic obecnych możliwości, choć większe wciąż mają jeszcze zapas na zwiększanie liczby pikseli.
    42 vs. 61 Mpix
    https://www.photonstophotos.net/Char...20ILCE-7RM4_14
    https://www.photonstophotos.net/Char...ny%20ILCE-7RM4
    https://www.photonstophotos.net/Char...ny%20ILCE-7RM4

Mieszka w
    ETM
    Siła reputacji
    49
    Moja galeria
    No ale wtedy by to świadczyło, że poprzednia matryca była bardzo dobra, bo wykorzystanie jej doszło do fizycznych granic możliwości.
    OM-D E-M10 Mark II + lumix g25 1.7, ED 14‑150mm F4‑5.6 II, xiaoyi 42,5 1,8. / smartfonem już nie focę

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rysiek_O Zobacz posta
    I tu najpewniej Rysiu jest pies podgrzewany
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Zwycięzca popRAWki Awatar paparapa
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rysiek_O Zobacz posta
    Jedyne co liczy, to ile wpadnie kaski.

Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    63
    Moja galeria
    Trudno o atuty rozmiarowo-wagowe bez posiadania technologii Phase Fresnel (PF)
    porównania https://www.optyczne.pl/porownaj.php...1338&add4=1552

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Gdy Fuji przeszło na BSI to też nie było żadnej rewolucji w jakości obrazu, więc ja się jej nie spodziewałem w OM-1. Już od co najmniej paru lat wszyscy producenci foto odbijają się od ściany ograniczeń technologicznych matryc. OMDS odleciał za bardzo w kosmos w materiałach marketingowych, przez co sam sobie strzelił w kolano.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb