moje pstryki https://www.flickr.com/photos/123515974@N02/
Ale jaka to niby tajemnica, jak ten "tajemniczy forumowicz" sam wystawił tu na forum na sprzedaż E-M1 MK III i napisał w opisie aukcji że powodem sprzedaży jest przesiadka na OM-1
https://forum.olympusclub.pl/threads...-dodatkowe-aku
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
No to mamy w takim razie dwóch użytkowników OM-1 na forum![]()
Co najmniej trzy osoby na tym forum mają OM-1. Na grupie Micro4/3 jest takich już pewnie kilkunastu, jeśli nie kilkudziesięciu.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
A może ktoś się wypowie jak działa w praktyce astrotracking?
Dwa powody dla, których kupiłem OM-1:
a. Ostatni zakup body Olympus to 2014 rok i EP-5
b. kurs USD, około 4,55 przy ogłaszaniu przedsprzedaży cena w PLN to 9990,-zł a teraz jest dalej 9990,-zł przy kursie 4,95
Wrażenia po zakupie:
1. Jaki on jest mały, dla mnie jak najbardziej OK.
2. Jaki on jest plastikowy (w porównaniu do Dziadka E-1), ale po bliższym zapoznaniu nie jest tak źle, aczkolwiek EP-5 wygląda przy nim "pancernie"
3. Wykorzystanie wszystkich opcji ustawień jest niemożliwe - na body jest ponad 50 przycisków, przełączników, gniazdek ... Na ekranie LV wyświetlane jest 88 parametrów. Czyli każdy znajdzie coś dla siebie.
Na razie jest 25mm F1.2 założone na body, z zamiarem używania głównie tylko tego szkła. Dlaczego? W latach 80-tych ubiegłego roku miałem Zenita z Heliosem 58mm F2.0 i bardzo mi się niezmiennie te zdjęcia podobają. Gabaryty 25mmF1.2 są na tyle duże, że dla wygody body powinno gwarantować dobry uchwyt (z gołym EP-5 jest średnio).
PS
Co sądzicie o oprogramowaniu Olympus Workspace?
Co do Olympus Workspace: ja korzystam i jestem zadowolony. Robin Wong też parę sztuczek pokazywał. Ale ja jestem słaby w obróbkę![]()
Czasem jeszcze odpalam Corel Paint Shop Pro,który kupiłem za grosze na humble bundle - ale to już naprawdę rzadko. W LR/PS nie wchodzę, model płacenia "za możliwość korzystania" nie jest bliski memu sercu (może ma to związek z tzw. abonamentem TV?).