Strona 18 z 100 PierwszyPierwszy ... 816171819202868 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 993

Wątek: Pierwszy flagowiec od OM - bis

Awatar m_a_g
    Mieszka w
    To tu to tam :)
    Siła reputacji
    90
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jagger Zobacz posta
    no ale przecież można dogadać się z ambasadorem i cana pięknie spada. Dużo da się załatwić w wolnym rynku trzeba tylko chcieć
    Czyli co, trzeba kombinować? Głowa boli... A tak normalnie, wejść do sklepu i kupić za przystępną cenę już nie?
    Jak dla mnie to właśnie jest jedna z przyczyn małej i ciągle spadającej popularności MFT.
    Wchodzi klient do takiego Media Markt czy innego sklepu ze sprzętem fotograficznym i chce kupić mały lecz dobry aparat.
    W sklepie na półkach leżą Sony, Fuji, Canon, Nikon, no i Olympus. Klient może nawet by i chciał kupić Olympusa, ale patrzy na ceny APS-C w innych systemach i z tym wychodzi ze sklepu. Bo było taniej. Bez dogadywania się z ambasadorem na boku.

- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez pstrykacz_smartfonowy Zobacz posta
    Sensowniej byłoby nieco obniżyć ceny i zrezygnować z promocji, kodów rabatowych
    Dokładnie tak uważam i o to mi chodziło w moim pierwszym wpisie odnośnie promocji i cen w Oly.
    Ale to nie tylko w Polsce - z tego co widzę w USA też jest taka dziwna polityka cenowa, zniżki, kupony, darmowe obiektywy przy zakupie, itp.
    Oni po prostu tak mają.

Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    63
    Moja galeria
    Dyskusję o cenach, promocjach i kodach rabatowych przeniosłem tutaj

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar jagger
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez m_a_g Zobacz posta
    Czyli co, trzeba kombinować? Głowa boli... A tak normalnie, wejść do sklepu i kupić za przystępną cenę już nie?
    Jak dla mnie to właśnie jest jedna z przyczyn małej i ciągle spadającej popularności MFT.
    Wchodzi klient do takiego Media Markt czy innego sklepu ze sprzętem fotograficznym i chce kupić mały lecz dobry aparat.
    W sklepie na półkach leżą Sony, Fuji, Canon, Nikon, no i Olympus. Klient może nawet by i chciał kupić Olympusa
    kombinować to trzeba było za PRL teraz piszesz, negocjujesz i masz... a Media Markt jest dla idiotów są o wiele lepsze sklepy fotograficzne

Awatar m_a_g
    Mieszka w
    Siła reputacji
    90
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jagger Zobacz posta
    kombinować to trzeba było za PRL teraz piszesz, negocjujesz i masz... a Media Markt jest dla idiotów są o wiele lepsze sklepy fotograficzne
    Widzę że meritum przekazu do kolegi nie dociera...Wygląda na to że @epicure miał rację - cena musi być wysoka, żebyś mógł sobie "pisać negocjować i mieć" na boku. Jakbyś po prostu normalne w byle jakim sklepie kupił za mniej, to przecież gorzej byś się z tym czuł.
    Ostatnio edytowane przez m_a_g ; 21.02.22 o 17:52

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar jagger
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria
    pozdrawiam serdecznie

Zwycięzca popRAWki Awatar paparapa
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez m_a_g Zobacz posta
    @paparapa, wręcz przeciwnie, ja za biedny jestem i nie stać mnie aby czekać na promocje mocno zawyżonych cen sprzętu, w związku z czym zwracam uwagę że byłoby lepiej aby nie próbować marketingowego chwytu sztucznej obniżki cen.
    Piszę sztucznej, bo z tego co tu czytam i tak nikt bez promocji nie kupuje - więc czy nie byłoby lepiej po prostu ustalić niższą, bardziej przystępną cenę i nie kombinować?
    No jaja sobie robiłem. Mnie też takie kumoterskie gierki irytują. Jeden dostanie rabat drugi nie dostanie.....
    Chyba wszyscy pozostali producenci robią dwa razy w roku, w czerwcu i grudniu 10% obniżki. Jeśli ktoś chce zaoszczędzić to może świadomie poczekać. i kupi
    ze zniżką bez niczyjej łaski. I tak mz jest ok.

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    390
    Moja galeria
    Też bym wolał stabilne ceny kalkulowane z minimalną marżą. Co do dogadywania się z ambasadorami - my na naszym forum mamy taką możliwość, ale przeciętny klient już niekoniecznie. A o przeciętnego klienta trzeba dbać bo bez takich właśnie przeciętnych klientów sprzęt będzie niszowy - a więc skala produkcji niewielka co się przekłada na wyższe ceny i mniejsze fundusze na opracowywanie nowych modeli. I efekt jest taki że trzeba nadrabiać 'kultowością' sprzętu, wstawianiem w obudowę kryształków Swarowskiego i innymi podobnymi bzdetami...
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Awatar m_a_g
    Mieszka w
    Siła reputacji
    90
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wyszomir Zobacz posta
    Też bym wolał stabilne ceny kalkulowane z minimalną marżą. Co do dogadywania się z ambasadorami - my na naszym forum mamy taką możliwość, ale przeciętny klient już niekoniecznie. A o przeciętnego klienta trzeba dbać bo bez takich właśnie przeciętnych klientów sprzęt będzie niszowy .
    Dokładnie tak. A co dopiero klient który dopiero stoi przed wyborem systemu bo kupuje pierwszy "lepszy" aparat po telefonie, ma jakiś tam budżet i nie wie co ma wybrać - tacy ludzie są bez szans, no chyba że akurat przypadkiem wstrzelą się z zakupem w czas promocji. I potem faktycznie mamy niszowy sprzęt.

| OlyJedi Awatar viruuss
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    231
    Moja galeria
    ładnie sobie tutaj piszecie, ale Olek ma taką politykę od lat - koniec i kropka nikt nie nakazuje kupna poza promocją, a tym bardziej w promocji, to jest indywidualny wybór kupno aparatu / obiektywu to nie zakup tabletek na erekcję, że muszą być tu i teraz bo inaczej klapa z mojej analizy na szybko chyba nigdy nie kupiłem sprzętu foto w "normalnej" cenie, jakoś z tego powodu nie czuję nadmiernej radości i nie uważam tego za przejaw kombinatorstwa tym bardziej, że promki u Olka są przewidywalne (na 99% w okolicach świąt), myślę, że piana już została dostatecznie ubita
    ps.
    samochody też kupuję w promocji u dealera, myślę, że z tym nikt nie ma problemu
    Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły

Awatar m_a_g
    Mieszka w
    Siła reputacji
    90
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez viruuss Zobacz posta
    z mojej analizy na szybko chyba nigdy nie kupiłem sprzętu foto w "normalnej" cenie, jakoś z tego powodu nie czuję nadmiernej radości i nie uważam tego za przejaw kombinatorstwa
    W kwestii formalnej: absolutnie nie twierdzę że kupowanie w promocji to przejaw kombinatorstwa. Z tego co tu czytam na forum jasno wynika, że w Olympusie normalna cena to cena promocyjna, a detaliczną płacą tylko frajerzy nie znający się na promocjach albo bez kontaktu z ambasadorami marki.
    I tego mi właśnie szkoda - myślę że dużo ludzi weszłoby w system gdyby mogli go normalnie kupić w ciągu roku za tyle co w przecenie świątecznej.
    Większa sprzedaż, większe zyski dla firmy (pomimo niższej marży), to wszytko napędziałoby rozwój nowych aparatów i nowych technologii, i tak się kółko zamyka.
    A to że jak piszesz Olek ma taką politykę od lat - no ma - i jak się to skończyło (bankructwem działu obrazowania, sprzedażą, i rebrandingiem do OM) to każdy widzi.