Ostatnio edytowane przez fret ; 20.06.22 o 15:25
W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
Aktualnie odpoczywam na autobanie.
Do m43 jest 78 - polecam ten link koledze @AdamG, bo można zobaczyć ogniskowe/jasność + przybliżone ceny. I rodzi się pytanie, czy naprawdę ma to wielkie znaczenie czy obiektywów jest 30 czy 100 czy 1000? Chyba na tym etapie nie do końcaSony dedykowanych pod system E jest blisko 70.
Poza tym, słyszy się, że różne aparaty dają różną radość z użytkowania - może to też warto wziąć pod uwagę? Oczywiście ciężko tutaj o obiektywizm, każdy swoje chwali.
Jeśli się zastanawiasz pomiędzy m10 2, a m5 2 to uszczelnienie m5 będzie częściej przydatne w jakiejkolwiek wilgotnej pogodzie. Wielkościowo oba ten sam rozmiar kieszonkowy. Jak będziesz kupował m5 to zwróć uwagę by była nakrętka na gnieździe synchro do lamp błyskowych, bo czasem sprzedają bez.
OM-D E-M10 Mark II + lumix g25 1.7, ED 14‑150mm F4‑5.6 II, xiaoyi 42,5 1,8. / smartfonem już nie focę
No to jak tak liczysz (wraz z firmami niezależnymi) to do Sony E jest ponad 150 (po jakimś czasie przestałem liczyć). https://alikgriffin.com/sony-fe-lens...ultimate-list/
Przy czym ja wcale nie twierdzę że do Olympusa jest mało obiektywów, po prostu wyprowadzam kolegę z błędu bo był przekonany że do Olympusa jest więcej natywnych szkieł niż do Sony, a tak po prostu nie jest.
Co do radości z fotografowania to jasne, że tak, no ale tu już sam musi sam wybrać, ja polecałem aparat do robienia zdjęć
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Nie wiem co to za porównania, jeżeli to jakieś automatyczne porównywarki to sobie odpuść czytanie.
Sony ma większą matrycę o większej rozpiętości tonalnej i niższych szumach,.
![]()
Kup używane 10mkII z naleśnikiem za 1000-1200 zł albo 5mkII z naleśnikiem za 1300-1500 . Zobacz czy ci się podoba i czy daje rady. Jak coś to za te pieniądze zawsze sprzedasz albo dokupisz 12-40 czy stałki 1,8
Ja wymieniłem Canona 7d mkII na Olka 10mkII i jestem zadowolony. Więcej znajdziesz o mojej wymianie na innych postach.
Obok micro mam również Sony aA6400 . I tak, da mi trochę lepszą jakość , ale rzadko po niego sięgam . Właśnie radość fotografowania jest bardzo ważna w tej całej, naszej zabawie amatorskiego fotografowania , a micro zdecydowania tej zabawy daje mi więcej.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
[QUOTE=epicure;1424042]Popatrz na Fuji, znajdziesz tam coś retro z matrycą jeszcze lepszą, niż w A6000.
Brałem pod uwagę xt2, trochę tylko przerażają ceny szkieł.