Aktualnie posiadam LR5 który nie obsługuje ORF z OM-D EM1 mk III (wkrótce OM-1) i dręczy mnie przepuszczanie wszystkiego przez DNG konwerter. Jaki program do obróbki polecacie oprócz Adobe.
Oczekiwania mam niewielkie bez zaawansowanych korekt ( wylaszczanie panny młodej, operacje plastyczne z odsysaniem i bez itp. ) ot krajobraz, przyroda pod i nad lustrem wody czasami jakieś pędzelki czy tasiemki na własne potrzeby.
Brałem pod uwagę:
- dxo PL5 podobno rewelacja w odszumianiu i wyostrzaniu a myślę, że pozostałe funkcje będą ponad moje potrzeby. Wadą jest brak tutoriali po polsku, kursów jak do LR a ang. niem. niestety nie na poziomie programów graficznych
- Paint Shop Pro niewiele o nim wiem poza tym, że to taki prawie LR+PS interesują mnie warstwy ( szparowanie, prosty montaż np. ułożenie produktów z poj. zdjęć. Wady jak wyżej
Potrzebuję coś prostego nie musi być darmowe. Jestem w tym wieku, że szkoda czasu na dogłębne przestudiowanie tematu i wiadomo starego psa nowych sztuczek się nie nauczy.
Będę wdzięczny za rady z uzasadnieniem a może znajdzie się ktoś kto przepchnie dziadka przez początki potem może sam podryfuje.