Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: E-M5 Mark III - kłopoty z AF z flashem. Pomóżcie.

  1. #1

    Dołączył
    May 2022
    Mieszka w
    Mazowsze
    Posty
    3
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

    E-M5 Mark III - kłopoty z AF z flashem. Pomóżcie.

    Witajcie!

    Jestem świeżakiem w OLKU. Zaczynam dopiero przygodę. Dotychczas wiele lat używałem Canonów, od kilku lat przeskoczyłem do Sony - zazwyczaj były to puszki FF.
    Starzeję się. Szukając wygody popełniłem zakup E-M5 Mark III i w zasadzie jestem zadowolony póki co z osiąganych za jego pomoca efektów.
    Napotkałem jednak ostatnio pewien problem, z którego nie bardzo potrafię się wykaraskać i pomyślałem, że prościej - być może - będzie poradzić się Was niż samodzielnie odkrywać koło.

    Kiedy korzystam z lampy błyskowej stosując ujemną korektę błysku przy programach P, A lub S ekran LCD robi się bardzo ciemny, co uniemożliwia dokładne wykadrowanie, a co jeszcze gorsze - aparat ma poważne problemy z ustawieniem AF.
    Czy to jest jakiś rozpoznany juz przez Was problem i macie na to gotowe obejście ułatwiające życie?

    W moich dotychczasowych aparatach (ww. marek) przy takich kompozycjach, bez względu na ustawioną przysłonę podczas pracy systemu AF obiektyw błyskawicznie otwierał się szeroko, aby ułatwić sobie doprecyzowanie ostrości i natychmiast zamykał z powrotem przysłonę do zadanej wielkości niezłocznie po nastewieniu AF. Nie chce mi się wierzyć, że w OLKACH tak to nie działa - spodziewam się, że to ja czegoś nie potrrafie obsłużyć.

    Żaby było jeszcze śmieszniej, to w drugim z moich kupionych body (E-P7), czyli w zasadzie o wiele prostszym body ten problem nie występuje i nie ma problemu ani z ciemniejącym LCD, ani najmniejszego kłopotu z ustawieniem AF przy uruchomionej lampie błyskowej - bez względu na zadaną przysłonę.

    Zechce mi ktoś podpowiedzieć jak sobie polepszyć?

    Pozdrawiam, JK

  2. #2
    Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Dołączył
    Feb 2008
    Mieszka w
    Gorlice
    Posty
    24.489
    Siła reputacji
    462
    Moja galeria
    Menu -> nocne kadry ?
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

  3. #3
    Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Dołączył
    Jul 2007
    Mieszka w
    Poznań
    Posty
    12.581
    Siła reputacji
    229
    Moja galeria
    Nie, to nie nocne kadry. Musisz wyłączyć podgląd symulacji ekspozycji.
    www.epicure.pl | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | daj lajka

  4. #4
    Zwycięzca popRAWki Awatar paparapa
    Dołączył
    Jan 2018
    Mieszka w
    Wrocław
    Posty
    4.135
    Siła reputacji
    162
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Ruxpin Zobacz posta
    Witajcie!

    Jestem świeżakiem w OLKU. Zaczynam dopiero przygodę. Dotychczas wiele lat używałem Canonów, od kilku lat przeskoczyłem do Sony - zazwyczaj były to puszki FF.
    Starzeję się. Szukając wygody popełniłem zakup E-M5 Mark III i w zasadzie jestem zadowolony póki co z osiąganych za jego pomoca efektów.
    Napotkałem jednak ostatnio pewien problem, z którego nie bardzo potrafię się wykaraskać i pomyślałem, że prościej - być może - będzie poradzić się Was niż samodzielnie odkrywać koło.

    Kiedy korzystam z lampy błyskowej stosując ujemną korektę błysku przy programach P, A lub S ekran LCD robi się bardzo ciemny, co uniemożliwia dokładne wykadrowanie, a co jeszcze gorsze - aparat ma poważne problemy z ustawieniem AF.
    Czy to jest jakiś rozpoznany juz przez Was problem i macie na to gotowe obejście ułatwiające życie?

    W moich dotychczasowych aparatach (ww. marek) przy takich kompozycjach, bez względu na ustawioną przysłonę podczas pracy systemu AF obiektyw błyskawicznie otwierał się szeroko, aby ułatwić sobie doprecyzowanie ostrości i natychmiast zamykał z powrotem przysłonę do zadanej wielkości niezłocznie po nastewieniu AF. Nie chce mi się wierzyć, że w OLKACH tak to nie działa - spodziewam się, że to ja czegoś nie potrrafie obsłużyć.

    Żaby było jeszcze śmieszniej, to w drugim z moich kupionych body (E-P7), czyli w zasadzie o wiele prostszym body ten problem nie występuje i nie ma problemu ani z ciemniejącym LCD, ani najmniejszego kłopotu z ustawieniem AF przy uruchomionej lampie błyskowej - bez względu na zadaną przysłonę.

    Zechce mi ktoś podpowiedzieć jak sobie polepszyć?

    Pozdrawiam, JK
    Masz przyzwyczajenia z lustrzanek.
    Twój problem najprawdopodobniej polega na tym, że podgląd wykonywanego zdjęcia pokazuje, jak będzie wyglądało zdjęcie z aktualną ekspozycją i oczywiście nie uwzględnia flesza.
    Poszukaj w menu ustawienia podglądu nie uwzględniającego parametrów ekspozycji.
    No chyba że się mylę to przepraszam.

    Jeśli nawet jesteś w mniejszości, prawda zawsze pozostanie prawdą.



  5. #5

    Dołączył
    May 2022
    Mieszka w
    Mazowsze
    Posty
    3
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Wszystkich Waszych rad słucham i staram się zastosować, ale jak dotychczas obraz w podglądzie jak był czarny, takim pozostaje...

    Dziękuję za wsparcie.

  6. #6
    Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Dołączył
    Jul 2007
    Mieszka w
    Poznań
    Posty
    12.581
    Siła reputacji
    229
    Moja galeria
    `Wyłączyłeś podgląd ekspozycji?
    www.epicure.pl | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | daj lajka

  7. #7

    Dołączył
    May 2022
    Mieszka w
    Mazowsze
    Posty
    3
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    `Wyłączyłeś podgląd ekspozycji?
    Nie wiem co masz na myśli - gdzie to wyłączyć?

    Coś o podobnej nazwie w menu przećwiczyłem ale bez rezultatów.

    Jeśli chcę zrobić zdjęcie - mówiąc w skrócie - pod światło z nastawieniami ekspozycji takimi, aby wszystko wokół było dobrze naświetlone, a obiekt znajdujący się na pierwszym planie chcę doświetlić lampą, to wtedy się tak dzieje, że obiekt pozostaje czarny (ciemny) zaś AF z uporem maniaka szuka sobie celu w tle - gdzie widno. Ponadto ciężko jest dobrze wykadrować obiekt, bo widać w zasadzie tylko kontury, a już sprawdzenie czy AF dobrze się nastawił jest w tej sytuacji w ogóle nie możliwe.

    - - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

    Problem ten można ominąc poprzez ustawienie punktowego pomiaru ekspozycji i oraz programu M. Wtedy poprzez celowanie w obiekt środkowym punktem uzyskuję jego jasny i czytelny obraz.
    Co jednak w sytuacji, kiedy nie chcę aby obiekt znajdował się w centrum kadru (a przeważnie nie chcę), lub kiedy chciałbym użyć innego programu (np. A).
    Nie wierzę, że nie ma na to jakiegoś sposobu, przecież napewno ktoś musiał nadziać się już na podobną sytuację.
    Z drugiej strony do pracy z lampami studyjnymi taki defekt jest więcej niż uperdliwy.

  8. #8
    Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Dołączył
    Jul 2007
    Mieszka w
    Poznań
    Posty
    12.581
    Siła reputacji
    229
    Moja galeria
    Musisz włączyć symulację wizjera optycznego (menu „trybik”, zakładka I).
    www.epicure.pl | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | daj lajka

Podobne wątki

  1. OMD-EM10ii i balans bieli z flashem
    By ju79 in forum Oświetlenie micro 4/3
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 1.09.20, 15:53
  2. Kłopoty Leibovitz
    By Bzyku in forum HydePark
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 9.09.09, 07:48
  3. 40-150 kłopoty z ostrością?
    By Harpo in forum E-System
    Odpowiedzi: 30
    Ostatni post / autor: 8.06.08, 16:33
  4. problem z flashem w c-315 zoom
    By Majk in forum Aparaty kompaktowe
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 12.03.06, 21:27
  5. Zdjęcia z wzmocnionym Flashem a C4000
    By anasiza in forum Porady dotyczące fotografii
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 4.06.05, 07:04

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
 
Właściciel: FOMAG Sp. z o.o., Gdansk, 80-137 ul. Starodworska 1, KRS 0000341593, www.fomag.pl

Serwis wykorzystuje pliki cookies w celach reklamowych, statystycznych i do personalizacji stron. Możesz wyłączyć używanie plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej jednak może to utrudnić korzystanie z serwisu! Więcej informacji w Polityce prywatności.