Witam.
Proszę o pomoc w być może prozaicznej sprawie, ale naprawdę nie wiem jak w Olympus Omd M1 Mark 2 włączyć migawkę elektroniczna. Pozdrawiam
Witam.
Proszę o pomoc w być może prozaicznej sprawie, ale naprawdę nie wiem jak w Olympus Omd M1 Mark 2 włączyć migawkę elektroniczna. Pozdrawiam
Kwadracik z serduszkiem ( nazywa się "Cichy")
Przy okazji: czy w fotografii przyrody (ptaki w locie) używanie migawki elektronicznej wpływa negatywnie na jakość zdjęcia?
Nie wiem jak ptaki ale na koncertach należy bardzo uważać na światła LED bo niektóre światła, kolory dają pasy - jedne bardziej inne mniej widoczne.
Tylko tak fotografuję przyrodę i żadnego negatwynwego wpływu nie dało się zauważyć.
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
To też zbytnie uproszczenie, jest to kwestia aparu i tego czy ma flicker detection czy nie. Ale faktycznie w przypadku starszego / tańszego sprzętu tak może się dziać.
Podczas używania migawki elektronicznej powstaje rolling shutter.
Jego siła zależy od wielu czynników i może niestety zepsuć ciekawe ujęcie.
Więc lepiej podchodzić do tematu ostrożnie. Najlepiej przećwiczyć to na mniej ważnych zdjęciach.
Jeśli nawet jesteś w mniejszości, prawda zawsze pozostanie prawdą.
Ja bym powiedział że może powstawiać, a nie że koniecznie powstaje.
Taki Z9 wcale migawki mechanicznej nie ma przecież.
Druga sprawa - rolling shutter tak samo występował przy migawce mechanicznej - przecież migawki szczelinowe w lustrzankach przy szybszych czasach też nie naświetlają całej matrycy w tym samym momencie, tylko szczelina migawki przesuwa się z góry na dół (albo odwrotnie). Jest to zupełnie analogiczne do odczytywania fragmentów matrycy przy migawce elektronicznej.
Proszę, poniżej zdjęcie z efektem "rolling shutter" wykonane przez Jacques-Henri Lartigue w1912 roku.
![]()
To jakoś fotomontaż...
Ludzie pochyleni w lewo, bo panoramowanie. Ale dlaczego koło rozciągnięte w tym kierunku? Nie wiem... już za późno dla mnie.
Dlatego napisałem "Jego siła zależy od wielu czynników i może niestety zepsuć ciekawe ujęcie. "
Tak nie skopałem zdjęcia migawką mechaniczną. A elektroniczną tak
A Z9 to inna migawka minimalizująca to zjawisko. W starszych puszkach nie ma takich luksusów.
Jeśli nawet jesteś w mniejszości, prawda zawsze pozostanie prawdą.
Fajny efekt - pewnie z takich ujęć czerpali twórcy filmów rysunkowych![]()
Jacek