Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: E-M10 lampa przestała działać

  1. #1
    Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Dołączył
    Feb 2008
    Mieszka w
    Szczecin
    Posty
    12.081
    Siła reputacji
    344
    Moja galeria

    E-M10 lampa przestała działać

    Zrobiłem dziś kilka zdjęć w pomieszczeniu, z wbudowaną lampą. Po wyjściu na zewnątrz usłyszałem dość głośny, suchy trzask. Lampa była zamknięta, sprawdziłem akumulator ale był OK. Żadnego dymu ani "elektronicznego" zapachu. Aparat był cały czas włączony. Obraz w wizjerze i na ekranie był, AF działał, zdjęcie "się robiło" i zapisywało. Za chwilę znowu usłyszałem trzask ale już cichszy. Wystawiłem lampę i znowu usłyszałem głośny trzask. Za którąś próbą zauważyłem, że z podniesioną lampą nie da się zrobić zdjęcia. AF działa ale przysłona nie chce "mignąć". Po opuszczeniu lampy zdjęcie daje się zrobić
    Z moich dawnych doświadczeń wynika, że dźwięk (trzask) był podobny do rozładownia na krótko kondensatora o dużej pojemności.
    Zrobiłem potem kilkanaście zdjęć na zewnątrz, bez lampy i wszystko jest OK ale z podniesioną lampą nie działa.
    Ktoś ma jakiś pomysł? Może miał podobny przypadek?
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

  2. #2
    Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Dołączył
    Nov 2009
    Mieszka w
    Ziemia Zawkrzeńska.
    Posty
    2.411
    Siła reputacji
    168
    Moja galeria
    Wygląda na to, że tylko serwis może pomóc.
    Najważniejsza jest historia.
    "Narody tracąc pamięć tracą życie" C. K. Norwid

  3. #3
    Awatar Makromaniak
    Dołączył
    Jul 2013
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    714
    Siła reputacji
    99
    Moja galeria
    Miałem kiedyś nieco podobny objaw w E-M5 z tą "dokładana lampką", zamiast błysnąć sprzęt wydał głośny trzask i od tego czasu lampa zdechła . Na szczęscie kupno takiej samej lampki "second hand" wystarczyło.

    Ja uznałem ze ten trzask to strzelił palnik lampy- używałem jej b. dużo do wyzwalania lamp. Teraz jednak myśle że skoro ma wbudowany kondensator, mimo mikrych rozmiarów całości, to mogł też być on. Natomiast nie było żadnych innych objawów poza "niebłyskaniem", aparat dział. No ale to inny model......

  4. #4
    Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Dołączył
    Feb 2008
    Mieszka w
    Szczecin
    Posty
    12.081
    Siła reputacji
    344
    Moja galeria
    Trzaski były nawet po opuszczeniu lampy. Tak jakby kondensator był rozładowywany "na krótko" a nie przez palnik.
    Teraz już nic się nie dzieje, tak jakby kondensator przestał się ładować.
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

  5. #5
    Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Dołączył
    Feb 2008
    Mieszka w
    Szczecin
    Posty
    12.081
    Siła reputacji
    344
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jkr Zobacz posta
    Wygląda na to, że tylko serwis może pomóc.
    Jak teraz wygląda sprawa serwisu aparatów Olka? Ktoś ma jakieś doświadczenie?
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

  6. #6
    Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Dołączył
    Nov 2009
    Mieszka w
    Ziemia Zawkrzeńska.
    Posty
    2.411
    Siła reputacji
    168
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    Jak teraz wygląda sprawa serwisu aparatów Olka? Ktoś ma jakieś doświadczenie?
    Teraz kontakt tylko przez formularz w zakładce Wsparcie i serwis na stronie Olympus i najlepiej pisz po angielsku.


    Wszystkie kwestie sereisowe sa realizowane przez portal MyOlympus. Trzeba miec tam konto i zarejestrowac aparat. Potem zglaszamy naprawe i ewentualnie od razu placimy jezeli jest to naprawa pogwarancyjna. Do aparatu warto zalaczyc kopie dowodu zakupu (+wydruk z MyOlympus). Paczke posyla sie za darmo z poczty.
    Ostatnio edytowane przez jkr ; 29.04.22 o 12:55
    Najważniejsza jest historia.
    "Narody tracąc pamięć tracą życie" C. K. Norwid

  7. #7
    Awatar Hiszpan63
    Dołączył
    Jan 2018
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    547
    Siła reputacji
    117
    Moja galeria
    Jeżeli to OMD E M10 mk 1, to obawiam się , że naprawa w serwisie jest całkowicie nieopłacalna . Takie body dopiero co było na olx za 400 zł , z przebiegiem 6500 klapnięć , w idealnym stanie , z niedużą torbą i z kompletną papierologią. Oczywiście to musi być fart , ale ...

    ... sam byłem w podobnej sytuacji pół roku temu i zamiast naprawiać staruszka , to z wyprzedaży po likwidacji sklepu kupiliśmy mk 2 nówkę za 190 euro w Belgii w jakiej miejscowości Mons . Ale to syn załatwiał i dowiózł . Może lepiej chwilę poszukać , a w międzyczasie po prostu darować sobie potrzebę doświetlania .

Podobne wątki

  1. Olympus TG-820 przestał działać zoom i joystick
    By szwarcenator in forum Aparaty kompaktowe
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 11.08.16, 21:39
  2. gorąca stopka przestała działać
    By junak20 in forum Oświetlenie micro 4/3
    Odpowiedzi: 16
    Ostatni post / autor: 1.11.15, 23:39
  3. HLD-6 przestały działać przyciski
    By luc4s in forum Akcesoria micro 4/3
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 9.04.14, 00:52
  4. Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 7.01.06, 22:30

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
 
Właściciel: FOMAG Sp. z o.o., Gdansk, 80-137 ul. Starodworska 1, KRS 0000341593, www.fomag.pl

Serwis wykorzystuje pliki cookies w celach reklamowych, statystycznych i do personalizacji stron. Możesz wyłączyć używanie plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej jednak może to utrudnić korzystanie z serwisu! Więcej informacji w Polityce prywatności.