Witajcie. Pytanie natury technicznej. Potrzebuje zakupic kartę pamięci do E500. Aparat pewnie ma swoje ograniczenia ale jest szansa ze łyknie coś co dostane teraz w sklepie ?
Witajcie. Pytanie natury technicznej. Potrzebuje zakupic kartę pamięci do E500. Aparat pewnie ma swoje ograniczenia ale jest szansa ze łyknie coś co dostane teraz w sklepie ?
Ostatnio edytowane przez Damian ; 9.04.22 o 12:50
U mnie E-400 łykał CF 8 GB
E-30 - 32 GB
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Z moich doświadczeń z kartami CF i starymi aparatami (Canona) wynika że problemem jest system plików (FAT16, FAT32, NFTS,, etc) a nie sama wielkość karty.
Znaczy to tyle że aparatowi zwisa tak naprawę jak duża jest karta, pod warunkiem że obsługuje system plików którego karta używa (wiadomo nowsze większe karty używają jednego z nowszym systemów plików który pozwala obsłużyć ich rozmiar).
Mój staruszek Canon 1Ds obsługiwał karty CF jedynie do 2GB, bo takie było ograniczenie FAT16. Oryginalna karta otrzymana z tym aparatem miała rozmiar 256MB
Ale uwaga: bez problemu dało się używać większych kart CF (ja wkładałem karty 8GB i 16GB), tylko trzeba je było sformatować w aparacie.
To znaczy: po włożeniu nowej karty CF np. 8GB, aparat nie rozpoznawał karty gdyż była sformatowana w systemie plików FAT32.
Ale wystarczyło wejść do menu, i sformatować kartę w aparacie - aparat tworzył wtedy na niej nową partycję ze starym systemem FAT16, o pojemności 2GB.
Czyli karty o pojemności 8GB / 16GB (bo takie tam wkładałem) dało się używać, z tym że ich pojemność (z punktu widzenia aparatu) wynosiła 2GB.
Podsumowując: wydaje mi się że jeżeli Twój aparat nie rozpoznaje nowej karty CF z powodu zbyt dużego rozmiaru, spróbuj ją sformatować w aparacie - jest szansa że zadziała.