Zastanawiam się nad zakupem stałki do Pena F.
Na dzisiaj stanęło na tych dwóch z tytułu wątku , ale nie mogę się zdecydować który wybrać.
Proszę o radę . Z góry dziękuję.
Zastanawiam się nad zakupem stałki do Pena F.
Na dzisiaj stanęło na tych dwóch z tytułu wątku , ale nie mogę się zdecydować który wybrać.
Proszę o radę . Z góry dziękuję.
Cena gra rolę ? -> Sigma 16/1,4
Wielkość gra rolę ? -> Leica 25/1,4
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Szkła olympusowe nieco lepiej współpracują z body olympusowymi.
OM-D E-M10 Mark II + lumix g25 1.7, ED 14‑150mm F4‑5.6 II, xiaoyi 42,5 1,8. / smartfonem już nie focę
Wnikałem w ten temat kiedyś - tata chciał sobie kupić stałkę do M10 mark I.
Wnioski były takie:
Oly jest droższy, choć można było dobić do <1100PLN.
Panas był do wzięcia nawet za ~600PLN ale to już dawno i nieprawda. Normalnie był po około 850LPN, czyli 250PLN taniej.
Ale Panas był i większy i jego produkcja wydaje się być mniej stabilna - łatwiej trafić na gorszy egzemplarz, przynajmniej wg internetów.
Wniosek był taki - brać Olympusa w promocji.
Używany Olympus 25/1.8 w stanie jak nowy można bez problemu kupić (wymaga odrobiny cierpliwości) za 850 - 900 zł. Wiem, bo taki kupiłem. Ma jeszcze 18 miesięcy gwarancji.
@Jasand - zorientuj się jeszcze, jaka jest minimalna odległość ostrzenia dla tych szkieł. To czasem ważne. Wydaje mi się (nie sprawdzałem) że wygra Panas.
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Jest podobna - sprawdziłem.