Pomóżcie!!!
Jak zrobić zaokrąglone boki zdjęć w Photoshop'ie? Prosiłbym o jakiś tutorial bo ten program to dla mnie czarna magia.
Pomóżcie!!!
Jak zrobić zaokrąglone boki zdjęć w Photoshop'ie? Prosiłbym o jakiś tutorial bo ten program to dla mnie czarna magia.
A mogłem wziąć Nikona D40 lub Canona 400D, wtedy nikt by się nie dziwił, że te zdjęcia to wina aparatu... A tak mam E-510... i na co tu zwalić winę?
Z palety narzędzi wybierasz Prostokąt zaokrąglony (U). W pasku na górze wybierasz Ścieżki i ustawiasz promień, jaki Cię interesuje (np. 50 pix). Zaznaczasz tym narzędziem całe zdjęcie, od rogu do przeciwległego rogu. Potem prawym klawiszem myszki klikasz na zdjęcie i wybierasz Utwórz zaznaczenie. Z palety narzędzi wybierasz dowolne narzędzie do zaznaczania i klikasz prawym klawiszem myszki i wybierasz Zaznacz odwrotnie. W ten sposób masz zaznaczone zaokrąglone rogi zdjęcia, które możesz teraz zamalować. Miłej zabawy![]()
A mogę po ustaleniu promienia i ustawieniu tego kształtu na zdjęciu zmienić promień zagięcia?
A mogłem wziąć Nikona D40 lub Canona 400D, wtedy nikt by się nie dziwił, że te zdjęcia to wina aparatu... A tak mam E-510... i na co tu zwalić winę?
Możesz zrobić wszystko jeszcze raz, z większym promieniem.
epicure dzięi wielkie za pomoc. A nie ma możliwości zmiany chociaż rozmiaru tej ramki, już nie mówię o samych zaokrągleniach.
Do tego potrzebowałem: www.oskmnisza.pl
Ostatnio edytowane przez marcinpolniak ; 4.06.08 o 17:40
Rozmiar ramki i promień zaokrąglenia wybierasz na etapie zaznaczania. Później możesz co najwyżej cofnąć i zaznaczyć inaczej.
Jak zaokrąglić rogi
środa, 4 czerwiec, 2008, 17:58 — danon1973
Oto odpowiedź na moje pytanie z portalu Photoshop.pl:
Jak zaokrąglić rogi zdjęcia…
1.Wrzucasz zdjęcie do photoshopa, odblokowujesz klikając dwa razy na miniaturce
zdjęcia w zakładce „Warstwy” (Layers).
2.Dodajesz nową warstwę, z panelu narzędzia wybierasz „prostokąt zaokrąglony”
(Rectangle Tool) lub wciskasz U, tak jak to poprzednik wyżej opisał. Ustalasz
promień zaokrąglenia i rysujesz prostokąt.
3.Narysowana figura zasłoni Ci zdjęcie, przesuwasz warstwę z figurą poniżej warstwy
ze zdjęciem (przeciągasz ją).
4.Teraz naciskasz klawisz „Alt” i przytrzymujesz, najeżdżasz wskaźnikiem myszki na
miejsce, gdzie łączą się dwie warstwy (powinna pokazać się strzałka z dwoma
nachodzącymi na siebie kołami), teraz klikasz lewym przyciskiem myszki. Pokaże się
wyselekcjonowany obraz… jest to tak zwana „maska przycinająca”.
Drugi sposób to kliknięcie na warstwie ze zdjęciem prawym przyciskiem myszy i wybranie z menu podręcznego „Utwórz maskę przycinającą” (Create Clipping Mask).
Możesz swobodnie przesuwać zdjęcie pod spodem ustawiając je tak, jak Ci pasuje.