Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Jaki antywirus / firewall na PC

  1. #1
    Awatar m_a_g
    Dołączył
    May 2021
    Mieszka w
    To tu to tam :)
    Posty
    695
    Siła reputacji
    76
    Moja galeria

    Question Jaki antywirus / firewall na PC

    Wiem że to forum fotograficzne, ale może ktoś coś potrafi doradzić, bo nie jestem w temacie.
    Przez wiele lat korzystałem z pakietu Kaspersky Internet Security na wszystkich komputerach PC w domu. Chyba więcej niż 10 lat.
    Płatna pełna wersja, mam wykupioną licencję na następne 3 lata.
    Jestem zadowolony z tego oprogramowania bo sprawdzało się znakomicie, nigdy nie miałem problemu, jednakże w obecnej sytuacji postanowiłem nie wspierać dłużej firmy Kaspersky, jak również obawiam się dawać oprogramowaniu z Rosji dostęp do mojego sprzętu.
    Szukam zamiennika o podobnej funkcjonalności, to znaczy AV + Firewall. Może być płatne. Bardzo dawno temu, przed Kaspersky, używałem pakietu Nortona czy tam obecnie Symantec, ale to było (wtedy) bardzo ciężkie, zamulające ówczesny sprzęt oprogramowanie. Nie wiem jak jest teraz.
    Nie jestem obecnie w temacie bo od 3 lat czy jakoś tak przesiadłem się wraz z całą rodziną na sprzęt Apple (praca, nauka), komputery PC jakie mamy w domu używamy tylko do gier.
    Od czasu Windows XP wiele się pozmieniało, wielu znajomych mówi mi żeby po prostu odinstalować Kaspersky i tyle, bo Windows 11 ma wbudowane jakieś tam zabezpieczenia.
    Powiem szczerze nie do końca jestem do tego przekonany,
    Od wczoraj czytam internet w tym temacie, ale jest tyle sprzecznych opinii, że trudno się rozeznać.
    Podzielcie się proszę Waszymi doświadczeniami z oprogramowaniem AV, będę wdzięczny za jakąś poradę w tej sprawie.

  2. #2
    Awatar koza
    Dołączył
    May 2019
    Mieszka w
    Polska
    Posty
    349
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Nie wiem czy pomogę, ale ktoś ode mnie z rodziny korzysta z f-secure i mówi że nie zamula. Co prawda korzystali z pakietu ID, ale może to jakaś pomoc.

    Ja długo korzystałem z Avasta i też nie widziałem, żeby komp działał wolniej.

  3. #3
    Awatar m_a_g
    Dołączył
    May 2021
    Mieszka w
    To tu to tam :)
    Posty
    695
    Siła reputacji
    76
    Moja galeria
    @koza, dzięki za wpis. Pewnie że pomogłeś.
    Powiem szczerze przy obecnym sprzęcie a w każdym razie moim, to chyba żaden AV nie zamula, napisałem o tym gwoli wyjaśnienia co mnie zraziło do pakietu Symantec kiedy miałem komputer z jednym procesorem z jednym rdzeniem i 1GB RAM
    Co do AVAST, myślałem o tym, ale wkurzają mnie pakiety które usiłują za mnie konfigurować mój komputer - nie potrzebuje bzdurnych bajerów typu "automatyczna instalacja i uaktualnienie sterowników" czy "tuning komputera" albo "optymalizacja pracy na baterii". To jest co widzę na stronie AVAST'u w pełnym pakiecie AVAST ONE. Takie kombajny wszystko w jednym bardziej mi przeszkadzają niż pomagają.
    Ale rozważę raz jeszcze, pooglądam YT, może da się to wszystko wyłączyć i używać tylko tego co mi jest potrzebne.

  4. #4
    Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar sikor
    Dołączył
    Feb 2008
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    1.045
    Siła reputacji
    215
    Moja galeria
    Sprawdź Bitdefender. Trzeci rok używam i nie mam problemów.
    OM-1; E-M5 II; E-M1; XZ-2; trochę słoików

  5. #5
    Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Dołączył
    Feb 2008
    Mieszka w
    Gorlice
    Posty
    24.196
    Siła reputacji
    459
    Moja galeria
    Jak tak popatrzyłem na ranking to się uśmiałem - jeden podał jakąś kolejność, a potem dziesięciu innych po kolei powtarza to jak małpy.
    ESET.
    Używałem w pracy, jest szybki, ma codzienne aktualizacje. Ochrona komputera, ochrona sieci.
    Powiem tak - na 15 lat używania, nie zawiódł mnie ani raz. Nawet jak dziwczyny przyniosły z domu pondraka z "babolem" to darł się od razu nie pozwalając otworzyć urządzenia.
    https://in.eset.pl/rozwiazania-eset-...SAAEgJfaPD_BwE
    https://sklep.eset.pl/product/eset-internet-security
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

  6. #6
    Awatar koza
    Dołączył
    May 2019
    Mieszka w
    Polska
    Posty
    349
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Pomyłka, jednak była to wersja F-Secure Safe.

  7. #7
    | OlyJedi Awatar Marek61
    Dołączył
    Feb 2008
    Mieszka w
    RYBNIK
    Posty
    653
    Siła reputacji
    141
    Moja galeria
    Podobnie jak @Bodzip polecam "ESET smart security premium" nie obciąża systemu, albo "Malwarebytes Premium"

  8. #8
    | OlyJedi Awatar piasbog
    Dołączył
    May 2009
    Mieszka w
    Łomża
    Posty
    895
    Siła reputacji
    169
    Moja galeria
    McAfee z tych płatnych. Dobrze skonfigurowany router dostępowy do internetu + to co oferuje Windows też wystarczy
    XZ-1, EM-1, 12-40, 100-300 II

  9. #9
    Awatar m_a_g
    Dołączył
    May 2021
    Mieszka w
    To tu to tam :)
    Posty
    695
    Siła reputacji
    76
    Moja galeria
    Dzięki panowie, o ESET szczerze mówiąc nie słyszałem, ale właśnie o nim czytam i wygląda to bardzo ciekawie. Doszukałem się w sieci że to firma ze Słowacji co też mi się podoba.
    Jeszcze się trochę dokształcę, ale wydaje mi się że to jest to i kupię u nich licencję.
    Odnośnie McAfee i Bitdefender - testowałem swego czasu oba rozwiązania, ale szczerze to nie przypadły mi do gustu.

  10. #10

    Dołączył
    Sep 2012
    Mieszka w
    Śląsk
    Posty
    8.629
    Siła reputacji
    200
    Moja galeria
    Też mogę polecić ESET NOD32, którego używam od 9 lat i jestem zadowolony.

Podobne wątki

  1. YAC - wirus czy antywirus.
    By jagger in forum HydePark
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post / autor: 14.04.15, 22:35
  2. Odpowiedzi: 20
    Ostatni post / autor: 12.09.11, 21:27
  3. Odpowiedzi: 25
    Ostatni post / autor: 25.09.09, 01:34
  4. jaki ram ?
    By dobas in forum HydePark
    Odpowiedzi: 21
    Ostatni post / autor: 4.11.07, 10:03

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
 
Właściciel: FOMAG Sp. z o.o., Gdansk, 80-137 ul. Starodworska 1, KRS 0000341593, www.fomag.pl

Serwis wykorzystuje pliki cookies w celach reklamowych, statystycznych i do personalizacji stron. Możesz wyłączyć używanie plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej jednak może to utrudnić korzystanie z serwisu! Więcej informacji w Polityce prywatności.